Hirdetés

TESZT: Zotac ZBox CI321 nano - A PC, amit észre sem veszel



|

Attól, hogy egy PC asztali, még nem biztos, hogy olyan könnyű megtalálni. A Zotac gépét egy kis monitor mögé is el lehet rejteni és még a hangját követve sem fognak rátalálni.

Hirdetés

Valakinek unalmas, fekete kis dobozka, van, akinek mérnöki műremek: a Zotac ZBox sorozatának egyik legkisebb tagját teszteltük, amely képes szinte teljesen lopakodó üzemmódban is napokon át futni. A PC belsejében minden fontos vezérlőt és komponenst megtalálunk, a külső borítás pedig mind hűtés, mind csatlakozás szempontjából ideális.

Hirdetés


Külső

A mindössze 45 mm magas kocka külső műanyag borítása méhkaptár-szerűen lyuggatott, amelyre a hűtés miatt volt szükség, amelynél a tervezők egy robosztus, de passzív megoldást választottak. A gép eleje és hátulja már nem a hűtés miatt, hanem a portok miatt lyukacsos, akár egy ementáli sajt. Elöl a bekapcsológomb mellett rögtön egy SDHC/SDXC nyílást találunk, majd a hang ki- és bemenetet, egy infaportot és két USB 3.0-t. Ez a felhozatal már önmagában figyelemre méltó - bármelyik asztali vagy mobil PC büszke lehetne rá. De ez még nem minden, ugyanis hátul a külső tápegység csatlakozója mellett szintén bőséges a port-kínálat. A további két USB 3.0 és egy USB 2.0 mellett HDMI és DisplayPort csatlakozókat találunk, így akár több monitort is vezérelhetünk a tenyérgéppel. Érdekes módon a Zotac nem minden Wi-Fi antennát épített be a házba, helyette egy külső, hagyományos antennát is mellékelt a géphez, amely néhány felhasználó szemében biztosan vonzó lesz. De nem kell beérnünk a zsinórnélküli kapcsolattal, gigabites LAN-on is csatlakozhatunk a helyi hálózathoz, sőt, két ilyen vezérlőt is integráltak a CI321-be, ami ritkaság ebben a kategóriában.


A kis ZBoxot természetesen a monitor hátuljára is felszerelhetjük normál VESA furatok segítségével, amelyhez a szükséges szerelőlapot a dobozban megtaláljuk.


Belső

A Zotac - miközben már a CI321 utódjával is elkészült - továbbra is úgy tartja, az Intel CPU-i tökéletesek erre a felhasználásra. Ugyanakkor az Atom SoC helyett egy teljes értékű, de ultra alacsony fogyasztású Celeron processzort választott a cég, amely megfelel a szigorú hőtermelési előírásoknak. A Celeron 2961Y tökéletesen megfelel az alacsony fogyasztási követelménynek, 11,5 wattos maximális hőtermelése és 6 wattos Scenario Design Power mutatója kellően alacsony a passzív hűtéshez, de a duplamagos processzornál cserébe drasztikus megoldásokra volt szükség. A még régebbi alapokra építkező, 22 nm-es CPU két magja minimális, 2 MB-os gyorsítótárral operál és ezt is csupán 1,1 GHz-en teheti. Mindezt nem enyhíti sem a Hyper-Threading technológia, sem pedig Turbo mód, így sajnos a számítási teljesítmény is egészen harmatos. Azért jó hír is van a CPU-val kapcsolatban, mégpedig az, hogy az Atomokkal ellentétben két SO-DIMM foglalatot kapunk a duplacsatornás kiépítés érdekében, továbbá az integrált Intel HD Graphics vezérlő a videokódoló Quick Sync modult is megkapta (az AES-NI titkosítás nem támogatott hardveresen).


A CPU mellett tehát két SO-DIMM foglalatba pakolhatjuk a DDR3 RAM-okat, a tárhelyet pedig SATA6G-n kapcsolhatjuk a rendszerhez. Sajnos mini PCI Express foglalatból csak egyet szereltek a lapra, ezt pedig a Wi-Fi ac modul foglalja, amely azért Bluetooth 4.0 szolgáltatást is biztosít. Ez a teljes felszereltség, sajnos ezen felül csak az USB portok segítségével tudjuk bővíteni miniatűr gépünket.


Mérés, összegzés


A tesztben 8 GB memóriát és egy 120 GB-os SSD-t szereltünk a gépbe, amelyhez mindössze pár percre volt szükségünk. A Zotac minigépét igazán egyszerű szerelni, ezzel senkinek nem fog meggyűlni a baja. Sajnos a CPU pontosan azt hozta, amit vártunk tőle: a korosodó Celeron még az Atom SoC-vel szemben is alulmaradt, különösen ott, ahol a négymagos felépítés vagy a Hyper-Threading segítette a vetélytársakat. Szerencsére a valós használatot szimuláló tesztek során már nem maradt le a Zotac ZBox CI321 nano, és például PCMark8-ban közepesen jól teljesített. Egy újabb generációs, már 14 nm-es Celeronnal 3205U-val is összevetettük, amely GPU-ban 2× bizonyult gyorsabbnak és minden teszten legalább 20-40 százalékkal volt jobb a 2961Y-nál, igaz, ez a CPU 4 wattal többet is fogyaszt, ami vélhetően már túl sok lenne a CI321 passzív hűtésének.


Összességében meg voltunk elégedve a ZBox CI321-es mini barebone PC-vel, nem is sebessége, hanem szolgáltatásai miatt. Rengeteg USB, teljes méretű monitorcsatlakozók, infraport és dupla LAN, valamint passzív hűtés szerepelnek az előnyök listájában. A gép ára egy kicsit magasabb, mint amit a konkurens gyártók hasonló termékeinél találtunk, de ezeknél nem kapunk dupla LAN-t és passzív hűtést sem - igaz, a teljesítmény valamivel jobb.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.