Hirdetés

A Safari 4 beta a leggyorsabb? Próbálja ki!



|

Az Apple eddig nem túl sikeresen próbált betörni a PC-s browserek piacára, a Safari 4 azonban akár változást is hozhat. Tényleg megszületett a leggyorsabb böngésző?

Hirdetés

Az Apple rajongók órákig tudnák sorolni, miért szebb és jobb az általuk preferált Safari böngésző - mi egyszerűen annyit jelenthetünk ki, hogy Steve Jobs betegsége (és az ezt követő "mi lesz az Apple termékekkel" tartalmú kérdések) ellenére a vállalatnál szépen haladnak a fejlesztések, így a Safari 4 béta változata immár a nagyérdemű számára is elérhető és kipróbálható.


Úgy tűnik, egyre szélesedik a böngészőháború frontja, a Firefox és az Internet Explorer már-már állóháborúvá váló ütésváltásaiba egyre több versenytárs próbál beleszólni. A Microsoft érdekes lépéssel belső konkurenciát állít az Explorernek a Gazelle személyében, erősödik az Opera, új szereplőként tűnt fel a Chrome, és mobil eszközökre hamarosan érkezik a specializált Firefox, a Fennec. Nézzük tehát, mivel próbál maga mellé állítani a Safari? Az újdonságok között találjuk a Top Sites funkciót, ez a legnépszerűbb, általunk legtöbbet látogatott oldalakat mutatja, hogy egyetlen kattintással elérhessük őket (igaz, a Chrome-ban vagy az Operában már egy ideje működik hasonló). A motorba bekerült a a HTML5 és a CSS 3 támogatása is.

safari4.jpg


A Cover Flow kezelőfelület a könyvjelzők és előzmények böngészésére használatos, impresszív megoldás, valamint kulcsszavakra is rákereshetünk eme interfész segítségével. A "Nitro Engine"-nek nevezett JavaScript motor segítségével immár harmincszor gyorsabb a JavaScriptek kezelése a Firefox 3-hoz viszonyítva. Az Apple egyébként is, szokásához híven a "leggyorsabb böngésző" címmel ruházta fel alkotását, amelyet lehet egzakt mérések szerint vitatni vagy megerősíteni, megjelenítő motorja mindenesetre valóban hatásos, az oldalak betöltése érzetre valóban gyorsnak hat.


Természetesen furcsák a fenti összehasonlítások abban a megvilágításban is, hogy nem a konkurens böngészők legújabb, fejlesztés alatt álló változataival, hanem a hivatalos verziókkal hasonlítják össze a teljesítmény-adatokat. Éppen ezért aharc végleg akkor dől majd el, ha a trónkövetelők mindegyike kilép a béta státuszból.


A böngésző hivatalos weboldalán az összes (szám szerint százötven) újdonság elolvasható, tőlünk pedig közvetlenül is letöltheti a Safari 4 béta változatát!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.