Hirdetés

Tipikus BIOS-beállítási hibák, amiket legalább TE ne kövess el



|

Egy nagyon jó gépet is tönkre lehet tenni rossz BIOS-beállításokkal. Mutatunk pár hibát, amit nem kéne elkövetni.

Hirdetés

A BIOS-ban csodákat lehet művelni egy számítógéppel, de ahogy sokat javíthatunk, úgy sokat is ronthatunk PC-nken, ha nem a megfelelő beállításokat választjuk. A kisebbik rossz, ha egyszerűen csak lassabb lesz gépünk, a közepesen rossz az, amikor hasznos és fontos szolgáltatásoktól esünk el a pontatlan és figyelmetlen beállítások miatt és a legrosszabb az, amikor a számítógép a BIOS beállításai miatt instabillá válik, aminek a vége az adatvesztés.

 

Hirdetés

BIOS defaults

A legtöbb gépépítő kiscég, és sajnos nagyon sok felhasználó is úgy intézi el a BIOS-os beállításokat, hogy a gyári alaphelyzetet tölti be (erre van egy külön menüpont minden BIOS-ban), majd ment, kilép és többet nem is foglalkozik a beállításokkal. Ez súlyos gond, pedig a felhasználó jogosan gondolhatja azt, hogy a gyári alapbeállításokkal nem lesz probléma.

A BIOS defaults értékeknél a gyártónak minden esetben a biztonságos utat, a 100% kompatibilitást kell választania, vagyis minden olyan konfigurációval működnie kell a lapnak, ahányet csak össze lehet építeni rá. Márpedig az esetek 99%-ában ez a mi gépünkre nem érvényes. Éppen ezért érdemes ellátogatni a BIOS-ba és néhány beállításunkat felülvizsgálni.

 

Az UEFI vajon mi?

Az UEFI, vagyis az Universal Extensible Firmware Interface a BIOS utódja. Itt végre teljesen grafikus kezelőfelületre váltottak a gyártók, és mivel már nincsenek olyan szigorú méretbeli és egyéb megkötések, rengeteg extra opció kerülhet ide. Az UEFI-hez azonban megfelelő komponensek és operációs rendszer is szükséges, e nélkül csak CSM módban használhatjuk gépünket (Compatibility Support Module). Az UEFI kb. az Intel Sandy Bridge (Core ix-2000-es széria) óta van jelen, de igazán csak az Ivy Bridge-nél kezdett terjedni. Operációs rendszerből Windows 7 vagy újabb szükséges. 



SATA

Gyakori hiba a gyári alapbeállításoknál, hogy a SATA vezérlőket kompatibilitási, vagy IDE módban hagyják. Ezzel az AHCI minden előnyéről lemondunk, márpedig itt számos olyan technológia aktiválódik, amely növeli az adatbiztonságot és főképp a sebességet. SSD-k esetében mindenképpen AHCI módot válasszunk, hiszen a TRIM csakis itt használható ki. Vigyázzunk azonban az átkapcsolással, mert a Windows érzékeny erre a váltásra és könnyen lefagyhat a váltás után. Érdemes rendszer-újratelepítéshez időzíteni ezt a beállítást.

 

 

BIOS-mód

A keretes részben olvashattátok, hogy az UEFI jogos utódja a BIOS-nak számtalan előnnyel és új szolgáltatással. Amennyiben a gyári beállításoknál maradunk, az UEFI csak CSM-módban aktiválódik, vagyis igazából pontosan úgy fog működni, mint egy BIOS. Megfelelő oprendszer megléte esetén érdemes ezen mihamarabb változtatni. Ilyenkor aktiválhatjuk a Secure módot is (Windows 8 esetén), amely a Pre-OS környezetet támadó kártevők ellen véd hatékonyan.

 

 

 

Zaj van, zaj

Az automatikus, terhelés- és hőmérsékletfüggő ventilátorszabályzás csak kevés alaplapon van aktiválva. Márpedig így a gép zúgni fog, zajos lesz és ez még csak nem is jár előnnyel, hiszen a nyugalmi állapotban lévő komponenseket felesleges lehűteni szobahőmérsékletre. Lépjünk be a BIOS-ba és aktiváljuk az automatikus ventilátor-szabályozást, vagy ha ezzel nem vagyunk megelégedve, manuálisan állítsuk be a fordulatszámokat és hőmérséklet-határértékeket.


 

Integrált VGA

A legnépszerűbb GPU gyártó nem az AMD és nem is az NVIDIA, hanem az Intel. Ez az integrált VGA vezérlők miatt van, melyeket ugyan játékra nem igazán ajánlanánk, azért érdemes megnézni beállításait. Konkréten két dolgot, mégpedig az elsődlegesen aktiválódó VGA vezérlőt, valamint a megosztott videomemóriát. A vezérlősorrendnél elsőnek válasszuk az integrált megoldást, így kicsit gyorsabban indul a gép, a videomemóriából pedig minimum 256 MB-ot vagy többet állítsunk be. Ide kapcsolódik a DVMT is (Dynamic Video Memory Technology), amelynél ajánlott a maximális méretet választani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.