Hirdetés

Mi van akkor, ha sötét maradt a monitor?



|

Sajnos nem sok bizakodásra ad okot, ha bekapcsolás után sötét marad a gép kijelzője.

Hirdetés

Amikor bekapcsoljuk a monitort vagy a laptopot, de a kijelzője fekete marad, általában meglehetősen nagy ijedtség fog el minket. Mindez nem véletlen, ugyanis jó eséllyel fel kell kutatni a legközelebbi szerviz címét és telefonszámát. 

Hirdetés

Az ilyen esetekben általában hardverhibáról van szó - amikor nem látjuk a Windows logóját, a kurzort és semmilyen feliratot, akkor nem a rendszer és nem is a merevlemez a hibásak. Néhány egyszerű lépéssel mindenesetre ellenőrizhetjük, hogy valóban ez-e a helyzet. 

 

Külső monitor

Ahogyan az lenni szokott, a hibakeresés és -javítás sokkal egyszerűbb feladat, ha nem egy apró házat kell piszkálni és nézegetni, hanem mondjuk egy asztali PC-t, monitorral. Ezekben az esetekben az első lépés az, hogy, a kijelző LED-es visszajelzőjét nézzük meg, és ellenőrizzük, hogy megfelelő színnel világít-e, egyáltalán bekapcsol-e. 

 

A LED is árulkodhat

 

Ha be sem kapcsol, akkor a következő a tápkábel ellenőrzése. Kis szerencsével kihúzódott vagy tönkrement, esetleg a fali aljzattal van valami probléma. Emiatt érdemes egy másik konnektort is tesztelni. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy az energiaellátással nincs baj, akkor pedig a PC-hez csatlakoztatott kábel a soros. Ha egyik vége sem jött ki a portból, akkor érdemes kipróbálni egy másik kábelt. Ha továbbra sincs siker, akkor minden kétséget kizárandó, egy másik kijelzővel kell tesztelni a gépet. Amennyiben egy eltérő monitorral is gond van, akkor pedig egy másik videokártyával kell tenni egy próbát. 

 

Beépített képernyő

A minden-egyben PC-k és a notebookok esetén már sokkal bonyolultabb a helyzet. Itt már egy laza kábelt sem olyan egyszerű orvosolni, ugyanis fel kellene nyitni a készülék házát, majd a nagyon zsúfolt belsőben megkeresni azt, amelyikre szükség van, és arra is rájönni, hogy hol a vége. 

Mindezt figyelembe véve egy átlagfelhasználó számára nem ajánlott otthon efféle "műtétbe" kezdeni, a notebookok belső, hardveres javítása szakértő kezek nélkül ritkán sül el jól. 

 

Otthon nem mindenki tud vele mit kezdeni

 

Ha egy laptop kijelzője sötét, akkor meg kell próbálni a billentyűzeten keresztül felvenni a fényerőt. Ehhez általában funkciógomb lesz rajta, amit az Fn gomb lenyomása után lehet használni. Érdemes tenni egy próbát egy külső monitorral is, megbizonyosodni arról, hogy a laptop panelje a ludas vagy sem. 

 

Nektek ment már tönkre valamilyen kijelzőtök? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.