Acer K137i LED projektor - Cuki, de használható



|

Kipróbáltuk az Acer apró, hordozható, LED-es vetítőjét, ami paraméterei alapján játékra és munkára is alkalmas lehet.

A pico projektorok az elmúlt években nagyon komoly fejlődésen mentek keresztül. Aki kicsit is figyeli ezt a szegmenst, az láthatja, hogy a gyártók egyre komolyabban veszik ezt a kategóriát is. Érezhetően megpróbálnak nem csak látszólag cuki, de egyre komolyabb tudású vetítőt gyártani. Míg kezdetben a pico projektorok csupán bohóckodásra voltak jók, addig mára akár helyettesíthetik is a normál, nagyméretű projektorokat. Ettől függetlenül még mindig nagyon meg kell fontolni, hogy megéri-e a kicsi méretet választani, vagyis hogy hagyjuk-e magunkat befolyásolni a cukiságfaktorral.

 

 

Méret kontra tudás

Az Acernek egész komoly tapasztalata gyűlt össze az évek során, a K és C széria sem ma kezdte a pályafutását. A nálunk járt DLP-s pico modellek (C205) közül pedig van, ami még beépített aksival is rendelkezik, ha éppen erre fájna a fogunk. Szerencsére a K137i nem ilyen, egy egészen picike külső tápról üzemel. Cserébe viszont kicsi maradhatott a projektor, hiszen csak a technika lapul a fröccsöntött ház alatt. A mindössze 500 grammos készülék 14 centi széles és majdnem 12 centi hosszú, vastagsága alig négy centi. Hordozhatóságból mindenképpen jelest érdemel, a mellékelt tokkal szállítva bármelyik notebook táskában elfér, de otthon is nagyon könnyen felrakható a polcra, a dohányzóasztalra, vagy éppen egy fotós állványra.

 

 

Az adatok szerint egy komoly tudású vetítőről van szó, kategóriáján belül nagyjából ez most a csúcs. Igaz, ez nem lesz sokáig így, mert a Computexen láthattuk, hogy mások is mozgolódnak a piacon, és ha felbontásban nem is, de a fényerő emelésben folyamatos a verseny. Ez valahol érthető is, a WXGA (1280x800) felbontás bőven elég, jelenleg nem nagyon kell több egy mobilprojektornak. A korábbi K132-es modell 500 lumen fényerőt tudott, az új modell már 700 lument, ami nem kevés. Összehasonlításképpen a korábbi C205 csak 200 lumenes volt, az azelőtti C120-as meg csak felét tudta. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy teljes sötétségre volt szükség a vetítéshez, és bizonyos képméret fölött még így is nagyon kevés volt a fényerő. A K137i-ben lévő 700 ANSI sem jelent brutális teljesítményt, itt is érdemes behúzni a sötétítőket, de már egy 200-300 centis képátló sem okoz gondot  a vetítőnek. A 16:9-es képarányú DLP 3D projektor LED fényforrást használ, ezek a vetítők így komoly előnyben vannak a "hagyományos" társaikkal szemben. Igaz, hogy kicsi a fényerő, cserébe a LED technológia akár 20-30 ezer órás működést biztosít, szemben mondjuk egy 230W-os Osram fényforrással, ami 2-3000 óra után a kukába kerülhet. 

 

Beüzemelés használat

A beüzemelés ennél a modellnél is elég egyszerű, ezt a mellékelt távirányítóval vagy a tetején található gombokkal is megtehetjük. A projektor alján van egy picike kis láb, ezt csavarásos módszerrel lehet előcsalogatni, ezzel lehet a képet picit feljebb tolni. Az automatika ilyenkor működésbe lép, az automatikus trapézkorrekció magától beállítja a képet. A menüben érdemes a fal színét is kiválasztani, így ehhez hangolódik a vetített kép színbeállítása is. Mivel a K137i csak digitális zoommal (1,7x) rendelkezik, ezért nincs külön tárcsa a zoom számára. A nagyításhoz, kicsinyítéshez a projektort kell közelebb, vagy távolabb mozgatnunk. Az élességállítást az optika tekergetésével állíthatjuk be, ez persze igényel némi kézügyességet, 4-5 méterről nem könnyű eltalálni az élességi pontot. Az Acer ennél az apró modellnél sem spórolt a portokkal, MHL, HDMI, USB és SD kártyafoglalatot is találunk rajta. Jó hír, hogy ez a projektor sem csak DVD-lejátszóról, PC-ről, vagy mobilról képes filmeket játszani, hanem akár a benne található multimédialejátszóról is üzemeltethető.

A H.264 kódolású 720p és 1080p anyagokat szépen viszi, az 1280x800-as felbontás ellenére jó képminőséget produkál egy sima DivX film is. A képet csak minimálisan piszkáltuk, filmekhez és játékhoz is találtunk megfelelő gyári beállítást. A vetítő kontrasztja viszont nem túl erős, de egy jó vászonnal és megfelelő maszkolással sokat javíthatunk rajta. Kipróbáltuk a beépített hangszórókat is, a két pici hangkeltő kimeneti teljesítménye 3 W. Ez elsőre nem tűnik soknak, de simán végignézhető vele egy film, méretéhez képest pedig meglepően jó hangerőt produkált egy közepes méretű szobában is. A beépített szoftvert nagyon szerettük, egyszerű, de szinte mindenre képes. Van benne Adobe PDF Viewer, fénykép-diavetítési és hanglejátszási funkció is. Sőt, ha nincs nálunk PC, akkor még Microsoft Excel, Word, PowerPoint dokumentumokat is képes megnyitni, így egy gyors prezihez nem is kell komoly előkészületet tennünk. Persze lehetne gyorsabb is, de egy projektortól ne várjunk PC sebességet.

 

 

Ami nem tetszett

Az Acer K137i egy tökéletes mini projektor lenne, ha nem ütközne azokba a korlátokba, amik a mérete miatt adódnak. A hűtése botrányosan hangos, erről nem a projektor tehet, egyszerűen a négy centis vastagság miatt nem lehet beletenni nagyobb és csöndesebb ventilátort. A kicsi lapátokat pedig rendesen kell pörgetni, hogy a LED-ek bírják a strapát. A gyártó 29 dB zajterhelést ír a gazdaságos üzemmódra, ami már eleve nagyon magas érték, de normál módban, ez akár 37 dB lehet. Mi azt tapasztaltuk, hogy egy 2 órás filmnél hamar bemelegszik a vetítő és onnantól elég hangos a hűtője, ez csöndesebb részeknél kifejezetten zavaró lehet. Az ideális valahol 22-24 dB körül lenne, a házimozi vetítőknél ez a bevett érték. Ez üzleti prezentálásra is igaz, nem túl jó, ha a partnereket zavarja a tőlük nem messze elhelyezett hangosan zümmögő vetítő. Sajnos ez egyénként az összes pico-LED projektorra igaz, a piacon kapható összes modell hangosabb a kelleténél.

 

Kiknek lehet jó?

Elsősorban azoknak ajánlhatjuk az Acer K137i-t, akiknek fontos a mobilitás és nagyon nem mindegy, hogy csupán fél kilót, vagy annál lényegesen többet kell magukkal cipelniük. Másodsorban azoknak, akik munkájuk során nagyon sokat projektoroznak és így profitálnak az igen komoly, 20-30 ezer órás lámpaidőből. Átlagos felhasználóknak otthoni házimozizásra, képek nézegetésére nem javasoljuk. A kb. 150 ezer forintos ár is túl magas érte, ennyi pénzért több alternatíva is létezik és nem biztos, hogy a kis méret otthon több előnyt hordoz magában, mint hátrányt. Akinek sok ez a pénz, de fontos számára a kis méret, az választhatja a 110 ezres K132 típust is, 200 Lumen fényerő nem komoly áldozat. Mások pedig tegyenek hozzá még 20-30 ezret, 170-180 ezerből már nagyon szuper vetítőt lehet kapni, akár még belépő kategóriás Full HD-set is.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.