TESZT: Acer H257HU - A középre célzott monitor



|

A 23/24 col ma már kicsi, a 27 col drága, a 32 col sokak szerint értelmetlen: lehet, hogy a 25 col a következő befutó? Saját szemünkkel néztük meg.

Sokáig toporgott egy helyben a monitorpiac, de nemrég végre megrázta magát és végre nem kell azon fanyalognunk, hogy a telefonunk 5 colos kijelzőjének nagyobb a felbontása, mint 24 colos monitorunknak. Pontosabban munkához és játékhoz, közelről, asztalnál ülve a 22-24 colos méretnél ideális a full HD felbontás, ám az, amit a cégek 2-3 éve megpróbáltak, vagyis a FHD felbontás kihúzását 27 colra - nos, az nem aratott osztatlan sikert. Nagyon sok felhasználó kezdett panaszkodni, hogy a kép pixeles, homályos, egyszerűen ronda, a WQHD vagy 4K felbontású kijelzők pedig méregdrágák. Ez mostantól megváltozik.


H257HU - középen hódít

Az Acer egészen egyszerű receptet dobott össze: fogta azt, ami miatt szeretik az emberek a 23/24 colos monitorokat, valamint azt, ami miatt odavannak a 27 colos kijelzőkért, a méretben megkereste a középutat és a jó tulajdonságokból minél többet igyekezett beledobni az új modellbe. A H257HU egy szokatlan méretű, 25 colos monitor: amikor ülünk előtte, érezzük, hogy nagyobb, mint a 24 colos, de nem kell érte átrendeznünk asztalunkat és a pixelek sem esnek túl messze egymástól. A 25 colos méret a használat során nekünk is bevált, kellemesen, skálázás nélkül elfért rajta minden ablak, a könnyű olvashatóságért nem kellett nagyítani, volt elég hely minden programnak. Mindez javarészt a felbontás miatt is adódott így, ugyanis a full HD helyett itt már matt, WQHD képet, azaz 2560×1440 pixelt kapunk. Ez ideális középút, egy megfizethető, de már felsőbb kategóriás VGA azért képes meghajtani (ellentétben a 4K-val), de azért már sokkal szebb, tisztább képet ad, mint egy full HD panel. Az Acer itt is biztosra ment és dobta a TN-technológiát, hogy IPS-t kapjunk, abból is egy igen jó példányt. A monitor színei szuperek, a fényerő kellően nagy, az IPS-glow alig látszik és a szemet bántó háttérvilágítási zavarok sincsenek.


Ott dögös, ahol nem várnád

Aki azt gondolná, hogy ismét egy unalmas, IPS-es, de lassú monitort kapunk unalmas, elcsépelt dizájnnal, hát téved. A H257HU tényleg jól néz ki - tudjuk, hogy a reklámszöveg ellenére ott van az a keret körben, ám ez fekete ablaknál, programnál nem látszik és ha mégis, akkor is csak kb. fél centiméterrel van dolgunk. Mindehhez gyári adatok szerint 4 ms-es válaszidő tartozik, amit mi is meg tudunk erősíteni: még a leggyorsabb FPS-játékoknál is helyt állt a monitor. Az input lag nagyon alacsony, nem lesz gondunk az irányítással holmi kijelző-késleltetés miatt.


Az Acer az előről szép, egyébiránt szálcsiszolt, fém, köralakú talpon nyugvó monitor fényes hátára minden szükséges csatlakozót felszerelt (leszámítva a felhallgató kimenetet). VESA furatokat ugyan nem kapunk, adott viszont a HDMI 2.0, a DisplayPort és egy DL-DVI is. Ezzel az arzenállal minden szükséges eszközt felcsatlakoztathatunk, melyek között ezután az egyik, az alsó kávába rejtett gombbal választhatunk.


A monitor tehát kívülről szép, belülről átlag feletti minőséget és teljesítményt hoz, amihez az Acer még beépített hangszórókat is adott. Itt a legtöbben már legyintettek is, pedig ne tegyék: a két, hátulra szerelt hangszóró meglepően tiszta, torzításmentes és kellően hangos hangot képes kiadni magából, de persze egy különálló hangfalszett az igazi.


A feketeleves

A 257HU jó monitor, ehhez kétség sem férhet. Ideális méret és felbontás, jó dizájn és kimagaslóan jó képminőség. Ugyanakkor van néhány hiányosság is, aminek nem örültünk. Az első az USB 3.0 hub, amit ebben az árszegmensben már illene gyárilag beszerelni.


A csupán dönthető állvány sem a legszerencsésebb, bár ezt a gondot egyre több vásárló megbocsájtja. Nem úgy, mint a meglepően magas, akár 42 wattos fogyasztást, a régimódi OSD menüt és a Freesync/G-Sync hiányát. Utóbbi problémák még úgy-ahogy megoldhatók/megszokhatók, ám az árazásnál saját maga dolgát nehezítette meg az Acer. Az azonos kinézetű, 27 colos full HD-s monitor szintén IPS-es és elég jó példány, ám csupán 1080p-s felbontású. Akinek nincsen gondja az alacsonyabb felbontással, ezt az Acer H277-es modellt már messze 100 ezer forint alatt, 90 ezerért megkapja. Akinél a magasabb ár nem olyan nagy gond, de cserébe többet is szeretne, a H277HU-t válassza, amely szintén WQHD felbontású, de immáron 27 colos. A felár itt 25 ezer forint (összesen 150 ezer forint a monitor).


A H257HU-val pontosan középre lőtt az Acer, amely főleg a szolgáltatásokra és a méretre igaz - képminőségben és dizájnban tökéletesen elégedettek vagyunk bele. Viszont az ár is a két monitor között van, így pedig nehezebb megmagyarázni egy FHD monitort választónak, hogy megér ennyit az új fejlesztés, ahogy a WQHD-s, 27 colos monitort vásárló átverésnek fogják érezni, hiszen a méretcsökkenéssel mellbevágó nem, csak reális árcsökkentés jár. 100 ezer forint környékét közelítve már sokkal jobban tudnánk örülni ennek a szép és tényleg jó monitornak.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.