TESZT: Acer Aspire E 14 E5-473 - Menő üzemidő, túl jó Wi-Fi



|

120 ezer és hódítani akar? Mielőtt elhessegetnéd az ötletet, hogy 120 ezer forintos notebookot emelj le a polcról, nézd meg ezt, meg fogsz lepődni.

Elég sok Acer notebook fordult már meg tesztlaborunkban és ki is alakult egy általános képünk: az Acer gépek azonos összegért általában egy kicsit erősebb hardvert kapnak, mint vetélytársaik. Az E5-473-nál nem fogunk elájulni a sebességtől, mivel ez a gép nem sokkal gyorsabb, mint a konkurensek, de a behatóbb vizsgálat során két olyan tulajdonságot is találtunk, ami nagyon tetszett.


Külső

A kívülről elegáns, szálcsiszolt-hatású, fekete, de belépőszintre árazott notebook belülről hófehér borítást kapott, amely érdesített és matt. Mi úgy találtuk, hogy strapabíró, nem vonzza az ujjlenyomatokat és fehér mivolta ellenére sem koszolódott össze az egyhetes használat során. A fehér szín a fedlap Acer feliratában is megjelenik, sőt, a cég gondolt azokra is, akik sem fehér, sem fekete notebookot nem szeretnének. Számukra több, extravagáns színben is elérhető az E5-473, így például pirosban, sárgában vagy kékben. A notebook vastagsága alapján nem egy ultrabook, de azért a méreteket sikerült a 14 colosok mezőnyében tartani és a gép súlya is épp, hogy több mint két kg, vagyis hordozni nem olyan gyötrelmes, mint egy 15,6 colos DTR gépet.


A gép oldalán a szokásos csatlakozásokat, LAN-t, SD kártyaolvasót, USB 3.0 és 2.0 portokat, HDMI-t és D-SUB-ot találunk, nem maradt ki a DVD-író sem, viszont olyan finomságok, mint ujjlenyomatolvasó vagy mobilnet hiányoznak. A gép alját teljesméretű borítás fedi, amiből az következik, hogy házilag bővíteni nehézkes és nem is szabad, ha ragaszkodunk a kétéves garanciához. Nos, ez tévhit, az Acer gépénél abszolút megengedett a házi bővítés (persze csak annak, aki ért hozzá), sőt, a hátlapot lecsavarozva könnyedén bővíthetjük a memóriát és beújíthatunk egy SSD-t is (például a 120 GB-os Kingston V300-at).


Belső

Az árkategória nagy átlagát találjuk ebben a konfigurációban is: 14 colos HD kijelző, felette egy HD kamerával, a billentyűzet alatt pedig Core i3-4005U belépőszintű CPU, 4 GB RAM és 500 GB 5400 rpm-es HDD. A kijelző itt fényes ugyan, de a fényereje kellően magas és szemből a képminőség is elfogadható volt. A billentyűzet kellemes méretű, jól lehet gépelni rajta, de az osztott "í" és "ű" gombokért továbbra sem lelkesedünk. Érdekes módon egy szimpla gomb lett a ki/bekapcsoló a tasztatúra jobb felső sarkában - ez sem a legjobb megoldás, de meg lehet szokni. Mi a gépelés során nem nyúltunk oda véletlenül, de aki emiatt küldi gépelés közben az első hetekben alvó módba gépét, biztosan jó mérges lesz a tervezőkre.


A processzor nem egy csúcsmodell, de alapfeladatokhoz elegendő, sebességgondunk böngészés, munka, tanulás közben nem lesz és a hűtés is csendben teszi dolgát. Érdemes észben tartani, hogy az E 14-ből ennél jobb belsővel szerelt, Core i5-5200U-s modell is elérhető reálisan magasabb áron, illetve egy SSD-re váltással és a RAM megduplázásával sokkal jobb, gyorsabb gépet kapunk már a 4005U-s modellnél is.


A meglepetés nem is ez, hanem leginkább az, hogy az Acer nem spórolt a vezérlőkön annyira, hogy az már fájjon. A legfontosabb, hogy az Atheros Wi-Fi vezérlő annyira új, hogy jó eséllyel még routerünk is rá fog csodálkozni. Ugyanis ac szabványú és már a 2.0 verziót támogatja, vagyis a MU-MIMO is elérhető, amely jobb hatótávolságot és sokkal jobb sávszélességet, sebességet biztosít több kliens kapcsolódásakor. A LAN-nál sem kell 10/100-as sebességtől tartanunk, a gigabites tempó is elérhető megfelelő hálózaton.


Összegzés

Az alacsony árat a fém borítás teljes hiányában és a 14 colos, csupán HD-felbontású kijelzőben lehet igazán tetten érni, na meg persze a 4 GB/500 GB RAM/HDD opció is a belépőszint alja. Utóbbi két paramétert könnyedén orvosolhatjuk, így egy jó kis hordozható notebookunk lehet, méghozzá olyan színben, amely a lelkivilágunkhoz legközelebb áll. Már csupán egyetlen paraméter maradt eltitkolva, amit szándékosan hagytam a végére. Ez az üzemidő, ahol a hasonlóan árazott vetélytársaknál látványosan jobb időt mértünk. Aktív használat mellett sikerült elérni a 257 perces üzemet PCMark8 alatt, de normál, webböngészős, irodai használatnál ennél még többet tudunk kisajtolni az egyébként nem óriási, 37 Wh-s akkumulátorból.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.