Hirdetés

Ilyen egy napkitörés hangja, mikor eléri a Földet



|

Az amatőr rádiócsillagász Thomas Ashcraft nem csak egyszerűen távcsővel vizsgálja az űrt, hanem hallgatja is.

Hirdetés

A múlt hétvégén egy viszonylag kis napkitörés hangját sikerült rögzítenie, legalábbis azt a zajt, ami ebből eléri a Földet. A felvételen egy 28, illetve 21 MHz-en rögzített kitörést hallhatunk, ami viszonylag kicsiny volta ellenére is elég erősen hallható jelekkel járt. Az elektronok a napkorona mágneses egyensúlyának apró felborulásai miatt hatalmas energiává válnak, kilőnek a Napból, ezáltal plazmaoszcillációkat hoznak létre a csillag körül – az ezekből az oszcillációkból kialakult rádiósugárzást hallhatjuk a felvételen:

Korábban is sikerült már hasonló, űrből érkező jeleket rögzíteni: a Michigani Egyetem kutatói John Miller professzor vezetésével például egy 3,9 milliárd fényévnyire lévő csillag fekete lyukká alakulását vették fel, majd alakították át emberi fül számára hallható hanggá: (a hang a felvételen 4:00-nál hallható)

A Föld körüli plazmagyűrűk a mágneses mező részei, ezek hangja a rádióamatőrök és rádiócsillagászok közt már régóta ismert. Némiképp muzikálisabb, mint a fenn hallottak, talán kissé az esőerdők hangjaira is hasonlít:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.