Hirdetés

Visszatekintő: Így írtunk mi

|

Több mint 100 millió karakter, 4 millió kilogramm papír és 160 ezer liter festék - 25 év mérlege néhány elképesztő számmal illusztrálva. Átlapoztuk a mögöttünk hagyott közel 300 lapszámot, hogy kigyűjthessük az adott korszakra jellemző mondatokat, gondolatokat. Íme az első tíz év.

Hirdetés

Hirdetés


25 éve




Bíró István - ügyvezető igazgató - Köszöntő
A PC World a PC-világ új, békés egymás mellett élésének hivatalos szószólója kíván lenni.


Kevesen tudják, hogy első magazinjaiknak volt egy Macvilág rovata, amely a Macworld hazai megfelelőjévé kívánt válni. A szerves együttélés a korabeli logóban is megfigyelhető, ahol a PC mellett szorosan a Macet is ott találjuk. Később az Apple termékekről szóló információk a lap szerves részévé váltak.


Brückner Huba - főszerkesztő - DVI - alap a multimédiához
Sokan úgy gondolják, ma még túl korai a multimédiával komolyan foglalkozni.


A CD-ROM-okkal együtt a multimédiás termékek is megjelentek, amelyek sok esetben könyvek digitális változatai voltak (például Guinness rekordok könyve). Szerencsére később a gyártók rájöttek, miként lehet jobban hasznosítani az optikai lemezeket. Minden PC multimédiás lett végül.



Mészáros Csaba - főszerkesztő-helyettes - Köszöntő
Gravis Ultrasound hangfeldolgozó kártyát, valamint két egyéves PC World-előfizetést sorsolunk ki a beküldők között. Várjuk leveleiket!


Természetesen ez akkortájt még a hagyományos postai leveleket jelentette, 1992-ben itthon csak nagyon kevesen ismerték az e-mailt, még a közlemények is borítékban érkeztek. Minden kicsit lassabb volt, és talán nyugodtabb is.


Mester Sándor - főszerkesztő - Szoftver a laboratóriumban
Itt, Redmondban dőlnek el a dolgok, születnek meg a világraszóló gondolatok és nagy jelentőségű termékek, operációs rendszerek.

Jó eséllyel akkortájt a Windows 95-ön dolgoztak a Microsoft fejlesztői, amely a megjelenését követően tízéves dominanciát jelentett a szoftvercégnek. A redmondi aranykor azonban véget ért, napjainkra már többpólusúvá vált az informatikai piac.


20 éve




Mester Sándor - főszerkesztő - Szoftver a laboratóriumban
E kádat föl lehet hívni telefonon. Bővebben kifejtve: ha az ember arra vágyik, hogy amikor hazaér, készen várja a fürdővíz, nem kell egyebet tennie, mint hogy föltárcsázza otthonát, telefonon utasítást adva a kádnak.

Az okosotthon-technológiák egyik első korai példájának lehettünk tanúi, amely még az internet nélkül is működőképes volt, és ha kellett, melegen tartotta a vizet.


Guttray László - újságíró - Teljes játékfilmek CD méretű lemezen
A mozifilmek PC-s lejátszási lehetősége kegyetlenül jó üzletnek ígérkezik. Képzeljük csak el: amikor gyermekünk éppen ötvenharmadszor akarja majd megnézni az Oroszlánykirályt, odaültetjük a PC elé, mi pedig végignyúlunk a kanapén.


A cikkben említett DVD-ROM-okkal végül az asztali lejátszók is terjedni kezdtek, így szerencsére kevés gyermeknek kellett a PC-monitor előtt mesét néznie.



Mester Sándor - főszerkesztő - Az ötödik
1994 januárjától hajlékonylemez, idén januártól pedig CD-ROM melléklettel jelenik meg lapunk; a piaci elismerés nem is maradt el.

A PC World az elsők között volt, akik optikai lemezt csomagoltak a magazin mellé. Később a CD-t DVD-re cseréltük, legutóbb pedig majd egy évtized elteltével bevezettük PC World Plus szolgáltatásunkat, amely korlátlan elérést kínál a felhőben.


Guttray László - újságíró - Utunk a világhálóra
Az egyéni előfizetők egy része csak levelezésre akarja használni a világhálót, a többség azonban teljes körű internet-hozzáférést kíván.

1996 végén a magyarok is elkezdtek ismerkedni a világhálóval, megtéve az első bizonytalan lépéseket. Az egyszerű, animált GIF-ekkel teletűzdelt, webringes korszakok kora volt ez, amikor még fejlett keresők nélkül kellett felfedezésre indulni.


15 éve



Bognár Ákos - főszerkesztő - Inter nyet?
Az ember este 6 után bátran tárcsázta bármelyik szolgáltatójának telefonszámát, hiszen tudta, hogy reggelig netezhet, és számlája nem haladja meg a 150 forintot.

Tapintható volt a feszültség az internetelérés díját tekintve; az emberek egyre többet akartak a világhálón tölteni, a szolgáltatók viszont nem akarták csökkenteni áraikat, egy ADSL-bekötésért akár 120 ezer forintot is elkérhettek.


György György - szerkesztő - A két véglet
Kimondatlanul is a 2 megapixel jelenti az elfogadható minőséget, természetesen a hang- vagy a filmfelvételi lehetőség, de a webkamera funkció is egyre inkább terjed.

Ez volt az a korszak, amikor slágertermékek voltak a digitális kamerák, ennek megfelelően a fényképezőgépek is rendszeres vendégei voltak a tesztlabornak. Manapság a 2 megapixelt már egy telefonos előlapi kamera is kinevetné.



Bognár Ákos - főszerkesztő - Halálfejes lobogó
Teszem azt, interneten rendelek egy piszok olcsó, 1500 forintos autóverseny-programot, azt gondolván, hogy használt játékról van szó. Egy idő után azonban rájövők, hogy valószínűleg hamis a baba.


A BSA razziái miatt hónapokig téma volt a PC Worldben a rajtaütések jogszerűsége. A közbeszédet a Windows XP kalózellenes intézkedései is tematizálták.


Samu József - újságíró - Pentium 4 platformteszt
Régebben egyértelmű volt: ha az Intel fejébe vett valamit, akkor a piac szolga módjára követte az óriást. Ma már más szelek fújnak.

Az Intel-Rambus házassággal az AMD rendkívül jól járt, és egy rövid időre előnybe került versenytársával szemben. A chipgyártó mamut azonban túllendült a hullámvölgyön, ma már ismét az Intel dominál, az AMD pedig próbál felkapaszkodni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.