Hirdetés

Total Commander ingyen!



|

A Total Commandert sokan használják, a megvásárlásától sajnos mégis sokan ódzkodnak. Nem is kell megvenni, hiszen az Unreal Commander tökéletes TC klónnak tűnik, sőt kicsit többet is tud – ráadásul ingyen!

Hirdetés

A fájlkezelők területén nem túl egyszerű újat mutatni. Funkcionalitás terén az Unreal Commander sem próbál csodát tenni. A klasszikus kétpaneles fájlkezelő-program apróbb kényelmi finomításokkal, de legfőképpen ingyenességével és felületének teljes átalakíthatóságával próbál valami újat mutatni.

 

Amióta John Socha 1986-ban kitalálta a Norton Commandert, az ortodox fájlkezelő-programok ősatyját, sok víz lefolyt a Wisconsin-folyón. Az NC hosszú éveken keresztül szinte kötelező tartozéka volt minden DOS-os és windowsos számítógépnek. Sok-sok klón próbálta megközelíteni a nagy előd sikerét, azonban ez bő egy évtizedig nem igazán sikerült egyetlen programnak sem. A Norton Commander egyeduralmát azután – ha nem is egy csapásra – egy svájci programozónak, Christian Ghislernek sikerült megtörnie a Windows Commander nevű programjával, amit 2002 (némi jogi hercehurcát követően) óta Total Commandernek hívnak. Így nem meglepő, hogy az azóta megjelent fájlkezelő programok igencsak hasonlítanak valamelyik parancsnokhoz.

 

 

unreal_.jpg

 

 

Nincs ez másként az egyik új „kihívóval”, az orosz Max Diesel által készített Unreal Commanderrel sem. A program felépítésében és működésében egyaránt emlékeztet a Total Commanderre – sőt, egyes esetekben igencsak közelíti azt a határt, hogy a felhasználóban felmerüljön a „koppintás” gyanúja. Ha finoman szeretnénk fogalmazni, akkor azt mondhatnánk, hogy az Unreal Commander fejlesztője „ipari szabványnak” tekinti a Total Commandert és ezért a lehetőségekhez képest megpróbál minél jobban hasonlítani a példaképhez.

 

 

uc_copy.png

Több mappa esetén a másolási sorrendet menet közben is módosíthatjuk


 

Akik ismerik és használják a Total Commandert, azok szinte bekötött szemmel is el fognak igazodni az Unreal Commanderben. Az egyes billentyűkombinációk, és nemcsak az alap fájlkijelölők és -kezelők (szürke plusz, mínusz, csillag, F3-tól F8-ig stb.), hanem a Total Commanderben megismertek (pl. [Ctrl]+[B], [Ctrl]+[D], [Ctrl]+[M] stb.) egy az egyben azt fogják csinálni, azt az ablakot fogják megnyitni, amit a Total Commander is tenne, s amit a Total Commander is megnyitna.

 

Ahogyan a program honlapja fogalmaz, támogatja a Total Commander megjelenítő (WLX) és tömörítő (WCX) bedolgozó moduljait. Ez olyannyira igaz, hogy az x-diesel.com oldalon a Plugins szekcióból a két kategória linkje azonnal a totalcmd.net megfelelő oldalára lép át! A teszt során több beépülőt is kipróbáltunk, és azok mindegyike gond nélkül működött az Unreal Commanderben is, így szinte biztos, hogy ha valaki megszokott egy Total Commanderes tömörítő vagy nézegető/lejátszó modult, akkor azt az Unreal Commander is kezelni tudja majd.

 

 

unreal_delete.png

Az ilyen törlés után esély sincs a visszaállításra


 

Ugyanakkor a programot használgatva számos olyan ötlettel is találkozunk, amelyek arról tanúskodnak, hogy Max Diesel apró lépésekben, de túl akar majd lépni az n+1. Total Commander-klón kategórián. Például a [Shift]+[F6] megnyomása után csak a fájlnevet jelöli ki, hiszen az esetek többségében a felhasználó mégiscsak azt akarja átírni, és nem a kiterjesztést. Vagy a két panel fölött található teljes útvonalleírások minden egyes eleme kattintható, így egérrel sokkal gyorsabban tudunk visszamozogni a fastruktúrában, mint a Total Commanderben – és bár a legtöbb esetben a [Ctrl]+[PgUp] még mindig gyorsabb, de akkor is, jó az ilyen lehetőség is.

 

 

uc2_.jpg

Az egyszerűtől a csicsásig – ki milyen fájlkezelőre vágyik

 

 

Amiben az Unreal Commander egyértelműen a példaképe fölé nő, az a kinézetének személyre szabhatósága. Vannak emberek, akik majd’ minden esetben a készítők által alapértelmezettként beállított elrendezést és kinézetet használják évek hosszú során át, míg mások szinte naponta változtatják, állítgatják, csinosítgatják (bár ez sokszor erősen véleményes) azokat a programokat, amelyek erre lehetőséget kínálnak. Márpedig az Unreal Commander erre (is) lehetőséget kínál. A két panelnek megváltoztathatjuk a háttereit, a program gyakorlatilag minden elemének – márpedig van egy pár – beállíthatjuk a betűtípusát és színét, ahogyan természetesen részletesen személyre szabhatjuk, hogy a különféle állománytípusok milyen színnel jelenjenek meg a listában.

 

De a személyre szabhatóságon túl az Unreal Commander legnagyobb előnye, hogy mind otthoni, mind céges használatra teljes mértékben ingyenes, ráadásul a telepítés (és az ingyenes regisztráció) után teljes mértékben hordozható, így egy pendrive-on bárhova magunkkal vihetjük.

 

 

 

Adatok

  • Kétpaneles fájlkezelő
  • Total Commander WLX- és WCX-pluginek kezelése
  • Panelenként több fül kezelése
  • Mappák szinkronizálása
  • Másolás, mozgatás és törlés a háttérben
  • Törlés és megsemmisítés egy lépésben (WIPE)
  • ZIP, RAR, ACE, CAB, JAR, TAR, LHA, GZ, TGZ archívumok kezelése
  • Fájlkeresés név, méret, dátum és tartalom szerint
  • Több fájl egyidejű átnevezése
  • Beépített FTP-kliens és hálózati kezelés
  • UNICODE-támogatás
  • Széleskörű testre szabhatóság
  • Külön letölthető magyarítás
  • Vista alatti működés
  • Fejlesztő: Max Diesel
  • Ár: ingyenes

 

 

Értékelés

Előny: ingyenes, fájlok egyszerű kezelése, (majdnem) teljesen testre szabható, számos apró kényelmi szolgáltatás

Hátrány: az alapértelmezett színek sokszor olvashatatlanok, a nézőke nagyon alapszintű

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 4

Ár/érték: 5

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.