Android, iOS vagy Windows tabletet vegyek?



|

Mindhárom rendszernek megvannak az előnyei és hátrányai.

Az elmúlt napokban meglehetősen sokat foglalkoztunk a tabletvásárlással: összeírtuk a legjobb modelleket, a legjobb olcsó táblagépeket, továbbá még a tokvásárlás kapcsán is akadt mondanivalónk. A legtöbben természetesen az árcédula alapján választanak maguknak – vagy szeretteiknek – táblagépet, noha azért szoftveres téren is akad diverzitás a piacon. Nézzük, hogy milyen operációs rendszerekkel vásárolhatunk tabletet!


Apple iOS 8

A cupertinói vállalat operációs rendszere kizárólag a saját iPad táblagépein érhető el. Az Egyesült Államokban az „iPad” és „tablet” kifejezéseket sokszor szinonimaként használják a vásárlók, amely oka, hogy a fogyasztói piacon az iPaddel kezdődött a táblagépes őrület. Természetesen a termék soha nem vált volna kirobbanó sikerré egy kompetens operációs rendszer nélkül, a terméken futó Apple iOS egy csinos, remekül használható megoldás.

Apple iPad Mini (2012): iOS 6 helyett már iOS 8 rendszerrel érkezik


Egy iPad vásárlásával lényegében nem lehet mellélőni: az iOS mindent tud, amely egy táblagépen szükséges lehet, ráadásul az App Store programkínálatában percek alatt el lehet veszni. A termék egyetlen problémája, hogy a legolcsóbb újonnan kapható iPadet az első generációs iPad Mini jelenti, amely 83 ezer forintos ára nem túl kedvező a 2012 végi hardverhez mérten.


Google Android

A rivális Google Android esetében már egészen más a tájkép, 20 ezer forinttól a csillagos égig terjed a vele szerelt modellek ára. A platform mostanra kiforrottá vált: az Apple iOS-hez hasonlóan igényes a felülete (több gyártó egyéni kinézettel látja el a rendszert, de ez nem befolyásolja például a telepíthető programok körét), könnyen használható, rengeteg szoftver érhető el rá.

Acer Iconia Tab A1-830


Az Apple rendszerével ellentétben az átlagos felhasználók mellett a buherátorok is megtalálhatják benne a számításukat, ugyanis rengeteg készülékre telepíthetőek a CyanogenMOD-hoz hasonló egyéni Android-disztribúciók, a riválissal ellentétben a platform nincsen lovagi páncél mögött. Ennek megvan az a hátránya, hogy elég sok kártevőt készítettek rá, így vigyázni kell, hogy mit és honnan telepítünk az androidos táblagépünkre.


Ne vegyünk olyan táblagépet, amelyen az Android 4.2-esnél régebbi változata fut, ezen termékek szoftveresen elavultnak tekinthetőek. Ezen felül ellenőrizzük, hogy a kiszemelt eszközön előtelepített alkalmazás-e a Google Play Store, biztonsági okból kerüljük el a nem hivatalos programboltok használatát.


Microsoft Windows 8.1

Magyarországon is kaphatóak Windows 8.1-es táblagépek, olyan bruttó 50 ezer forinttól. Az Intel processzoros kütyükön ugyanaz az operációs rendszer fut, mint az asztali számítógépeken, így akár a megszokott produktivitási alkalmazásainkat is futtathatjuk rajtuk, bár kizárólag érintős bevitel esetén természetesen érdemes a modern grafikus felületre tervezett programokat preferálni.

Acer Iconia Tab 8W


A rendszer stabil, de sajnos a használhatóság tekintetében már akadhatnak átmeneti problémák, például a jobb oldali Vezérlősávot sikerült alaposan elrejteni a mit sem sejtő felhasználók szemei elől. A beépített programbolt kínálata papíron bőséges, de néhány fontos program – például a Spotify – nem érhető el a modern felületen, továbbá elég sok a rossz minőségű alkalmazás.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.