Pixel-bonanza: 4K a játékosoknak



|

Nem kíméltük magunkat és saját bőrünkön tapasztaltuk meg, milyen 4K monitoron játszani. Eláruljuk, mi tetszett a legjobban.

A 4K nagyon nagy ugrás a hatalmas üresjárat után. Évekre sűrű köd telepedett a monitorpiacra a tétlenség – voltak ugyan apróbb javítások, a paneltechnológia és a fogyasztás javult, de a felbontás megrekedt full HD-ban. Közben a mobilpiac robogott előre, megjelentek a FHD, majd a WQHD telefonok, fellángolt a ppi/dpi láz és igazi verseny lett abból, ki tud kisebb helyre több pixelt összezsúfolni. Aztán végre a monitorgyártók is felébredtek és megjelentek az első 4k, vagyis Ultra HD monitorok – 1 millió forintért. Tipikusan az a kategória, amit mindenki messziről figyel, de meg nem veszi. Mindez hamar megváltozott és mostanra eljutottunk oda, amit kiválóan illusztrál az Acer XB280HK: egy 4K monitor teletömve fejlett technológiával alig több mint 200 ezer forintért. Ez 5x-ös áresés, miközben újabb technológiák is bekerültek a szolgáltatások közé, mégsem tudjuk azt mondani, hogy mindenki azonnal rohanjon a boltba 4K monitorért – azt is eláruljuk, miért.

 

Acer XB280HK: Játékosok álma

220 ezer forint egy TN paneles monitorért nagyon-nagyon soknak tűnik és az is, mégsem ajánljuk, hogy ez alapján ítélkezzetek az Acer 4K monitora felett. Mégpedig azért nem, mert ha drága is, azért ez egy nagyon jó monitor. A 28 colos kijelző méretben tökéletes játékra és a 4K felbontás is ebben a méretben elfogadható, nem kell majd azonnal a skálázáshoz nyúlnunk, hogy lássuk a feliratokat. A TN panel sok negatív kritikát kapott az utóbbi időben, melyek között néhány megalapozott is van, de azt senki nem vitatja, hogy sebességben messze ez a legjobb megoldás és a fényerő, valamint a kontraszt is kellően jó. Az Acer a fekete és sajnos fényes kávájú monitorhoz egy matt panelt választott 300 cd/m2 fényerővel, valamint 1 ms GTG válaszidővel. Aki otthon van a cég jelölési rendszerében, azt is felfedezhette, hogy gamer monitorról van szó, ezért egy NVIDIA G-Sync modul is került az extrák közé. Ez kifejezetten jól jön ebben az esetben, ugyanis a 60 Hz-es képfrissítésnél kiemelten fontos szerepe van a videokártya képalkotási és a monitor vertikális frissítésének szinkronizálására. A teszt során az input laggal (késleltetés) sem volt gondunk, egyszerűen nem vettünk észre zavaró késlekedést.

 

 

A monitor dizájnja a klasszikus Acert gamer vonalat kapta, így a talpon piros kör öleli a nyakat, amelyen a kijelző dönthető és forgatható. Erre szükség is van, mert TN-panelnél nagyon fontos, hogy pontosan szemből nézzük a képet a legjobb képminőség érdekében. Az OSD menü a szokásos, amihez egyszerű, kicsit kényelmetlen és nem túl szép gombokat használhatunk, de legalább minden opciót belepakoltak a készítők.

 

 

A monitoron ne keressünk képernyő-osztó megoldásokat, ugyanis egyetlen DisplayPort 1.2 csatlakozás van a hátlapon –sem HDMI, sem pedig DVI nem került a csatlakozók közé. Ez annyiban nem túl nagy gond, hogy úgyis DP kell a 4K gaminghez, ugyanakkor kompatibilitási és egyéb szempontból egy HDMI nem ártott volna. Jó hír, hogy legalább egy USB 3.0 hub került a monitorba, így 4 darab portot használhatunk.

 

 

Összegzés: a játékos 4K még nem tömegtermék

Az Acer XB280HK-t természetesen egy GeForce-szal szerelt játék PC-hez kapcsoltuk, hogy megtudjuk, mi is az a 4K-s játékélmény. A G-Sync aktiválása nem volt gond, a játékokat elindítva pedig azonnal érezhető volt a technológia előnye. Emellett még egy nagyon jó tapasztalatunk volt, ami segített abban, hogy megkedveljük a 4K játékot, ez pedig konkrétan a felbontás. A játékok szépen skálázódtak az Ultra HD felbontásra, a képminőség pedig rengeteget javult.

 

 

Ugyanakkor ennek az ára is megvan. Ekkora mennyiségű pixel megmozgatásához felejtsük el a GTX 770-et, GTX 960-at, de még a GTX 970-et is. Talán egy GTX 980-nal már nekifuthatunk az egyszerűbb játékoknak, de a G-Sync-re itt is szükség lesz, hogy szépen, folyamatosan fusson minden, miközben a 60 fps nem mindig fog összejönni. Ehhez jól optimalizált játékok és GTX 970 SLI kiépítés kell, ezzel már akár egy GTA V-öt is elindíthatunk majd natív felbontásban – persze csak akkor, ha az optimalizálás jó lesz. Nem natív felbontásban játszani nem sok értelme van, ilyenkor a képminőség túl sokat romlik. Ha gyengébb a VGA-nk vagy kritikusan fontos a stabil 60 fps, inkább válasszunk Full HD, WQHD felbontású monitort akár G-Sync-kel vagy anélkül.

 

 

A 4K-s XB280HK a maga 28 colos átmérőjével munkára ideális és kiváló választás…lenne, ám erre az Acernek van másik ajánlata a CB280HK személyében, ahol ugyanezt kapjuk, csak G-Sync modul nélkül. Érdemes megfontolni, mert ez kereken 60 ezer forinttal olcsóbb.

 

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.