Hirdetés

Zoner Photo Studio 12 Pro



|

E programban szinte minden megtalálható, amire egy hobbifotósnak szüksége lehet.

Hirdetés

A 2008. szeptemberi számunkban található kóddal olvasóink 30 napig Professional változatként használhatták a nyolcas verziószámot viselő Zoner Photo Studiót (ZPS), ami a 30 nap leteltével Classic üzemmódra váltott – így remélhetőleg sokan kipróbálták és megszerették ezt a sokat tudó képmindenes programot. Azóta sok víz lefolyt a Morva folyón, és időközben a cseh cég kisebb-nagyobb lépésekben haladva eljutott a 12-es verzióig.

 

 

zoner_photo_studio_12_zoner12.jpg

 

 

E verzió legfőbb újdonsága, hogy követve a kor divatját, alaposan átszabták a program felhasználói felületét. E modernizáció eredményeképpen a szoftver – legalábbis külsőleg – gyanúsan hasonló lett az ACDSee Pro 3-hoz. Ennek legfőbb jele, hogy a programablak jobb felső sarkában megjelent négy üzemmódváltó gomb, amelyekkel választhatunk a képböngésző, -nézegető, -szerkesztő és a RAW-feldolgozó üzemmódok közül. Eltérően például az általunk többször is bemutatott nyolcas verziótól, egy ablakban már „csak” egy vagy két böngészőpanelt használhatunk, azonban ennek/ezek kezelése sokkal praktikusabb, sok esetben egyszerűbb lett.

 

A ZPS egyik fontos újdonsága, hogy a böngészőablakban a PDF, az EPS és PS állományok indexképei is megjelennek a közel százfajta pixel- és vektorgrafikus állomány előnézeti képei mellett, valamint nagyon egyszerűen „kinyerhetjük” a képeket a különböző PDF-ekből és a beágyazott JPEG-eket tartalmazó egyéb fájlokból.

 


zoner_photo_studio_12_rawprocess.jpg

A RAW-feldolgozóban remekül hangolható a fotók „előhívása”


 

Nagyon sokat változott a program RAW-feldolgozó funkciója – előnyére. A ZPS 12 mondhatni majdnem olyan sokat tud a digitális negatívok előhívásáról, mint a kimondottan erre szakosodott programok – sőt, még olyan extra is található benne, mint a demozaik-algoritmus-választó, amivel csak nagyon kevés programban találkozhatunk.

 


zoner_photo_studio_12_filter_colosseum.png

Keressük meg a római Colosseum 5 kilométeres körzetében készült fotókat

 

Először a Zoner Photo Studio 9-ben jelent meg a fotók geotaggelésének, vagyis a képek egy térképen történő elhelyezésének lehetősége. Ezt a funkciót azóta tovább csiszolgatták, így a korábbi megoldáshoz képest még egyszerűbb lett a fotók készítésének, esetleg a fotó tárgyának beillesztése a térképre. Ráadásul a térképi adatokat nemcsak arra használhatjuk, hogy a fotóinkat megjelenítsük a Google Térképen vagy a Google Földön, hanem a képek keresésére is. Így a program – az átlagosnál egyébként is sokkal többet tudó – keresőjével könnyen és gyorsan megtalálhatjuk például a római Colosseum, a londoni Tower vagy a stockholmi királyi palota közelében készült – már katalogizált – felvételeinket.

 

A ZPS képszerkesztőjének fejlesztése során a fő hangsúlyt a Zoner programozói új effektusok készítésére helyezték. Ezek többségét inkább érdekesnek, mintsem hasznosnak mondhatnánk. Így például a kiválasztott kör alakú képrészletet spirálban ismétlő Droste effektust valószínűleg kevesen és csak ritkán fogják használni, ugyanakkor a Soft Contours, a Gradient Filter vagy a néhány jó keretformát is tartalmazó Envelopes effektusok a fotók hangulatának javítására nagyon jól használhatók.

 


zoner_photo_studio_12_calendar.jpg

A Zoner Photo Studio naptárkészítője többet tud, mint sok erre a célra kitalált célprogram


 

A ZPS egyik erőssége mindig is a különféle „fotóalapú termékeket” előállító funkciók, kiegészítők sokasága volt, mint például a magyar nyelvre is könnyen megtanítható naptárkészítő, az immáron Flash-alapú sablonokat is tartalmazó webes fotógaléria-készítő, a panorámakép- és anaglif-szerkesztő, vagy a DVD-s diaporáma-készítő, amellyel zenés-animált diavetítéseket készíthetünk és írhatunk ki DVD-re.

 

 

Adatok

  • Digitális képek megjelenítése, katalogizálása
  • Fotók javítása, szerkesztése
  • Fotóalbumok, indexképek, naptárak készítése
  • Webgalériák, PDF-bemutatók létrehozása
  • Panoráma-, HDR- és anaglif (3D) képek készítése
  • DVD-s bemutatók készítése
  • Fotók archiválása CD-re és videó CD-re
  • Forgalmazó: ZONER Kft.
  • Ár: 29 990 Ft

 

Értékelés

Előny: sok formátumot ismer, egyszerű kezelés, sokféle „termék” készítése, fotók geotaggelése és megjelenítése térképen

Hátrány: kevés előzetes beállítás és sablon, közepes képszerkesztő, időnként hibázó panorámaillesztő

 

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4,5

Ár/érték: 4

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.