Hirdetés

Hasznos PC tippek a hétköznapokra



|

Tudta például, hogy a Windows Intéző beépített FTP klienssel is rendelkezik?

Hirdetés

Tapasztalataink szerint Olvasóink mindennél többre értékelik a hasznos tudást nyújtó írásokat, éppen ezért össze is szedtünk néhány tippet, amelyek potenciálisan alkalmasak a számítógépekkel végzett hétköznapi munka megkönnyítésére.

 

Windows Intéző FTP


Az átlagos felhasználók körében meglehetősen ritka manapság az FTP szolgáltatások használata, ám ennek ellenére időnként mégis felmerülhet az igény néhány fájl ezen protokollon keresztüli átvitelére. Többen bizonyára tudják, hogy az összes modern webböngésző rendelkezik letöltésre használható beépített FTP klienssel, komolyabb műveletek esetén pedig érdemes beszerezni egy célszoftvert, viszont adott esetben jó tudni, hogy a Windows Intézővel is letölthetjük mondjuk a Firefox telepítőkészletét.


Ehhez nem kell mást tenni, mint megnyitni az Intézőt, majd a navigációs sávba be kell írni az FTP szerver címét, aztán ugyanúgy lehet navigálni a kiszolgáló publikus állományai közt, mintha a saját számítógépen lennének.


Megjegyzés: a Windows Intéző navigációs sávjába egy webhely címét írva az megnyílik az alapértelmezett webböngészőben.

 

Felügyeleti eszközök


Az előbbi tippel ellentétben a Windows Felügyeleti eszközeiről valószínűleg sokan hallottak már, ám ettől függetlenül kevesen vették a fáradtságot, hogy közelebbről megvizsgálják az alkalmazásokat. Ez nagy hiba, hiszen ezen programok közt található például feladatütemező, eseménynapló és partíciókezelő is, csak hogy a legfontosabbak említsük.


A Felügyeleti eszközök almenüje alapértelmezetten nem látható a Start menüben, ám annak beállításainál pillanatok alatt bekapcsolható a megjelenítése (Windows 7 esetén: jobb klikk a Tálcára → Tulajdonságok → Start menü fül → Testreszabás → Rendszerfelügyeleti eszközök).

 

Turbózza fel a jobb egérgomb menüjét


A grafikus operációs rendszerek használhatóságának alapját a különféle funkciók és szoftverek gyors elérésének lehetősége adja, éppen ezért is meglepő, hogy a Microsoft soha nem tette opcionálisan szerkeszthetővé a jobb egérgomb lenyomására megjelenő környezetérzékeny menüt.


Szerencsére a telepítést nem igénylő verzióban is letölthető Right Click Enhancer segítségével megoldható a probléma, hiszen rendszerfunkciókon kívül könyvtárakra és programokra mutató linkek is szabadon elhelyezhetőek vele a menükben, amelyeket ráadásul takarosan „mappákba” is lehet szervezni.

 

Védje a felhőben tárolt adatait


A különféle adataink felhőben való tárolásának előretörésével egyre nagyobb veszélyt jelentenek a különféle webes tárhelyekre (például Dropbox, Google Drive, SkyDrive) illetéktelenül behatolók is, éppen ezért mindenképp érdemes az adatok feltöltése előtt titkosítani azokat.


A BoxCryptor pontosan erre nyújt egy kényelmes megoldást: a szoftver képes létrehozni egy titkosított adatokat tartalmazó mappát, amelyet ráadásul virtuális meghajtóként is felcsatol a fájlrendszerbe. Első lépésben fel kell telepíteni a használt tárhelyszolgáltatás natív kliensét, majd annak szinkronizált mappáján belül kell létrehozni a BoxCryptor által titkosított adatok helyét.


Ezek után a titkosítandó és feltöltendő fájlokat csak be kell másolni a BoxCryptor virtuális meghajtójába, mire azok automatikusan titkosításra kerülnek, majd a tárhelyszolgáltatás kliense „felküldi” őket a felhőbe. Megemlítendő, hogy a titkosító alkalmazás Windows, Linux, Mac OS, Apple iOS és Google Android platformokon egyaránt elérhető.

 

Jelszavak kiszivárgása


Szinte napi szinten ijesztő híreket lehet hallani a különféle portálokba történő behatolások következtében kiszivárgott felhasználónevek és jelszavak ezreiről, ráadásul az alapvető problémát tovább súlyosbítja, hogy a netezők többsége rengeteg helyen ugyanazokat a jelszavakat használja. Ezen szokásról érdemes az érintetteknek nagyon gyorsan leszokniuk (és visszamenőleg megváltoztatni a portálokon használt jelszavakat), plusz nem árt beregisztrálni a PwnedList szolgáltatásba.


Az ingyenes portál célja, hogy az üzemeltetők megpróbálnak minél több adatlopáskor napvilágra került információt begyűjteni az adatbázisukba, így képesek megmondani a megadott e-mail cím alapján, hogy a felhasználó érintett volt-e az általuk indexelt betörésekben.


Természetesen probléma esetén automatikusan tájékoztató e-mailt küldenek, amelyből kiderül a feltört portál címe, így repetitív jelszóhasználat esetén beazonosítható, hogy melyik másik webhelyeken szükséges azonnal jelszót cserélni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.