Hirdetés

Teszt: Thecus W2000+ - NAS Windowszal



|

Nem mindennapos hálózati adattárolóval jelentkezett a Thecus: a W2000 lelkét ugyanis nem Linux, hanem egy Windows Storage Server adja. Megnéztük, hogy mire képes a windowsos NAS.

Hirdetés

Megszokott méretű, igényes kivitelű házban érkezik a Thecus W2000, jól áll neki a fekete, a homlokzaton elérhető, kulccsal zárható merevlemez fiókokat pedig dekorajtó védi. A merevlemezek, a hálózat és internet állapotát jelző ikonosított ledek alatt egy USB 3.0 dugalj, kártyaolvasó is elfért, gyorsmásoló gombbal egyetemben. A hátoldalon a dupla gigabites Ethernet, eSATA és az USB aljzatok mellett VGA és HDMI csatlakozó is rendelkezésre áll, billentyűzetet, egeret és monitort csatlakoztatva egy PC-hez hasonlóan használható a NAS. Külső tápegység biztosítja az áramellátást, ezen a ponton egy kis stílushiba csúszott az amúgy makulátlan dizájnba, egy döbbenetesen kék LED hirdeti kéretlenül is, hogy megvan a hálózati feszültség.



Intel Atom CPU és 4 GB RAM alapszintű asztali használathoz is elég



Nem tartozik a legolcsóbb modellek közé a Thecus W2000+, de ez nem is lenne elvárható, ha a gazdag felszereltséget és az erős alapokat tekintjük. Kétmagos, 2,13 GHz-es Intel Atom processzorra épül, mely a Hyperthreading révén négy logikai processzort mutat a rendszer felé. Ez elég komoly teljesítmény ahhoz, hogy egy Full HD videó átkódolás valós időben se jelentsen problémát és persze a normál kiszolgáló jellegű feladatok ellátásához is több, mint elég egy kisirodai vagy otthoni környezetben.

NAS vagy PC?

Nem szokványos egy NAS-tól, hogy monitort illeszthessünk hozzá, általában erre a célra csak a médiacenter funkcióval kiegészített modelleken érhető el csatlakozó, televízióra optimalizált kezelőfelülettel, jukebox és lejátszó funkciókkal együtt. A Thecus esetében más a helyzet, az üzembehelyezés is PC-módra, képernyővel és nem távoli asztal hozzáférésen keresztül zajlik, szükségünk lesz USB-s egérre és billentyűzetre is. Nem megszokott az sem, hogy egy 30 GB-os integrált SSD tartalmazza az operációs rendszert, ami nem egy embedded Linux, hanem egy Windows Storage Server 2012 R2 Essentials.





Az SSD és az elég erős Atom CPU, no meg a W2000+ 4 GB RAM-ja viszonylag gyors rendszerindulást eredményez és a rendszer munkaállomásként is elfogadható sebességgel használható, ha épp ez hiányzik, akkor böngészhetünk vele a neten, Office-dokumentumokat szerkeszthetünk vagy akár pasziánszozhatunk is (ahogy ezt anno más NT-technológiájú Microsoft kiszolgáló rendszereken is megtehettük).

A Store-ban a szokásos asztali alkalmazások rendelkezésre állnak, így elvileg elképzelhető az is, hogy valaki tartósan PC helyett használja a NAS-t. Persze a rendszermeghajtó korlátozott kapacitása megkötheti a felhasználók kezét és sosem lesz egy videoszerkesztő munkaállomás a W2000+. Az asztali használathoz ugyanakkor egy erős plusz a RAID 1 adatkötet lehetősége, amellett is, hogy a rendszermeghajtó egy szimpla SSD, melyet nem tükrözhetünk.



Store, server találatok.



Ha túltesszük magunkat az asztali használat lehetőségén, akkor marad a NAS jellegű felhasználás, amire a készüléket alapvetően tervezték. Ez egy kissé eltér attól, mint amit az olcsóbb, de akár fejlett Linux alapú operációs rendszerekkel felvértezett modelleken megszokhattunk, a Microsoft SOHO és kisvállalati szervervilágban jártasabb rendszergazdák fogják igazán otthon érezni magukat. A távoli hozzáféréshez itt kevés a böngésző, Windows és Mac alá érhető el a távoli csatlakozáshoz szükséges kliensszoftver. A Dashboard kínálja a kiszolgálókon tipikus funkciókat, mint mentés beállítása, felhasználók, mappák kialakítása.



Felhasználó létrehozása a Dashboard-on



Itt csatlakozhatunk domainhez, a Microsoft Azure és Office 365 felhőszolgáltatásaihoz, persze ez utóbbiakhoz megfelelő előfizetésre lesz szükségünk. Hasonlóképpen a kiegészítő szolgáltatások (add-ons) használatához, ezek között csak kevés ingyenest vagy kipróbálhatót találunk. A lényeg, hogy ha MS alapokon képzeltük el az irodánkat, azt maradéktalanul megvalósíthatjuk, hasznosíthatjuk eddig szerzett szaktudásunkat a NAS kezelésében is. Médiakiszolgálót és windowszos appokat a Store-ból telepíthetünk, de koránt sem áll rendelkezésre annyi ingyenes szerveralkalmazás, mint linuxos okos-NAS-okon.

Nincs túl sok ingyenesen elérhető szerver kiegészítő.



Kinek éri meg igazán?

A Thecus a Windows Storage Server 2012 R2 Essentials operációs rendszer előtelepítésével az eszközt egyből jó vétellé is tette, ha azt nézzük, hogy az ehhez leginkább hasonló Windows Server 2012 R2 Essentials szoftverlicenc magában közel annyiba kerül, mint a NAS. Könnyen illeszthető Microsoft informatikai- és felhő szolgáltatásokhoz, ugyanakkor egy amúgy lecsupaszított rendszer, mely egy háttértár céleszközt képez az erős hardverrel. Azoknak jó vétel a Thecus W2000, akik már előfizettek windowsos felhőszolgáltatásokra vagy Windows domaint használnak. Ha sokallanánk az árat, akkor körülbelül 45 ezer forintot lefaraghatunk belőle, amennyiben megelégszünk a kisebb, W2000-es típusjelzésű testvér modellel, melyben csak 2 GB RAM kapott helyet.



Hirdetés



A vonzó ár-érték arányú vas persze nem feltétlenül mindenkinek lesz testhezálló. Otthoni felhasználóknak kevésbé jöhet be a W2000+, mivel az otthoni modellek esetében közkedvelt médiacenter jellegű szolgáltatások itt nem állnak kapásból rendelkezésre. Azok is idegenkedhetnek tőle, akik már hozzászoktak egy rivális Linux alapú okos-NAS platformhoz, az ottani munkastílushoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.