Acer Predator XB270HU teszt: a tökéletes játékmonitor



|

Az összes jó és fontos technológiát egyetlen monitorba sűrítette az Acer, de egy vastag hajszál elválasztja az abszolút ajánlásunktól.

A Predator monitorszéria az Acer játékosoknak szánt kijelzőit gyűjti egybe, ahol a 24 colos, olcsóbb modelltől egészen az ultra HD-ig találunk érdekes megoldásokat. A szériára jellemzően az alacsony késleltetés és közel-zéró input lag a legfontosabbak, ezért a TN-panel egyeduralkodó, a dizájnnál pedig nem elsősorban a mozgathatóság, inkább a dizájn játszotta a főszerepet. A legújabb Predator monitor azonban több tekintetben is egészen újat hoz ebbe a családba, ráadásul a szolgáltatások és technikai paraméterek olyan jól vannak kiegyensúlyozva, hogy valóban a tökéletes „sweet spot”-ot sikerült telibe találni. Technikailag.
 


Külső

Az XB270HU a Predator vonalra jellemző dizájnt kapott, a játékos kivitelt pedig az oszlop alján található piros kör is jelzi. Ugyan játékos monitorról van szó, ennek ellenére nem kell fényes paneltől és fixált zsanértól tartanunk. A talp engedi oldalra forgatni a monitort, a hosszú nyakon le-fel mozgatható a panel és a zsanér még pivot módra is képes. Ezek a tulajdonságok sokkal inkább üzleti monitoroknál megszokottak – az, hogy egy játékos monitor is ilyen rugalmasan állítható, csak jó hír. Az Acer a kávát nem vette különösebben szélesre, ellenben itt és a talpnál is fényes, fekete színt használt, ami egy-két felhasználót zavarhat, de a teszt során mi nem találtuk idegesítőnek.


A menüvezérlő gombok alulra kerültek, melyeket nem különösebben nehéz kezelni. A menü a megszokott Acer felépítést követi, ami a vetélytársak menüihez képest már egy kissé elavult, ráadásul a joystickes vezérlés is kényelmesebb. Szerencsére ezt a menüt jó esetben csak ritkán kell majd kezelnünk.
 


Hátul a zsanér könnyedén, de stabilan pattan a helyére, ha pedig kiszedjük, VESA furatokat kapunk, amivel állványra vagy falra szerelhető a monitor. A bemenetekről nem tudunk külön bekezdést írni, ugyanis ez kimerül egyetlen DisplayPort 1.2 csatlakozóban. Ez nagyon kevés, legalább egy HDMI port hasznos lett volna, de ez a hiányosság nem az Acer hibája – az NVIDIA követelménye, hogy nem lehet más a DP 1.2-t leszámítva. Azért az Acer ha monitorcsatlakozót nem is, legalább egy USB hubot beépített, méghozzá egy 4-portos, USB 3.0 szabványút, ami nagyon hasznos, főleg azért, mert két USB kimenet a monitor oldalára, könnyen elérhető helyre került.


Belső

Az XB270HU monitor 27 colos, és a legfontosabb hír, hogy az eddigi TN panelekkel ellentétben IPS-szerű paraméterekkel büszkélkedő, AHVA technológiára épül. Ez hatalmas szó, különösen annak fényében, hogy nem kell beérnünk 60 Hz-cel: ez az új generációs panel+vezérlés már 144 Hz-es frissítésre képes, amit eddig ennél a technológiánál nem láthattunk. Mindehhez továbbra is marad a 178 fokos betekintési szög, a kiváló színhűség és ha már gamer monitor, az Acer az NVIDIA G-Sync technológiát is beépítette, így mindenképpen GeForce tulajoknak ajánljuk az XB270HU-t. Ezt már csak azért is fontos kiemelni, mert Radeon VGA-val a 144 Hz aktiválása problémás.


A felbontásnál sem esett felesleges túlzásba a cég, így az ultra HD helyett WQHD-t kapunk. Ezzel a 2560×1440-es felbontással egy GTX 970 vagy erősebb kártya kényelmesen meg tud birkózni, a képminőség pedig sokkal jobb lesz, mint full HD-ban, így ideális választás. Bemenetekből mindössze egy DisplayPortot kapunk, de ez a játékhoz pont elegendő is lesz. Extraként egy 4 portos USB 3.0 hub került a monitorba, ami hasznos kiegészítés.
 


Külön ki szeretnénk még emelni az ULMB módot. Sajnos ehhez 85/100 Hz-re kell mérsékelni a frissítést, ellenben a vezérlés ilyenkor minden képkocka után egy fekete képkockát is beszúr, amivel szinkronban a háttérvilágítást is villogtatja. Az eredmény látványos, méghozzá abban, hogy a mozgó tárgyakat sokkal élesebbnek fogjuk látni. Ugyan némi fényerőcsökkenéssel számolnunk kell, ám ez nem különösebben zavaró és némileg korrigálható is.


Teszt

A teszt természetesen főleg játékból állt, bár azt meg kell említenünk, hogy némi IPS glowt felfedeztünk, de nem akkorát, hogy túlzottan zavaró legyen a mindennapos használat során. A jó képminőség mellett a sebességgel sem volt gondunk, az input lag és a válaszidő kellően alacsony játékhoz is, 144 Hz-en G-Sync-kel pedig minden játék tökéletesen néz ki. Az XB270HU nagyon-nagyon jó gamer monitor ideális paraméterekkel, ideális méretben és hasznos szolgáltatásokkal. Hogy mégsem tudjuk mindenkinek ajánlani, abban szerepe van a GeForce-kizárólagosságnak (Radeonhoz majd inkább FreeSynces modell lesz ideális), illetve az XB270HU egy nagy hibájáról eddig még nem ejtettünk szót. Ez nem más, mint az ára, amely ijesztően magas: a monitorért 250 ezer forintot kérnek az üzletekben, ami rengeteg pénz egy 27 colos, WQHD monitorért.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.