Hirdetés

A böngészők új titánjai? Töltse le és véleményezze!



|

Internet Explorer 8 és Chrome 2 beta - most már a PC World szerveréről közvetlenül is letölthető a két böngésző, melyektől gyártóik valami nagy durranást várnak. És Önök?

Hirdetés

Több frontossá vált a böngészők háborúja, bár a mögöttük felsorakozott cégek mindegyike nagy versenytárs. A browserek világában az utóbbi években a Microsoft és a Mozilla párharcába alig szólt bele más, azonban a sok egyéb területen szintén nagyokat pofozkodó Microsoft-Google páros hadakozása a Chrome megjelenésével szintén belépett a böngészők csataterére.


A gyakorlat eddig egyre inkább azt mutatta, hogy a számítógéphez az átlagosnál jobban értők inkább Firefoxra tértek át, az Internet Explorer viszont azért még mindig jókora szeletet tarthatott meg a piaci részesedésből, köszönhetően annak, hogy a Windows beépített böngészőjeként egy átlagos felhasználó nem tudott, vagy nem akart alternatívát keresni. A Google ebbe a - kissé állóháborúvá dermedő - állapotba ékelődött be a Chrome böngészővel, melynek voltak még ugyan gyermekbetegségei az először közzé tett béta, majd az egyes sorszámú végleges verzióban is, ám sebesség tekintetében valóban elnyerte a hozzáértők tetszését. A további versenytársak egyelőre nem tudtak vagy még nem akartak beleszólni a trió harcába, ezért az Opera, Safari és társai (legalábbis PC-n) még mindig csak a raglista "követői" szekciójában tanyáznak a néha felbukkanó biztató hírek ellenére. Ezért a Microsoft és a Google is nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy következő generációs böngészőjük valami olyasmit villanthasson fel, ami miatt nagyot "durranthat" és elhúzhat a versenytársak elől.


A leggyorsabban reagáló: az Internet Explorer 8


Az Internet Explorer 8 az idő-faktor tekintetében mindenképpen nyert, hiszen március 19-ének estéjétől letölthetővé vált a legfontosabb platformokra. A www.microsoft.com/ie8 címről letölthető változatok ráadásul nem csakoperációs rendszerek, de nyelvek tekintetében is a bőség zavarát nyújtják, hiszen a kezdeti időponttól már akár magyarul is elérhető a böngésző.

20090320-internet-explorer-8.jpg
 


A felhasználók a Microsoft új reménységétől leginkább sebességnövekedést vártak, de ugyanennyire fontos volt az is, hogy a jelenlegi webes szabványoknak sokkal uniformizáltabban feleljen meg a szoftver - bár azt egyelőre sokan kétlik, hogy valaha is eljuthassunk odáig, hogy ne kelljen a weboldalak készítésekor mindent külön optimalizálni Explorerre is, de talán egy fokkal könnyebb lesz ez a feladat a nyolcas verzió elterjedtével. Egy furcsa megoldással éppen ezért egy IE7-kompatibilitási módot is építettek az új verzióba, hogy a sokat kritizált előző változatra optimalizált oldalakat is jól megjeleníthesse.


Az agresszíven fejlődő: a Google Chrome 2.0 beta


Szintén most vált letölthetővé a Google böngészőjének legújabb változata, igaz, ez még nem a végleges build, csupán egy béta, mely a januárban kiadott fejlesztői előzetest követi. A WebKit és a V8 JavaScript motor használata szintén a sebesség növekedését vonja maga után - nem csoda, hiszen a felhasználók egyik elsődleges szempontja még mindig a weboldalak megjelenítésének gyorsasága. Emellett pedig a Chrome olyan újdonságokkal próbál kedveskedni, amik más versenytársaknál már a program részei voltak.

20090320-google-chrome-2.jpg
 


Ilyen például a weboldal zoomolása, a teljes képernyős nézet, az űrlapok automatikus kitöltésének lehetősége, valamint olyan külső, beépülő alkalmazások futtatása, mint például a scriptek "beinjekciózására" használatos Greasemonkey, amely a Firefox egyik legnépszerűbb add-onja. Hogy azonban mik lesznek még a végleges böngésző újdonságai, arra csak következtetni lehet az olyan igazán újszerű megoldásokból, mint az ablakfülek teljesen megváltoztatott kezelése, amely már a bétában is helyet kapott (itt az egérrel a böngésző különféle területeire húzhatjuk az adott fület, így automatikus elrendezési sémákat kapunk).


Mit csinálnak a többiek?


A Firefoxról mostanában nem hallhatunk hatalmas újdonságokat, egyelőre szolgaian érkeznek a hármas verzióhoz kapcsolódó frissítések, melyeket automatikusan tölt le és installál a rendszer. Egyértelmű, hogy a megjelenés gyorsaságával már nem versenyezhetnek a Mozilla mérnökei, így a legvalószínűbbnek azt tartják a szakértők, hogy a következő Firefox megjelenését nem sietik majd el, ellenben nagyon szofisztikáltan újratervezett böngészőre számíthatunk. A Safari legutóbb a Peacekeeper teszt kapcsán került reflektorfénybe - a 3DMark tesztekről híres Futuremark fejlesztése ugyanis a Safari 4-et hozta ki egyértelmű győztesként a böngészők sebességének versenyében.


Döntse el a kérdést Ön is, töltse le tőlünk közvetlenül a böngészőket!


A PC World fórumának böngésző-szekciójában pedig kitárgyalhatja a személyes tapasztalatokat, érveket és ellenérveket!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.