Hirdetés

4400 millió éves meteor robbant fel Cseljabinszk felett



|

A szemtanuk beszámolóinak és a videofelvételeknek köszönhetően a kutatóknak meglepő részletességgel sikerült dokumentálniuk a cseljabinszki „eseményt”.

Hirdetés

Az oroszországi Cseljabinszk felett februárban felrobbant meteor keltette szubszonikus lökéshullámokat szinte az egész bolygón érezni lehetett. Egy, a múlt heti Science Magazinban megjelent tanulmányból kiderül, hogy az Orosz Tudományos Akadémia munkatársai vezette kutatócsoportnak rengeteg részletet sikerült kiderítenie a titokzatos űrszikláról. A tudósok elsősorban a szemtanuk beszámolóira, a térfigyelő kamerákkal és mobiltelefonokkal készült felvételekre, a szeizmikus aktivitást mérő eszközök adataira támaszkodtak; hatalmas mennyiségű információt dolgoztak fel.

„A célunk az volt, hogy megértsük, pontosan mi okozta azt a pusztító lökéshullámot, amelynek következtében aznap több mint 1200 ember került kórházba a Cseljabinszki Régió területén” – nyilatkozta Peter Jenniskens, a tanulmány egyik társszerzője.

Hirdetés

Mint kiderül, legalább száz éve nem volt ilyen közeli „randevúnk” ekkora meteorral: a hívatlan látogató nem kevesebb, mint 12 000 tonnát nyomott. A kutatócsoportnak az égitest pontos röppályáját, az atmoszférába való betörésekor mérhető sebességét és szétrobbanásának pontos idejét is sikerült megállapítaniuk. A robbanás fénye harmincszor olyan erős volt, mint a napé – többen súlyos égési sérüléseket is szenvedtek.

A lökéshullám közel 160 kilométeres körzetben pusztított. Szerencsére a meteor legnagyobb, 567 kilós darabja egy befagyott tóba csapódott, így nem okozhatott komolyabb károkat. A csapatnak sikerült begyűjteniük a termetes darabkát; elemzésükből kiderült, hogy a meteor több mint 4400 millió éves volt.

A szakértők azt remélik, hogy a cseljabinszki incidens elemzése hozzásegítheti őket ahhoz, hogy olyan előrejelző és nyomkövető megoldásokat dolgozhassanak ki, amelyek segítségével pontosabban felmérhetők lesznek az „űrbéli fenyegetések”.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.