Acer Liquid Leap teszt - Szegény ember trénere



|

Az Acer idehaza is bemutatta az olcsó Liquid Leap okoskarkötőt, amivel bárki fitnessz guruvá válhat.

A Liquid Leap nehezen behatárolható eszköz, mert egyszerre okosóra, okoskarkötő, divatos fitnessz tracker, és még ki tudja micsoda. Az Acer első hordozható eszköze viszont nem követte el azt a hibát, hogy túl komolyan vegye magát és megpróbáljon túlságosan az okostelefonokra épülni. Bár van kapcsolódó funkciója, nem ez lett a fő csapásirány. Ehelyett egy kicsi, könnyű és olcsó megoldás született, amivel nem feltétlenül fogunk tudni villogni a haverok előtt, ellenben nem is kell érte kifizetni másfél-két havi átlag magyar bért. 

Már frissül a firmware..
 

A parányi dobozban érkező Liquid Leap több színben is kapható, nálunk az unisex (fekete) verzió járt. A vékony, gumírozott pántot könnyedén állíthatjuk a csuklónkra, egyáltalán nem nyomja a kezünket. Mivel nem egy bumszli, túlsúlyos eszközről van szó, felhelyezés után nem is fog feltűnni a viselése. Egyedül az zavaró, hogy a kijelzőt kilencven fokkal elforgatták, így a szövegek leolvasásánál ez némi kényelmetlenséget jelenthet. cserébe a néhány tízgrammos csöppséggel valószínűleg fényévekkel kényelmesebb lesz a futás és a fitnessz is, mint mondjuk egy méretesebb Apple Watch, vagy Moto 360 társaságában.

Az Acer karkötője nem kínál részletgazdag megjelenítést, a monokróm kijelző csak a főbb információk leolvasására szolgál. Ez viszont lehet a készülék előnye is, hiszen éppen ezért nem zabálja az energiát, egyetlen töltéssel egy hétig működőképes. Elvileg. Ez gyári adat, nálunk átlagosan 4-5 nap közötti üzemidőre volt képes, igaz a tesztidőszak alatt nagyon sokat nyomogattuk és a telefonos funkciót is gyakran használtuk.

Töltőn a Liquid Leap 


A Liquid Leap töltése elég érdekes módon zajlik. Kapunk hozzá egy külön dokkolót, ami teljesen körbeveszi az órát. Egy rövidke USB-microUSB kábel segítségével tudjuk feltölteni a beépített akkumulátort. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a gyártó direkt nem akart rátenni semmilyen bemeneti nyílást, ezzel biztosítva a Leap víz- és porállóságát.

 
 

Norbi a karodon

A Leap működése nagyon egyszerű, gyakorlatilag egy digitális faék, így kortól és technikai érdeklődési szinttől függetlenül ajánlható bárkinek. Normál esetben még telefonra sincs szükségünk hozzá. Külön gombot sem találunk rajta, a képernyőt érintéssel aktiválhatjuk. Elég tehát egyetlen másodpercre az ujjunkkal megbökni, a kijelzőről máris leolvashatjuk az időt és a dátumot. Ez lesz a leggyakrabban használt funkció, főleg, ha éppen nem sportolunk. Az ujjunk lapozgatásával viszont felbukkannak a karkötő egyéb tulajdonságai is. Például tudja számolni a lépéseinket, ebből pedig megbecsülni azt is, hogy mekkora távolságot tettünk meg a kávéautomatáig, vagy mekkorát sprinteltünk a buszig. Mindezekből pedig képes elégetett kalóriát kalkulálni, így hölgyeknél ez gyaníthatóan sokat használt funkció lesz.

 

Bluetooth kell csupán a szinkronizációhoz
 

Az edzés időtartamának mérése mellett az alvás hosszát is mérhetjük. Az Apps menüpontban találunk még pár hasznos alkalmazást, ilyen a zenelejátszó vezérlése, illetve itt tudjuk a telefonunkra érkező üzenetet is elolvasni.

Acer Liquid Z200 - minden fontos információt könnyen áttekinthetünk
 

Sajnos az Appokat nem lehet bővíteni, bár igazából ennyi funkció is teljesen elég egy ilyen eszköztől, minden másra úgyis ott van a mobilunk. A beállítások menüpontban tudjuk a készüléket újraindítani, vagy a gyári beállításokat előcsalni, valamint itt lehet a képernyőt tükrözni, ha esetleg másik karunkon hordanánk.

Jobb és bal csuklón is hordható, csak flippelni kell a képet
 

Nem kötelező a mobil, de hasznos

Az Acer okoskarkötője tehát mobil nélkül is jól használható, viszont egy tetszőleges androidos, vagy iOS alapú készülékkel sokkal kényelmesebb a mért eredményeket kiértékelni. Az ingyenesen letölthető segédprogrammal könnyen beállíthatjuk, hogy a hívásokról, az üzenetekről, vagy a naptár bejegyzésekről is kérünk-e jelzést. Valamint a mért eredményeket jobban áttekinthetjük és saját kis célokat is kitűzhetünk az egyes kategóriákon belül. Ezen felül nyomon követhetjük az utolsó szinkronizáció idejét, illetve a firmware frissítést is. A készülék Bluetooth 4.0 adapterrel rendelkezik, így vezeték nélkül csatlakoztatható a mobiltelefonunkhoz, a töltést leszámítva nem is kell kábellel bajlódnuk. 

A Leap nincs telefonhoz kötve, bármilyen Android és iOS készülékkel használható  
 

Megérheti az árát, de még várni kell rá

A különféle hordható okosságok elég eltérő áron kaphatók, a monokróm kijelzővel szerelt Acer Liquid Leap az olcsóbb kategóriába tartozik. A tervezett 24 990 forintos árcédula minden bizonnyal Magyarországon is megállja majd a helyét. Főleg annak ajánlható, aki rendszeresen mozog és az extra funkciókat ki is tudja használni. Persze hagyományos órának is használható, de tudása nagyon karcsú, hiszen nincs benne naptár, vagy ébresztési funkció. Az igazi értelmét kétség kívül akkor nyeri el, ha rendszeresen sportolunk, aktívan töltjük a szabadidőnket és az ezzel kapcsolatos információkat értelmezni, elemezni is szeretnénk.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.