Hirdetés

Sikeresen landolt egy drónhajón a SpaceX űrrakétája



|

Elon Musk és csapata ismét történelmet irt az újrahasználható hordozórakétával.

Hirdetés

Sikerrel zárult a SpaceX CRS-8 jelű küldetése, a Falcon-9 űrrakéta első fokozata sértetlenül landolt egy drónhajó fedélzetén. Korábban sikerült már visszahozniuk több rakétát is, a leszállás eddig azonban csak szárazföldön jött össze. A tenger felett végzett próbálkozások rendre kudarcot vallottak, legutóbb például az egyik támasztóláb hibája okozott robbanást az utolsó pillanatban.

Hirdetés

A SpaceX mérnökei ezzel ismét nagy lépést tettek az újrahasználható rakéták fejlesztése terén. A visszahozott szerkezet értéke nagyjából 60 millió dollárra rúg, ennyit tudnak alkalmanként megspórolni azzal, hogy a biztonsági ellenőrzések és tankolás után megint kilőhetik. Musk szerint ez az első fokozat még 20-szor is bevethető lenne, megfelelő karbantartással és javításokkal pedig akár 1000 további használatra is lehetőség nyílhat.

A floridai Cape Carnevalban fellőtt Falcon-9 ezúttal tökéletesen hajtotta végre a landolást a Of Course I Still Love You nevű 90*50 méteres drónhajón. Bár elméletben széles lábain állva bírnia kellene a hullámokat a partra vezető út alatt, a biztonság kedvéért azért hegesztéssel hozzáerősítik a fedélzethez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.