Hirdetés

Öt új 3D DLP projektort dobott piacra a Sharp



|

Egyelőre 720 soros 3D képpel kell megelégednünk.

Hirdetés

A Sharp a Paperworld 2010 kiállításon első ízben mutatta be 3D-kompatibilis projektorokból álló termékcsaládját. A beépített, Texas Insturments által kifejlesztett DLP-link technológia a 3D shutter szemüveggel együtt háromdimenziós prezentációs vagy házimozi élményt nyújt.

A háromdimenziós filmvetítéshez két, egymással kapcsolatban álló projektort használnak a mozikban, amelyek egy időben vetítik a képet a bal és a jobb szem számára. A polarizált lencsékkel készült szemüveg révén mindkét szem csak a neki szánt képet láthatja.

 

 

sharp 3d projektor
 

 

 

Az új 3D Ready DLP projektorok (PG-D2500X, XR-55X, PG-D3010X, PG-D40W3D és PG-D45X3D) a két szemnek szánt adatfolyamokat egyetlen kimeneti jellé egyesítik, és a két külön képet magas frekvenciával váltakozva, vetítik (hasonlóan a nemrég megjelent LCD és plazma Full HD 3D tévékhez). Egy 3D aktív szemüveg takarja ki a másik szemnek szánt képeket, így áll elő a sztereoszkópikus hatás. A 120 Hz képfrissítésre képes vetítő képét tehát a szemüveg választja szét két külön 60 Hz-es mozgóképpé a bal és jobb szem számára. A néző agya automatikusan összekapcsolja a két különálló látómező képét, így azokat egyetlen élethű háromdimenziós látványként érzékeli.

A 3D ready DLP projektorok 1024 x 768 pixeles XGA felbontással bírnak és 2D módban is üzemeltethetők. A valóban magas, 4500 ANSI lumen fényerőnek és a 2500:1 natív kontrasztnak köszönhetően a gyártó joggal ígér jó képminőséget megvilágított teremben is, legalábbis a legnagyobb modellel, a PG-D45X3D-vel kapcsolatban.

A DLP-link technológia a Texas Instruments-től származik, eddig is széles körben alkalmazták üzleti- és házimozi vetítőkben. A DLP chip több millió mikroszkopikus tükör segítségével hozza létre a képet. A szürke árnyalatok a tükrök gyors billegtetésével, vagyis a be- és kikapcsolt állapot megfelelő arányú váltogatásával állnak elő, ezekből egy színtárcsa keveri ki a színes képet. A Texas Instruments BrilliantColor technológiájával a projektorok a szokásos három helyett hat színből (RGBWCY – vörös, zöld, kék, fehér, cián, sárga) álló színtárcsát használnak, ami nagyobb pontosságot biztosít színvisszaadásban.

 

 

sharp 3d dlp projektor
 

 

Az öt 3D ready 1-chip DLP projektort kimondottan iskolai és irodai előadásokhoz, valamint házimozizáshoz fejlesztették ki. Háromdimenziós képességeik révén ezek a rendszerek ideálisak tudományos tartalmak megjelenítéséhez, valamint matematikai modellek, vagy akár építészeti tervek bemutatására is.

Ezen a ponton persze felmerült bennünk, szerkesztőkben a kérdés, hogy honnan vesszük majd a megjeleníteni kívánt 3D tartalmakat? Másik, inkább technológiai jellegű aggályunk a DLP technológiához kapcsolódik. A DLP projektorok kezdeti szakaszában megfigyelhető volt a szivárvány hatás. Amint az ember tekintete odébb rebbent a képen, úgy a szem és az agy rajtakapta a rendszert, amint az a színárnyalatokat a ki-be kapcsolt állapot váltogatásával állítja elő, emiatt a kép egy pillanatra szivárványszínekre esett szét. Az újabb DLP lapkákon még gyorsabban lehet váltogatni a mikrotükrök állását, így finomabban képezhetők az árnyalatok, a jelenség így a mai vetítőkön nem tapasztalható. A 3D rendszerben azonban mindkét (bal és jobb szemnek szánt) képet egyazon lapka állítja elő, ami további terhet ró a lapkára. Kíváncsian várjuk az első tesztpéldányokat, hogy vajon újra jelentkezik-e szivárvány hatás, vagy azt sikerült 3D-ben is kiküszöbölni.

A Sharp márciusban kezdi meg az új 3D projektorok forgalmazását. Áraik csupán elenyésző mértékben fogják meghaladni a hasonló képességekkel rendelkező 2D XGA projektorok árát. Arról nem szól a hír, hogy hány aktív szemüveg jár a készülékekhez és azok külön megvásárolva mennyibe kerülnek.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.