Gamer notebook vásárlási tanácsok



|

Létezik olyan erős notebook, amely felveszi a versenyt az asztali gamer PC-kel. Ezekre figyelj, ha ilyet szeretnél.

Az asztali gépek egyik hatalmas erényét továbbra sem volt képes sem notebook, sem konzol, sem mobil elorrozni. Ez a rugalmasság, vagyis az, hogy akár egy irodai PC-t is bővíthetünk egészen egyszerűen és viszonylag olcsón úgy, hogy az akár brutális játékgéppé váljon. Egy kis CPU tuning, egy erős VGA, 4x annyi RAM, nagy SSD, némi táp- és hűtéscsere és már száguld is a Far Cry 4 Full HD-ban a félórája még office-szal küszködő irodai masina. De ma már nem feltétlenül kell csavarhúzót ragadnunk, ha játszani szeretnénk, sőt, ehhez még konzolosnak sem kell beállni – elég, ha megfelelően erős gamer notebookot veszünk. Megmutatjuk, mire figyelj.

 

Kijelző

Rögtön azt gondolnánk, hogy itt a minél nagyobb, annál jobb elv érvényesül, pedig ez nem igaz sem az átlóra, sem pedig a felbontásra. Aki a legtöbbet útközben játszana a géppel, de szeretne nagy kijelzőt, 17,3-as modellt válasszon. Aki asztalon, de akár több helyen játszana és közte cipelné leendő gépét, egy 15,6-os modellel jobban jár, amihez a játék idejére csatlakoztathat egy nagy képátlójú monitort.

A felbontásban ragaszkodjunk a Full HD-hoz. Ugyan a szimpla HD annyiban jó választás, hogy a mobil GPU könnyebben kiprésel magából 60-120 fps-t natív felbontásban, ugyanakkor különösen 17,3 colon a HD már nagyon pixeles, romlik a képminőség. A 4K nagyon vonzó, gyönyörű képe van és sokan el is csábulnak már most, de mi ezúttal gamer notebookot szeretnénk, ezért tartózkodjunk a 4K-tól, mert ekkora felbontást egyszerűen nem képesek a mobil GPU-k meghajtani (asztali GPU-k sem igazán).

 

 

Processzor

Ha a boltban egy „U” modellt szeretnének ránk sózni gamer notebook címén, azonnal meneküljünk. A játékokhoz teljes értékű, minél erősebb CPU-ra lesz szükségünk, ezért csakis az „M”, „HQ” stb modelleket válasszuk Core i5-től felfelé. Ez alól egyedi kivételt képeznek a manapság megjelent, vékony, ultrabooknak megfelelő méretű, de erős notebookok, ahol a gyártók igyekeznek egyensúlyozni a számítási teljesítmény és a mobilitás között. Ezek a gépek nem hozzák ugyan azt a sebességet, mint egy vérbeli gamer notebook, cserébe akkor sem szakadunk meg, ha egész nap cipelnünk kell a táskánkban. Az ilyen gépeknél Core i7-ből választhatunk „U” modellt, de ügyeljünk rá, hogy ez a legerősebbek között legyen, mert nem (csak) webes tower defense játékokkal szeretnénk játszani.

 

 

Háttértár, memória

Asztali gamer PC-nél nem okoz gondot a tárhely kérdés, ugyanis egyértelmű, hogy a kedvenc játékok és a rendszer egy villámgyors SSD-ről fut, a többi fájlt pedig egy HDD-n tároljuk. Notebooknál ezt megoldani sokkal nehezebb, de szerencsére nem lehetetlen. A gyártóknak lehetőségük van az új platformoknál már akár M.2-es SSD-t is használni, amely nagyon kevés helyet foglal, de már olyannal is találkoztunk, hogy a 2,5 colos SSD mellett az optikai meghajtót lehetett lecserélni igény szerint egy másodlagos, 2,5 colos HDD-re. Akárhogy is, sokkal jobb megoldás egy SSD, mert a játékok sokkal gyorsabban töltődnek be és ma már ez bőven megér 30-40 ezer forint felárat.

 

 

GPU

Aki azt merészeli állítani, hogy a mobil GPU-k ugyanolyan gyorsak, mint az asztali variánsok, nem mond igazat. Persze rengeteget fejlődtek a mobil GPU-k, és ez nem csupán a 3D teljesítményre, hanem a fogyasztásra is igaz, de azért még nem olyan erősek, mint egy asztali változat. Aki komolynak vehető gamer notebookot szeretne, valahol a GeForce GTX 860M szinten szálljon be, azalatt csak HD-ra alkalmas, kompromisszumos megoldásokat fog kapni. A 860M-mel már el lehet indulni, de aki tényleg komolyan gondolja a PC játékot notebookon és szeretné egy laza mozdulattal minden játékban maximálisra húzni a csúszkákat, ne álljon meg itt. Helyette már a legújabb GeForce GTX 900-as szériát keresse: a 970M-et vagy a 980M-et. Ezekkel már nagyon jó eredményeket fog elérni, ráadásul az új GPU-k fogyasztása is sokkal jobb, de készüljünk fel rá, hogy az újdonságot és a nagy 3D teljesítményt komolyan meg is kell fizetni.

 

 

Kiegészítők

A konfig tehát adott, de ez még nem minden – nagyon sok múlik a körítésen is. A ház legyen nagyon masszív, de lehetőleg könnyű, a beépített hangszórók ne csak prüntyögésre legyenek alkalmasak és lehetőleg ne kelljen 2 USB-vel megoldanunk minden perifériát. Merthogy a billentyűzetből a notebookét fogjuk használni, ezért itt alapvető fontosságú a minőségi és strapabíró kivitel, ám a tapipad helyett egy gamer egér fog kelleni és headsetre is szükségünk lehet. A legtöbb, nagytestű gamer notebookban optikai egység is van, sőt, 400 ezer forint körül már általában Blu-ray-kompatibilis modellt kapunk, amely hasznos lehet.

 

 

Egy ilyen gép súlya valahol 3-4 kg környékén van, és ez nem azt jelenti, hogy óriási akkumulátor lapul benne, amivel 10-12 órát játszhatunk – a gamer notebookok inkább DTR-ek (Desktop Replacement), vagyis jó, ha 1-2 óra játékot elbír az akkumulátor. Normál használatnál azért ez az érték sokkal jobb, egy átlagos notebook idejét, 5-7 órát elvárhatunk egy fejlett modelltől.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.