Teszt: Acer Aspire V17 Nitro Black Edition



|

Az új Acer Nitro notebookban nem csupán a videochip váltott sebességet, de a webkamerából is valami egészen újat kapunk.

Kinect egy notebookban? Az Acer Nitro gépére nem csupán az erős belseje és elegáns külseje miatt érdemes odafigyelni, hanem a különleges kamera miatt is. A V17 Nitro nem kimondottan ultramobil, cserébe viszont egészen erős és egy-két speciális megoldást is elrejtettek benne.
 


Külső

A Black Edition notebook meglehetősen nagyméretű és a 25 mm-es vastagság miatt ultrabooknak sem neveznénk, de ez a gép nem is erre készült, ha pedig úgy nézzük 3 kg-os súlyát, hogy egy 17,3 colos, állig megpakolt gépet kapunk 400 ezer forint alatt, nem is olyan rossz az ajánlat. A műanyag borítás egészen jól sikerült, a bordázott felsőrésznek kellemes a tapintása és matt kivitele folytán a ujjlenyomatoktól sem kell tartanunk. A kétoldali fémzsanérok stabilan tartják a nagy kijelzőt, amely körül viszonylag széles káva húzódik végig. Az alsó részen a háttérvilágításos billentyűzet átlagos minőségű: a gombok ideális távolságban vannak egymástól, de kényelemre már jobb megoldással is volt dolgunk. A touchpad integrált gombokkal egészen nagy, de csak annyira pontos, mint ezek a megoldások általában – természetesen játékra vagy komolyabb munkára egy egeret szerezzünk be.


A felépítését és méretét tekintve még akár vékonynak és könnyűnek is tekinthető notebookot a tervezőknek úgy sikerült ekkora méretre zsugorítaniuk, hogy feláldozták a könnyű szerelhetőséget. Ez azt jelenti, hogy a gép alja egybefüggő és nem bontható meg egyszerűen, így a tároló cseréjét, a memória bővítését stb. mindenképpen szervizre kell bíznunk. Ez a komplett billentyűzet-oldali rész kibontásával, sőt, sok esetben az alaplap kiszerelésével oldható csak meg.


Belső

A gép lelke egy Core i7-4720HQ négymagos processzor, amelyben a Hyper-Threading technológia is aktív, így egyszerre akár nyolc programszállal is képes megbirkózni. Emellé 8 GB RAM-ot kapunk 2×4 GB kiszerelésben, valamint egy 1 TB-os HDD-t (Western Digital), amely számunkra a gép legfájóbb pontja volt.
 


A 17,3”-os, IPS-es, full HD felbontású kijelző meghajtását a legújabb GeForce GTX 960M GPU-ra bízták, amely mellé 4 GB RAM-ot is szereltek. Ez a GPU sajnos nem említhető egy lapon az asztali GTX 960-nal, de azért ahogy azt tesztjeink bebizonyították, mobil chip létére némi trükközéssel minden játékot képes játszható sebességgel megmozdítani a kijelző natív felbontásában.


A csatlakozókból elegendően sokat kapunk, így a DVD-RW meghajtó mellett, illetve a másik oldalon 2×USB 3.0 és 2×USB 2.0 csatlakozót, kártyaolvasót, headset csatlakozót, HDMI kimenetet és lenyitható LAN portot találunk. A Wi-Fi vezérlő igen jó darab, az Intel legfejlettebb AC 7265-ös kártyája, így a hálózatra kapcsolódással nem lesz gondunk.


Kinect a kávában

A gép újdonsága, hogy az obligát webkamera helyett az Intel RealSense 3D kamera került a kávába, amely Kinect módjára képes „3D-ben látni” minket. Ehhez három érzékelőt használ a gép. A webkamera mellé egy infravörös kamerát és egy infravörös tartományban dolgozó lézer projektort szereltek, melyeket egyben kezel a gép, így felismeri a térbeli tárgyakat, mozdulatokat, távolságokat.


Ezt a tesztalkalmazások jól demonstrálták, tényleg sikerült játékot irányítanunk hadonászással és az arcunkat térben bescannelve ráhúzni egy snowboardozó figurára (amely ettől ijesztően élethű lett), de sajnos a próbaalkalmazásokat leszámítva semmi sem használja ezt a technológiát, így túl sokat nem fogunk kezdeni ezzel az extrával. Reméljük, hamarosan játékokban is megjelenik a kezelése akár kiegészítőként, mert milyen jól is mutatna, ha a kedvenc figuránk saját arcunkkal irtaná az ellent az online csatákban.


Mérések

A V17 Nitro Black Edition szintetikus mérésekben nagyon jól teljesített, a 8 GB RAM és az erős CPU minden feladatra elegendő, de sajnos a lassú háttértár borzalmasan lefojtotta a rendszert. Aki ilyen gépet választ, mindenképpen az SSD+HDD-vel szerelt változatot válassza, amely nem jár őrült felárral, de a sebesség még a mostaninál is sokkal jobb lesz.
 


A GPU-ra nagyon kíváncsiak voltunk – ez az első gép, ahol optimális körülmények (8 GB RAM, full HD kijelző, erős CPU) bizonyíthat a megfizethető GeForce. Sajnos az 1024 shader helyett csupán 640-et kapunk, sőt, 24-gyel kevesebb a textúrázó és 16-tal a RoP egységek száma is. A memória-alrendszert már nem nyirbálta meg ennyire az NVIDIA, így 128 biten kapcsolódik 4 GB GDDR5, azonban az órajel effektív 7 GHz-ről 5 GHz-re csökkent. Ezek szomorú tények, de azért mi nem csalódtunk az Acer V17 gépénél, amely minden játékot minimum 28-30 fps-sel futtatott full HD felbontásban. A részletességet aktív játéknál itt-ott majd szerényebbre kell váltani, így akit ez nagyon bánt egy notebooknál, az inkább a GTX 970M/980M felé kacsintgasson, de aki ezt vállalja, annak elérhető áron lehet egy jól használható gamer notebookja. Saját mezőnyében a GTX 960M nagyjából azt hozta, amit az asztali GPU-k világában a GTX 960: jó GPU lett sok, hasznos tulajdonsággal és az előző generációhoz (GTX 860M ez esetben) mérten elfogadható sebességgel, de a világot nem váltja meg és nem lesz hirtelen 400 ezer forint alatt 4K-ra alkalmas gamer laptopunk GTX 960M-mel. Az üzemidő nem volt kiemelkedő, de egy 3 kg-os gépnél nem is elsődleges szempont a mobilitás.


A V17 Nitro melegedésétől nem kell tartanunk, a csuklótámasz nem forrósodott át és különösebben nagy gondunk a hűtés zajszintjével sem volt – hallani lehet ugyan, de nem visít elviselhetetlenül. Ha játékot, zenét vagy filmet indítunk, rábízhatjuk magunkat a beépített, négy hangszóróra: jobban is szól, mint egy papírvékony ultrabook, sőt, egészen jó a hangja a gépnek, de azért egy jó gamer füles vagy asztalon használva a hangfal szett nem fog ártani.


Összegzés

A jó játékélményhez nem csupán erős CPU+GPU kombináció szükséges: a V17 Nitro kijelzője matt, IPS-es és full HD felbontású – ideális a játékhoz. A notebook hangjával is meg voltunk elégedve, a 4 USB csatlakozó pedig elegendő, hogy gamer egeret és billentyűzetet kapcsoljunk a géphez. A merevlemez – bár elegendő tárhelyet biztosít – kiábrándítóan lassú, de a gépből kérhetünk SSD-s kiépítést is. Ezt érdemes is meglépni, mert utólag otthon nem nagyon lehet szerelni a V17 Nitrot. A Windows 8.1 előtelepítve érkezik, ami kényelmes, de sajnos az Acer állig tömte nem igazán hasznos programokkal, linkekkel és „hasznosnak” ítélt segédprogramokkal – mi egy letisztult Windowsnak jobban örülnénk. A RealSense 3D kamera jó móka volt, amíg a tesztalkalmazásokat kipróbáltuk, minden szépen működött is, de ezt leszámítva egyelőre semmi hasznát nem láttuk, így pedig nem biztos, hogy megéri érte megfizetni a felárat.


A V17 Nitro Black Edition elegáns, jól megépített, a RealSense 3D kamera ígéretes, a GTX 960M pedig játékra is használható. Mindezért reális árat kér az Acer, de aki ilyet választ, előtte mindenképpen nézze meg a modellkínálatot, könnyen talál jobban személyre szabott konfigurációt.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.