Hirdetés

Tovább javul a hazai DVB-T helyzet



|

Lendületet vett a digitális átállás, európai viszonylatban az élre törtünk a földfelszíni tévézés analóg-digitális arányát tekintve. A budapestiek hamarosan jobb jelerősségnek örvendhetnek, többen élvezhetik az ingyenes, HD házimozi minőségű adást.

Hirdetés

Mai sajtótájékoztatóján beszámolt az utóbbi egy év fejleményeiről és a digitális átállás eredményeiről hazai DVB-T hálózatot üzemeltető Antenna Hungária Kft. Áttekintő beszédében Jean Francois Fenech kiemelte, hogy jelentősen, 67 százalékkal nőtt decemberben a DVB-T vételre alkalmas eszközök eladása itthon (GfK Hungária Kft. adatai alapján), ami túlmutat a karácsonyi vásárlási láz mértékén. December végére a háztartások 4,4 százaléka rendelkezett valamilyen DVB-T vételre alkalmas eszközzel és a cég úgy ítéli meg, hogy egészen jól halad az ország a digitális átállás kezdetben igen rögös útján.

 

Ebben több tényező is szerepet játszik, ezek között nem elhanyagolható, hogy felére csökkent a DVB-T vevőeszközök ára – legalábbis ami az MPEG-4-es DVB-T vevővel integrált nagyképernyős (LCD és plazma) televíziókat és set top box eszközöket illeti. (Ez az árcsökkenés természetesen nem tapasztalható a számítógépes eszközök, azaz tévétunerek terén, melyek eddig is olcsón hozzáférhetőek voltak.) Az eladott tévék 75 százaléka tartalmaz ma már hazai viszonylatban használható DVB-T vevőt, 2009. elején még csupán 5 százalékuk volt ilyen.

 

 

lefedettseg_2009

 

 

Lényeges szerep tulajdonítható a lefedettség növekedésének is. 2009. decemberétől az ország területének 88 százalékán fogható DVB-T, azaz legalább akkora területen elérhető, mint a hagyományos, analóg földfelszíni adás. Előbbre jutottunk a DVB-T hálózat kihasználtságát illetően is, a földfelszíni technológiát használó tévézők közel 15 százaléka már a digitális tévét használja. E tekintetben Magyarország most már az eddig vezető Franciaországot is megelőzte, vagyis valóban elmondható, hogy több tekintetben is Európa élvonalába léptünk ezen a téren.

 

 

europaivezetoszerep.jpg
 

 

 

mindigtv_.jpg
Az Antenna Hungária szerint a MinDig TV matricarendszernek is köszönhető a siker. Ebben komoly szerepe van annak, hogy ma már nem kell fizetniük a forgalmazóknak matricáért, csak igazolniuk kell a megfelelőséget. Jelenleg 8 dekóder és 33 -féle HDTV készülék szerepel a MinDig TV rendszerben, ezek jelenleg mintegy 520 boltban, áruházban kaphatók. Hathatósnak bizonyult a MinDig TV kampány az ismeretterjesztés szempontjából is, a felmérések szerint ma a lakosság 35-40 százaléka tudatában van annak, hogy jövő év végére az analóg rendszer lekapcsolásra kerül. A tévés kampány során sok emberben tudatosult már, hogy ingyen is tévézhet, ezért 2009. novemberben már érezhetően, 10 000-el csökkent a különféle tévé előfizetések száma (forrás: NHH). Ez még nem jelent vészes csökkenést, gyakorlatilag alig észrevehető, de az AH reményei szerint egy tendencia kezdetekét jelzi.

 

Sikeresnek bizonyult az Antenna Hungária decemberi akciója is, minek során ingyenes ATV és HírTV előfizetést kaptak a MinDigTV matricás dekóderek vásárlói. Az akció keretein belül ugyanahhoz a Terra+ dekóder kártyához jutottak a vásárlók, mely akción kívül 6000 Ft-ért vásárolható meg. Hogy milyen mértékben köszönhető ennek, az nem ismert, mindenesetre decemberben mintegy 90%-al nőtt a set top box értékesítés, megelőzve a DVB-T kompatibilis HDTV-k értékesítési ütemét.

 

 

Ingyen dekóder, de legalábbis hitel szinte bárkinek

 

 

Az átállás egyik kerékkötője lehet, hogy sokak számára anyagi nehézséget jelent egy MinDig TV kompatibilis dekóder megvásárlása. A Credigen Bankkal született megállapodás keretében a BestByte üzletekben igen kedvező, 16,42%-os THM-el vásárolhatók forint alapú hitelre MinDig TV eszközök. Ebben a konstrukcióban a minibálbér 1%-hoz kötött törlesztőrészlettel (735 Ft) és 5 éves futamidővel számolhatnak vásárlók. Ez lehetővé teszi, hogy a szerény anyagi lehetőségekkel rendelkezők is felkészüljenek a digitális átállásra. A lakosság tájékoztatása érdekében nem csak szóróanyagok készültek, de a Magyar Televízióban is láthatunk majd figyelemfelkeltő és tájékoztató reklámspotokat.

 

Az AH az átállás lezajlását követő félév végéig kötelezett arra, hogy a minimálbér 1%-át nem meghaladó törlesztő részlettel igénybe vehető hitelt kínáljon partnerein keresztül. Az átállás lezajlása után ez a hitel konstrukció indíttatását veszíti, a folyó hitelek kifutása pedig várhatóan még az euróra történő átállást megelőzően bekövetkezik.

 

tehnisat_1.jpg


 

Nem csak a kis keresetű, de a valamivel fizetőképesebb rétegek számára is létezik kedvező hitellehetőség. Tegnaptól a MediaMarkt üzleteiben, az országban 17 helyen hitel akció indult a Téli Olimpia kapcsán, ennek keretében 0%-os THM értékkel vásárolható meg a Technisat HDT4 dekóder, önerő nélkül is. Az 5 hónapos futamidő alatt a havi törlesztőrészlet 6000 Ft.

 

 

4-6-szorosára nő a budapesti DVB-T jelerősség

 

Az Antenna Hungária mai sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy az elmúlt hónapokban tárgyalásokat folytatott a Magyar Honvédséggel és már megegyezés is született. Ennek eredményeként az érvényben lévő budapesti adóteljesítmény korlátozás részben eltörlésre került, vagyis jelentősen nőni fog a Széchenyi hegyen lévő adó teljesítménye, a jelenlegi (ERP) 6,3-10 kW-ról 40 kW-ra, ami 4-6-szoros növekedést jelent. Itt nem áll meg a folyamat, a következő években további tárgyalásokat folytat az AH, hogy az EU normák szerint megengedett 100 kW-ig emelhesse az adóteljesítményt.

 

Várhatóan mintegy február közepétől emelik meg az adók teljesítményét, így könnyebben és több helyen lesz szobaantennával elérhető a két csatorna kivételével előfizetési díj nélkül nézhető, ingyenes DVB-T adás. A 7 ingyenes adó közül továbbra is három Full HD felbontású, ami a HDTV penetráció rohamos növekedését tekintve az egyik legvonzóbb vonása lehet a hazai DVB-T programnak.

 

 

További tervek

 

 

Ez év első felében gyarapodik majd az elérhető csatornák száma, azt még nem tudni, hogy ez ingyenesen, vagy Terra+ kártyával lesz-e fogható. Sokakat elcsábíthat az is, hogy a Téli Olimpiát és a Futball VB-t is HD minőségben nézhetik majd azok, akik DVB-T-n tévéznek. Az első 3D adás is a futball VB alkalmával várható világszerte és ebbe a programba az Antenna Hungária is próbál bekapcsolódni. A cég elkötelezett 3D tartalmak biztosításában, amennyiben ez mégsem lesz köthető a Futball VB-hez, akkor egy más program, mozifilm alkalmával kerül majd bemutatásra.

 

Jelenleg 14 állomás működik. 2012 végéig 25 milliárd forint lesz a teljes ráfordítás, részletesebb adatokkal nem szolgálta a cég. 4 új telephellyel 95%-ra nő majd a lefedettség 2010 végéig. Sopronban, Békéscsabán, Baján, Esztergomban és Gyulán is használhatjuk majd DVB-T készülékeinket.

 

Az AH szerint idén folytatódik az eszközök árcsökkenése, 2010 végére már 10 000 Ft alatti árú set top box készülékeket jósol a cég, jelenleg HD vételre is alkalmas eszközök alsó ára 20 00 Ft körül van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.