TESZT: ACER CB280HK



|

Az Acer monitorával a 4K többé nem elérhetetlenül drága. Leteszteltünk az olcsó CB280HK-t.

Amilyen állóvíz volt hosszú évekig a monitorok piaca, olyan gyorsan megindult a fejlődés az utóbbi évben. A 3D-vel ugyan megpróbálták a gyártók rávenni a felhasználókat a váltásra, ez nem aratott osztatlan sikert és általános felhasználás mellett túl sok haszna sincsen a térbeli megjelenítésnek. Nem úgy a felbontás növelésének, amely minden területen előrelépést jelent. Munkánál nagyobb asztalfelületet kapunk, webezésnél sokkal többet látunk az oldalból, filmnézésnél csodálatos minőséget élvezhetünk és játéknál is rengeteget jelent a nagy felbontás. Végül a 4K-t találták ideálisnak, ezért a szabvány teteje a True 4K, vagyis 4096×2160 lett. Ezt némileg igazították, így a legelterjedtebb Full HD felbontás négyszeresét határozták meg ideálisnak, ez a 3840×2160.

4x felbontás

Kezdetben a 4K legalább 4×-es árat is jelentett, ezért is durrant akkorát, amikor a Chi Mei Optoelectronics piacra dobta olcsó, 4K felbontású TN paneljét. A monitorgyártók azonnal rá is haraptak és elkészítették saját, olcsó Ultra HD monitorukat. Az Acer még ennél is tovább ment, ugyanis a 28 colos, matt panelre kétféle monitorváltozatot is készített. Az olcsóbb változat jött most el hozzánk tesztelésre, de képminőségben és alapparamétereiben a drágább modell sem tér el ettől különösebben. Az XB280HK mindössze annyival tud többet, hogy egy G-Sync modul is került bele, így a vertikális szinkronizálást adaptívan képes igazítani a megfelelő GeForce videokártyákhoz. Ez természetesen játéknál előnyös, sőt, mivel a 60 Hz-et az XB modellnél sem tudta átlépni az Acer, kifejezetten előnyös az „alkalmazkodó” szinkronizálás. Egyedüli bökkenő, hogy a G-Sync felár még igen borsos.

 

 

Külső

Az Acer ennél a modellnél a teljesen fényes kávát választotta, ami a kibontás utáni pillanatban még jól néz ki, de amint hozzáérünk, meg fogjuk tapasztalni, hogy milyen kiváló ujjlenyomat-vonzó. A szintén fényes fekete monitor talpa kissé alulméretezett és a por, illetve az ujjlenyomatok itt is azonnal meglátszanak. Ez különösen akkor lesz zavaró, ha a hátunk mögötti fényforrás vagy ablak becsillan. A káván jobb lent találjuk a felirat nélküli gombokat, melyekkel a kicsit a viszonylag egyszerű felépítésű menüben navigálhatunk.

 

A fényes káva-választásnál sokkal jobban tetszett a monitor rögzítése és a zsanérszerkezet - ezekkel meg voltunk elégedve. Bármilyen irányban könnyedén forgatható és dönthető a monitor, ahogy a pivot mód is csupán egy mozdulat. A végállások rendben vannak, vízszintesen és pivot módban is szépen rögzül a monitor.

 

 

Szolgáltatások

A beépített tápegységgel szerelt CB280HK-n ugyan USB elosztót ne keressünk, cserébe a gyártó hangszórókat épített a monitorba, melyek általános felhasználáshoz elegendőek, de játékra és zenehallgatásra nem igazán ajánljuk őket. A szolgáltatások közül fontos megemlíteni a PiP-et, amihez ideális az MHL-képes HDMI bemenet, és szerencsére a PbP-ről sem kell lemondanunk. Előbbinél egy külön ablakban, a főkép felett nézhetjük a másodlagos képet, utóbbi, a Picture by Picture pedig átlapolás nélküli kétbemenetes üzemmódot takar, ami szintén sokaknak hasznos lesz ennél a képátlónál és felbontásnál.

Az Acer erénye továbbá az alacsony fogyasztás, átlagosan 35 wattot kér a monitor, alvó üzemmódban pedig a kötelező 1 watt alatti fogyasztásra számíthatunk.

 

Képminőség

A 28 colos átló igen nagy, de még pont alkalmas asztali használathoz és szerencsére már a 4K is jól mutat rajta. Számunkra ez azért is bizonyult ideális párosításnak, mert itt akár nagyítás nélkül is látható minden windowsos gomb, programablak és vezérlőelem. Ugyanakkor az alacsony árért cserébe el kell viselnünk a TN panel gyengeségeit: a behatárolt betekintési szögeket és a nem tökéletes színhűséget. Az Acer monitora némi beállítás után viszonylag jó képet adott, általános felhasználás mellett abszolút megfelelő, a fényerő kellően nagy és a kontraszttal sem volt gond. Szerencse, hogy a monitor magassága állítható, így érdemes pont szemmagasságba emelni a kijelzőt, hogy homogén képminőséget kapjunk. A monitor sebességével is meg voltunk elégedve, bemeneti késleltetéstől nem kell tartani és a 60 Hz is elég akár játékra is. Ehhez kapcsolódik az 1 ms-os GTG válaszidő is, vagyis a monitor kellően gyors.

 

 

Összegzés

Az Acer olcsó 4K monitora az ideális kombinációt választotta méretben: a 28 colon jól mutat a 4K és arra is figyelt a gyártó, hogy a technikai paraméterek terén se kelljen nélkülöznünk. Sajnos az USB hub hiányzik, cserébe viszont vannak hangszórók és a szolgáltatások között ott a PiP és PbP is. A fogyasztás teljesen rendben van, viszont a 170 ezer forintos ár egy kicsit még mehetne lejjebb. Aki játékra is szeretné használni, gondoskodjon kellően erős videokártyáról, egyébként ha ez adott, nem fog csalódni. GeForce tulajok a G-Sync-es modellt is választhatják, de ez érezhető felárral fog járni. Érdemes vásárlás előtt kipróbálni egy G-Sync-es monitort és úgy eldönteni, mennyire fontos ez a kiegészítés. Akit nem zavar egy matt monitornál a fényes káva és talp és nem hiányzik neki az USB HUB, az nem fog csalódni az Acer TN paneles CB280HK monitorában.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.