Hirdetés

Teszt: Xiaomi Mi Notebook Air 12,5 - Szép próbálkozás



|

A mobil piacon igen sikeres kínai gyártó ezúttal belecsapott a notebook üzletágba, és milyen jól tette ezt.

Hirdetés

A kínai Xiaomi pályafutása mesébe illő, a céget mindössze hat éve alapították és az elmúlt időszakban többször is előkelő helyen szerepelt az IDC összesítésében. 2014-ben például a harmadik legsikeresebb mobiltelefon gyártónak hozták ki. Ezt elérni csak úgy lehetséges, ha egyrészről tényleg jó termékeket gyárt valaki, másrészről nem az amúgy is telített európai piacot célozza be. A Xiaominál mindkét ismérv fennállt és mivel már bizonyított mobiltelefon és tablet fronton is, a gyártó elérkezettnek látta az időt, hogy a notebook piacból is megpróbáljon kihasítani egy szeletkét. Így született meg cikkünk főszereplője, mely elég bonyolult és nyakatekert elnevezéssel, Xioami Mi Notebook Air néven mutatkozott be a nagyközönségnek. A család jelenleg két tagból áll, egy 13,3 hüvelykes változatból, illetve egy még kisebb ultrabookból, melynek képátlója mindössze 12,5 hüvelyk. A hazai importőrtől kaptunk is egy példányt az utóbbiból, hogy alaposan áttanulmányozhassuk a Xiaomi első szárnypróbálgatását.


Hirdetés


Tisztességes iparosmunka

Mikor a Xiaomi bejelentette a notebookját és előkerültek az első képek, akkor a nemzetközi sajtó gyorsan felkapta az ismeretlen termékcsaládot. Ennek főként az volt az oka, hogy a gép már az első képek alapján is kísértetiesen hasonlított az Apple termékeire. Most, hogy itt volt nálunk a gép és kézbe is vehettük, tényleg azt mondhatjuk el róla, hogy a Mi Notebook Air valóban egy összezsugorított MacBook Pro, méretét tekintve viszont inkább hasonlít a 12 hüvelykes MacBookra.



A gép csomagolása is az Apple-re hajaz. A hófehér dobozban a gépen kívül csupán egy USB-C töltőt találunk, illetve egy kis kínai nyelvű füzetkét. A forgalmazó szerencsére mellékelt nekünk egy európai szabványú átalakítót is, különben nagy gondban lettünk volna az első lemerülés után. Az ezüst gépet felnyitva azonnal látható, hogy tényleg nagy a hasonlóság a MacBook Pro-val, de ezt a célközönség egyáltalán nem fogja bánni. A ház minőségi alumíniumból készült, de nem teljesen unibody, viszont nagyon hasonlít az Apple megoldására. Az alján található csavarokkal megbontható a takarópanel, így házi szervizelésre is van mód. A memóriákat ugyan alaplapra forrasztották, de az mSATA SSD-t akár mi magunk is bővíthetjük.



Xiaomi nagyon ügyesen oldotta meg a billentyűzetet - és bár jelenleg az angol kiosztás is csoda számba megy, - meg merjük kockáztatni, hogy kényelmesebb gépelni rajta, mint például az extrém laposnak számító 12 hüvelykes MacBook billentyűzetén. Az ezüst szín a gombokra is kiterjed, ami egyfelől elég vagány, másfelől bizonyos szögekből nehezen olvasható. Szerencsére van fehér háttérvilágítás, ami egyállású, azaz csak egy be- és kikapcsolt állapot közül válogathatunk.



A tapipad méretéhez képest kellemes, felületét üveg borítja, ismeri a többujjas funkciókat, útközben is remekül használható. A kikapcsoló gombot viszont tehették volna oldalra is, a Delete mellet könnyen megnyomható és már megy is a gép aludni.



A 16:9-es képarányú kijelző 12,5 hüvelyk méretű, felbontása 1920x1080 pixel, ami kifejezetten részletgazdag képet nyújt ekkora méretben. Oké, nem retina kijelző, ellenben nem is terheli halálra a rendszer szerény grafikus erőforrásait, és ez cserébe jó hatással van a fogyasztásra is. Az IPS kijelző tükröződő felületet kapott, ennek már kevésbé örülhetünk. A fényerőről nem találtunk adatot, de 200-250 nit környékére tippeljük. A kültéri használat ennél a modellnél is problémás lehet, mint a legtöbb versenytársnál. Főként erős napsütésben okozhat gondot a közepes fényerő és a tükröződés. Ám szobában vagy irodában nem lesz problémánk. A betekintési szögek nagyon jók, vertikálisan és horizontálisan sem színeződik el a kép, nagyon nagy dicséret illeti a Xiaomit érte. Az előlapon ráadásul egy 1 megapixeles kamerát is találunk. Nem ezzel fogjuk lőni az év szelfijét, de Skype csevegéshez elegendő lesz.



Portokban meglepően erős

A 12 hüvelykes ultrabookoknál nem megszokott, hogy lubickoljunk a különféle csatlakozókban. A Xiaomi nem volt annyira pofátlan, hogy egyetlen USB-C csatlakozóval szúrják ki a szemünket. A gép jobb oldalán egy hagyományos USB 3.0, a bal oldalán pedig egy jack és HDMI csatlakozót is találni. Ezeken kívül nem sok nyílást fedezhetünk fel a gépen, egyedül az alján található két ráccsal fedett bemélyedés, ami a hangszórókat jelöli. A Dolby támogatású hangrendszeren szerencsére nem spóroltak, az AKG-t vonták be a termékfejlesztésben. Ugyan a hangszórók méretüknél fogva nem fogják leszakítani a csillárt, de a lehetőségekhez képest nagyon korrekt hangerőt, dinamikát kapunk, így a zenehallgatás miatt sem kell feltétlenül külső hangfalat használnunk. Netezésre ott van a 802.11ac szabványú WLAN adapter, aki pedig több eszközt is csatlakoztatna a géphez, annak ajánlható a Bluetooth 4.1 kapcsolat.



Kellemes teljesítmény, jó üzemidő

Az ultrabookokat nem a teljesítményük miatt szeretjük. Így van ezzel Xiaomi gépe is, de azért nem kell szégyenkeznie, már rég nem a netbookok lassúságát kapjuk egy 12 hüvelykes géptől sem. A rendszer alapja egy kétmagos Skylake processzor, azaz pontosabban egy Intel Core m3-6Y30. Ez a modell kifejezetten ultrabookokba született, hiszen hűtése nem igényel ventilátort, a passzivitás pedig komoly fegyvertény egy apró, hordozható eszköznél. A két Hyper-Threading képes mag 0,9 és 2,2 GHz között képes mozogni, a maximális teljesítményt nyilván csak rövidebb ideig bírja. Teljesítménye alapján a korábbi Broadwell családból származó Core i3-5010U szintjén van a processzor, így általános munkavégzésre, multimédiára simán befogható.


A beépített integrált grafika nem túl combos, de a HD Graphics 515 képes kiszolgálni a legfontosabb igényeket. Full HD-ben is gyors működést biztosít a Windows 10 számára, sőt akár 4K videó lejátszást és minimális videó szerkesztést is engedélyez számunkra. Persze itt nem komolyabb filmek készítésére gondolunk, de a Sony Vegas segítségével például könnyedén megvágható egy rövidebb, mobillal készített full HD-s családi videó is. A cserélhető (m.2) Samsung SSD nem a legfürgébb fajtából való, de a hagyományos HDD-hez képest még így is látványos lesz a gyorsulás. Átlagosan 490 MB/s olvasási, és 450 MB/s írási sebességre képes a 120 GB kapacitású SSD.


Egy ultrabooktól túlzott elvárás lenne a játékok futtatása, de néha napján akár egy kis szórakozás is belefér a böngészős játékok mellett. A kevésbé gépigényes, főként régebbi címeket erre a gépre is feltelepíthetjük. Például a Half-Life 2 is elfut alacsony beállításokkal 45-50 fps átlaggal, de a CS:GO is tudja hozni 35-40 képkockát másodpercenként, ugyanez elmondható akár a DOTA-ról is.



A gép passzív kialakítása ellenére nem melegszik túlzottan, alap esetben alig érezhető egy kis melegedés az alján, ölben is kényelmesen használható. Ha nagyon terheljük a processzort, - mondjuk elkezdünk játszani az előbb említett címekkel - akkor 55-60 fok közötti hőmérsékletre lehet számolni, ami a fémháznak hála viszonylag gyorsan vissza is tud hűlni.


A maximális akkumulátoros üzemidőt a gyártó 9,5 órában határozta meg, mi spórolós használat mellett picivel több, mint 8,5 órát tudtunk kihozni belőle. Amennyiben tisztességesen használjuk a gépet, például netezünk, szöveget szerkesztünk, feljebb csavarjuk a fényerőt, esetleg zenét is hallgatunk, akkor ez az érték átlagosan 6-8 óra között alakul, ami még így is bőven megfelelő egy 1 kilogrammos ultrabooktól.


Azért hibák is akadnak még

A gép persze közel sem tökéletes, de sok gyártó megirigyelhetné a Xiaomi első fecskéjét. A nálunk járt tesztpéldánynak például a bekapcsoló gombja elcsúszott egy picit, valószínűleg egyedi, szerelési hiba lehet mögötte és nem széria hiba. Másik fájó pont, hogy egyelőre csak QWERTY kiosztásról beszélhetünk és ez nagyon úgy tűnik, hogy a közeljövőben sem fog megváltozni. A gyártó egyelőre nem fókuszál a túlzsúfolt és versenyben igen erős, amerikai, vagy európai piacra. Amennyiben még kötözködni szeretnénk, akkor a zsanér gyengeségét lehetne megemlíteni. Oké, a tapipadnál kialakított mélyedésnek hála még egyetlen kézzel is fel lehet nyitni a kijelzőt, azonban egy hevesebb mozdulattal könnyen végállásba nyílik a nem túl feszes panel. Jó kérdés, hogy a zsanér mit fog bírni 3-4 év használat után. Portok tekintetében nehéz belekötni, de talán egy SD-kártya foglalat jó lett volna még rá, ez a legtöbb gépen alaptartozék, itt is lett volna hely a számára.



Az árát szeretni fogjuk

A Xiaomi mindig is jó volt az árszabásban, a Mi Notebook Air is kedvező áron érkezik a kínai, indiai piacra. Szerencsére az árazásban nem követték az Apple-t, és nem kell 400 ezer forintot kifizetnünk egy 12 hüvelykes ultrabookért. Az általunk is tesztelt 12,5 hüvelykes változat 4 GB memóriával, 128 GB SSD-vel és Windows 10 rendszerrel nagyjából 650 dollár, azaz 180 ezer forint körül mozog. Ezt igazából kár is átszámolni, mert mire eljut hozzánk, jelentősen felkúszik az ára. A hazai bruttó végfelhasználói ár (27 százalék áfával) 224 490 forintra hizlalja a gép árcéduláját, amihez cserébe viszont 1 év garancia is társul. Ez ugyan nem kevés pénz, de hasonló paraméterekkel még így is nehéz 12 hüvelykes ultrabookot találni a piacon. Egyedül a 13,3-as kategóriában van ezen az áron hasonló gép, az ASUS ZenBook UX305CA szinte teljesen ugyanezt a hardverkiépítést kínálja, viszont picit nagyobb méretben. A Xiaomi terméke egyedül a QWERTY billentyűzet miatt nem kapott ajánlat díjat, akinek viszont ez nem szempont, az a minimális hibák ellenére sem fog csalódni az egyelőre kuriózumnak számító Xiaomi Mi Notebook Airben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.