Ezért jobb egy 21:9-es monitor, mint egy 4K-s



|

Sokszor többet nyújt a szélesebb kijelző, mint a nagyobb felbontás.

Akinek volt már alkalma sokat játszani 4K-s monitorokon, az egy idő után észrevehette, hogy sokszor nem kap többet, mint amit egy 27 hüvelykes, 1440p-s kijelzőtől is korábban. Bár a 4K a pixelek számát tekintve nagy előrelépés, a gyakorlatban sokkal drámaibb változást lehet elérni egy jó nagy méretű, 21:9-es képarányú monitorral

Igaz, hogy a 4K-s monitorok óriási felbontást - és így területet - kínálnak, de az olcsóbb Ultra HD-s képernyők 28 hüvelykes méret környékén, 100 százalékos skálázás mellett elég nehézzé teszik az olvasást, ha nem nyomjuk az orrunkat a kijelzőhöz. Igaz, hogy az asztali és böngészős nagyítás képes növelni a szövegek és ikonok méretét, de ezzel oda az extra hely, amit a nagy felbontás adott. 

 

Dokumentumkezelés felsőfokon

 

A 21:9 előnyei és hátrányai

A 21:9-es kijelzők ezzel szemben olyan extra dimenziót adnak nekünk, amit a 4K nem tud. A hatás természetesen a játékokban a legnagyobb, és inkább tapasztalni kell, mint olvasni róla.

A 4K-s panelek igaz, hogy a jövőt jelentik, de egy 21:9-es formátumú monitorra még ma is jobban felkapja mindenki a fejét. Ezeken ráadásul nem csak a játék, hanem a filmnézés és a dokumentumkezelés is teljesen más, és olyan élmény mellett zajlik, amit a 16:9 képtelen nyújtani. 

 

Játékra jobb, mint a 4K

 

A 21:9-es paneleknél a 2560 x 1080-as felbontás egyes esetekben zsúfoltnak érezhető, így ha van rá lehetőség és keret, érdemesebb a 3440 x 1440-es monitorokat keresni, legyen szó játékról vagy asztali munkáról.  

A képarány további nagy előnye, hogy nem gyilkolja annyira a rendszerünk erőforrásait, egészen pontosan a GPU-t. Mivel egy 2560 x 1440-es képernyőhöz képest csak 40 százalékkal kell képpontról gondoskodnia, ezért nem izzad meg annyira a videokártya, mint egy 120 százalékos növekedést jelentő 4K-s panelnél. 

 

Filmet nézni is más egy ilyenen

 

Természetesen azért akad hátránya is a 21:9-es képi világnak. A nagyobb felbontású modellek ára elég magas, és még az olcsóbbak sem mondhatóak igazán kedvező vételnek. Idővel persze itt is tapasztalunk majd előrelépést, ahogyan mondjuk a televízióknál egyre olcsóbbá válnak a 4K-s képernyők. 

Addig is jó választás lehet a 21:9 iránt érdeklődőknek az Acer CB290C kijelzője, amely egész kedvező ár mellett teszi elérhetővé ezt a szuperszéles teret. 

 

Ti használtatok már 21:9-es kijelzőt?

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.