Hirdetés

TESZT: Sapphire Nitro R7 370 4 GB OC - túlzás és nélkülözés



|

Már megjelenése óta nagyon szeretnénk kedvelni a legújabb, átnevezett Radeon-szériát, de egyelőre nem sikerült tökéletes modellt találni.

Hirdetés

A Sapphire legújabb Nitro kártyájában reménykedtünk, mert árban abba a mezőnybe lépett be, ahol viszonylag sokan nézelődnek új, jövőálló VGA után. Azzal már mindenki tisztában van, hogy az AMD idei Radeon-szériája nem egyéb, mint átmatricázás, de azt már kevesebben tartják számon, hogy pontosan melyik új modell melyik réginek felel meg. A könnyű átláthatóságot tovább bonyolítja az is, hogy azért az AMD mindegyik modellhez hozzányúlt egy kicsit. Az esetek többségében ez emelt órajeleket jelent, kicsit agresszívabb turbót, de olyan modell is akad, ahol a memória méretét duplázta meg a gyártó. Az R7 370 viszonylag egyszerű megfeleltetésnek tűnik, de ez csak papíron igaz: az új kártya nem az R9 270 utóda, bármennyire is szeretnénk ezt.

Hirdetés


Vissza a GCN-múltba

Az R7 370 árazása alapján tehát vonzó, ám ez sajnos a technikai paraméterekre már nem igaz. A GPU alapvetően a GCN 1.0 alapokra épül, vagyis már két változattal túllépett rajta az AMD is, ráadásul ez a szolgáltatásokban is megjelenik. Az R7 370-nel nem kapjuk meg például a Freesync adaptív vertikális szinkronizációt, és ahogy a Fury-kból, úgy ebből a kártyából is hiányzik a HDMI 2.0 támogatás. A DirectX 12 feature level sem tökéletes, bár, azt, hogy ebből melyik lesz az elégséges a jövőre érkező játékoknál, még nem tudjuk.


Jó hírek

Azért vonzó paraméterei is vannak a kártyának. Egyrészt 4 GB fedélzeti memóriát kapunk 256 bites adatbuszon, amely a felsőkategóriában elterjedt, ráadásul a Sapphire gyárilag tuningolta is a kártyát. Mindehhez a Dual-X hűtési rendszer legújabb verziója jár, így terheletlen, 2D-s módban a ventilátorok leállnak, a kártya teljesen némán teszi dolgát. A fogyasztással sem akadtak komoly gondjaink, emiatt a kártya miatt nem kell az átlagosan jól teljesítő tápegységünket lecserélni. A terhelés során felszökő hőmérsékletre bekapcsoló ventilátorok fokozatosan gyorsulnak és egy pillanatra sem váltak zavaróan hangossá, még több órányi terhelés után sem. A hűtés ezen része kiváló, ugyanakkor a stabilitás, mechanikai védelem és hűtés szempontjából egyaránt ideális fém hátlapot hiányoltuk.


Mérések, összegzés

A Nitro R7 370-es kártyán a Trinidad XT GPU dolgozik, amely 1024 shadert állít csatasorba. Ehhez a 4 GB-nyi fedélzeti memória jó adalék, a gyári tuning is javítja a teljesítményt, de aki azt várja (jogosan), hogy egy 50 ezer forint feletti kártyával már gondtalanul játszhat full HD-ben, maximális részletesség mellett 30-40-60 fps-sel, az csalódni fog. Ahogy az már korábbi tesztjeinkből kiderült, a 4 GB-ra egyre több játéknál van szükség, azonban hiába a Sapphire gyári GPU-tuningja, esetünkben ezt nem tudjuk kihasználni. Sajnos az R7 370 olyan gyenge, hogy jóval előbb fogy el a grafikus chip ereje, minthogy gondot okozna a kevés VRAM. A mérések ismeretében mi nyugodt szívvel csak HD-felbontásra ajánlanánk ezt a kártyát maximális részletesség mellett, vagy közepes beállításokkal full HD-re, de az tény, hogy ezek közül egyik esetben sem szükséges a 4 GB fedélzeti memória.


Mindehhez 54 700 forintos ár tartozik, amely nagyon-nagyon magas. Egy olcsó - igaz, csak 2 GB-os - Sapphire R7 370-hez ugyanilyen hűtéssel már 45 ezer forintért hozzájuthatunk, ami reálisabb ár, de még ezt is sokalljuk kissé. Az NVIDIA újabban a GTX 950-nel támadja ezt a szegmenst, amely szintén nem a tökéletes választás FHD@Max detail beállításokhoz. Itt-ott még el lehet csípni egy olcsó R9 270-et, amely erősebb ezeknél és 47-49 ezer forintért a miénk lehet, vagy 51-52 ezer forint környékén még jobb választás az R9 270X. Ha a full HD alapfeltétel például monitorunk natív felbontása miatt, mi egy GTX 960-ra szavaznánk (akár 2 GB-tal is), amelyből a legolcsóbb modelleket már 58-59 ezer forintért beszerezhetjük. Ha 40 ezer forint alá zuhan az R7 370, mindenképpen jó alternatíva lesz, csak nem a középső, hanem belépőszinten.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.