Hirdetés

A 200 ezres VR-konfig



|

Bele lehet ugrani a VR-őrületbe egy 200 ezer forintos PC-vel anélkül, hogy fejfájás, csalódás és hányinger lenne a vége? Megnéztük, ennyi pénzért lehet-e vállalható kompromisszumokkal VR-Ready PC-t építeni.

Hirdetés

A CyberPowerPC és az Oculus együtt feküdtek neki, hogy elérhető árú VR-képes gépet építsenek és úgy találták, egy AMD FX-4350 CPU, valamint egy 4 GB-os Radeon RX 470 elég is ehhez. Persze aki tényleg komolyan gondolja a VR-játékot, ne az 500, inkább mindjárt a 700 dolláros konfigurációt válassza a cég szerint is, amiben Core i5 és RX 480 dolgozik. Megnéztük, a hazai árak mellett mi mennyiért tudnánk használható VR-Ready PC-t építeni.


Hirdetés


Kezdjük a legfontosabbal

Sok esetben a konfiguráció leírásának végére hagyjuk a videokártyát, ahol külön, hosszabban írunk arról, miért éppen erre a GPU-ra, erre a kiszerelésre esett a választásunk. Most inkább ezzel kezdjük, hogy lássuk, a videokártya kiválasztása után mennyi pénzünk marad még a gép többi elemére.



Hosszas kutakodás, a használtpiac és kéz alatti okoskodás elkerülése után választásunk két VGA-ra szűkült: az egyik a Radeon RX 480, abból is a 4 GB-os változat, illetve a 6 GB-os, erősebb GPU-val szerelt GeForce GTX 1060. Utóbbi valamivel erősebb, különösen régebbi címek esetén, illetve 2 GB-tal több VRAM-mal gazdálkodhat, cserébe viszont drágább is. A Radeon RX 480-ból az elérhető legolcsóbb modellt a Sapphire szállítja, méghozzá Nitro+ kiadásban. Ez gyári tuningot jelent, ami eleve jó hír, a hűtés pedig kétventilátoros és csendes. Sajnos a kártya maga nem mondható szépnek és extrákat sem csomagolnak a VGA mellé (ingyen játék, headset, USB kulcs stb.). Cserébe 73 500 forintért a miénk lehet, és ez a teljesítmény ennyi pénzért még pár hónapja is elképzelhetetlen volt.


A másik jelöltből két, olyan Gigabyte kártyát találtunk az árlistákon, amelyek egyaránt nagyon vonzó áron beszerezhetők. Az egyik kicsi és a Mini ITX OC nevet kapta, a másik nagyobb, normál méretű és a WindForce OC névre hallgat. Előbbi kisméretű, cserébe csak egy ventilátor hűti, utóbbit azonban már kettő, így egy kicsit a gyári tuning is agresszívabb, ráadásul mindez csupán 2 ezer forint többletet jelent (így 84 500 Ft), ezért ezzel megyünk tovább.


A gép gerince

A platform nem más, mint Intel és hatodik generáció, abból pedig egy B150-es lap és egy Core i3 CPU. Az alaplap az Asus B150M-A/M.2 23 900 forintért. Ezen a lapon nem minden vezérlő első osztályú (például az audio kodek elavult), a tuning sem éppen kiemelt helyen szerepel, kapunk viszont USB Type-C-t és teljes sebességű M.2 foglalatot, ami később nagyon jól fog jönni. Természetesen a VR-hoz szükséges portok is adottak.



Ebbe a lapba igazából egy Core i5 dukálna, de az már tényleg nem férne bele a keretbe, ezért kicsit ki kell lendítenünk a balanszból a konfigurációt egy Core i3-mal. Egyelőre ez is szépen el fogja húzni a játékokat, később pedig cserélhetünk mondjuk Core i5-6600-ra, vagy már egyenesen a hetedik generációra is. Esetünkben egy Core i3-6100 került a gépbe 32 600 forintért.


Fontos, hogy memóriából ne fussunk ki, mert ilyenkor még VR-nélkül is borzalmas szaggatás veszi kezdetét, de túl sok sem fért a szoros büdzsébe, ezért 8 GB DDR4-2133-ra szavaztunk, amiért 13 200 forintot kérnek (2×4 GB HyperX Fury).


Hogy elinduljon a gép

Vészesen fogy a pénz, pedig nem szeretnénk az asztalon, szétszedve, dobozokon pörgetni a gépet, ezért egy házra is szükség lesz. A házból egy 10 ezer forintos modell fér bele, mondjuk az Aerocool GT Black, Aerocool QS-240, vagy egy Cougar Gaming Spike. Ehhez kell egy jó tápegység, ami esetünkben az FSP Hexa+ 500W lett 14 900 forintért.



Jó hír, hogy már elindul a gép, de sajnos még nem sok mindenre képes, ugyanis nincsen háttértároló. Itt lehetne HDD-re hagyatkozni, vagy szűkölködni egy 120 GB-os SSD-n, ám ezek túl fájó kompromisszumok, ezért mi egy 240 GB-os modellnél kötöttünk ki. Ez a Kingston UV400-as SSD lett kereken 20 ezer forintért.


Megcsináltuk!

Igen, a végösszeg így 199 100 forint, vagyis marad 900 forintunk, amivel az árak ingadozását tudjuk minimálisan kivédeni. Persze ez a konfiguráció nem tökéletes álom VR PC, de azért már nem kell szégyenkezni, de ami ennél is fontosabb: a későbbiekben kiváló alap a tovább lépésre. A tovább lépés pedig innen nem kimondottan fájdalmas, mert úgy válogattuk meg a komponenseket, hogy olcsón bővíthető legyen a gép. A VGA helyére például jöhet idővel egy GTX 1070/1080 vagy majd jövőre egy AMD Vega, ha tényleg olyan jó lesz - a tápegység ezt még el fogja bírni. A processzorból is jöhet erősebb, ez is csupán egy párperces szerelés, az alaplapba pedig kerülhet M.2 villámgyors NVMe SSD. Szintén érdemes majd memóriát bővíteni, amihez adott a 4 DIMM foglalat, és ha már szerelünk, egy csendes torony CPU-hűtő is elfér a házban.



Ha a Radeon-utat választjuk, marad még 10 ezer forintunk elkölteni, amiből választhatunk eggyel jobb alaplapot, csendes CPU-hűtést, több RAM-ot vagy erősebb tápot és szebb házat.



Persze a konfiguráció nem teljes: kell még ehhez egy billentyűzet és egér, egy monitor, Windows 10 operációs rendszer és ne felejtsük el az Oculus Riftet sem (vagy HTC Vive-ot), ami szintén nem olcsó mulatság.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.