Hirdetés

Apple MacBook Air teszt



|

Forma és funkció – tervezéskor a legfontosabb a kettő közti egyensúlyt jól eltalálni. Mi történik akkor, ha egy csúcstechnológiával felszerelt noteszgépet elegáns, vékony fémtokba építünk?

Hirdetés

A MacBook Air már kép alapján is elragadó. Ha „élőben" is megismerkedhetünk vele, leginkább a nevében szereplő szó illik rá: légies. Megemelve könnyű. Hozzáérve hideg, finoman érdes, fém. A modern kor hordozható számítógépe ilyen. Belsejében LED-es megvilágítású, nagy felbontású, 13 hüvelykes LCD-kijelző rejtőzik, amelynek erejét a környezeti fényviszonyok szabályozzák.

 

mbair_front.jpg

Hasonlóképp világlik fel a billentyűzet is, ha az elektronika úgy ítéli meg, hogy szükség van rá. Ez a lakájszerű gondoskodás a többi funkciót is jellemzi, nagyjából úgy, mint minden Apple termék esetében. 1,6 gigahertzes Core 2 Duo központi egység, 2 gigabájt memória, Intel GMA X3100 grafikus processzor - asztali gépeket ugyan nem tipor a porba, de mobil felhasználásra kiválóan megfelel. Az Air akár maga a tökéletes noteszgép is lehetne - de sajnos több probléma is van vele.



Nem mind arany...


Először is - bár kompromisszum nélküli hordozható notesznek készült - rendkívül lecsupaszított és hiányos. Nincs optikai meghajtója. Igaz, külön megvásárolhatjuk az USB-n csatlakoztatható külső egységet, de ismerve az Apple árazási politikáját, ez számunkra a kevésbé szimpatikus megoldás. A Remote Disc nevű alkalmazás már sokkal jobb: bármely más, optikai meghajtóval ellátott PC-re telepítve hálózaton keresztül elérhetjük annak optikai meghajtóját. Persze ez a megoldás is körülményes lehet - tűzfalak, IP-cím ütközések gátolhatják ténykedésünket.

 

 

vsvaio.jpg
 

 

 

A hálózati csatlakoztatással kapcsolatban el is érkeztünk a második problémához. Bár a MacBook Air kiváló, N-es szabványú vezeték nélküli hálózati csatolóval rendelkezik, vezetékes csatolót ne keressünk rajta, mert nincs. Helyette vásárolhatunk USB-s Ethernet adaptert, amelyet csatlakoztatva már el is foglaltuk az egyetlen rendelkezésre álló USB-kaput. Vásároljunk USB-elosztót! De gondoljunk csak bele, ennyi kiegészítővel rögtön oda az elegáns megjelenés, mindenhol kábeldzsungel, és így már szállítani sem olyan könnyű. Sokan a billentyűzetre is panaszkodtak, mondván, hogy meglehetősen rövid úton járnak a gombok - ezt azonban a vékonyság számlájára írhatjuk.


Használat közben a MacBook Air mégis remekbe szabottnak bizonyul. Nagyméretű érintőpadját használva többórás tevékenység után sem merül fel az igény bármilyen egér iránt - ráadásul az iPhone-ból és az iPod Touchból már ismeretes Multi Touch funkció is befért, aminek köszönhetően egynél több ujjunkat használva zoomolhatunk, lapozhatunk, forgathatunk: látványos és logikus módszer. Az akkumulátor üzemideje több mint kielégítő: az alacsony fogyasztású processzor, a takarékos kijelző és merevlemez átlagos használat esetében könnyedén hozza a három órát, de megfelelő beállításokkal ezt akár 4,5-5 óráig is nyújthatjuk.

mbair_3q.jpg

Több program elindítása után azonban egyre nyilvánvalóbb, hogy az operációs rendszer némiképp meghaladja a gép képességeit - különös tekintettel a merevlemezét, amely az energiatakarékosság jegyében csak 4200 fordulat/perces típus. Ezen csak úgy segíthetünk, ha megrendeljük iszonyatos felárért az SSD-opciót (így a 80 gigabájtos merevlemez 64 gigabájtos SSD-meghajtóra cserélődik), ami természetesen sebességben is rengeteget dobna.

mbair_side.jpg


Számít a külső


Hogy mi a MacBook Air? Dizájntermék, még Apple-mércével mérve is. Számos technológiai újítást vonultat fel, megjelenése lehengerlő, de a csinos palásttal egyszermind számos technológiai hiányosságot fed el. Kompromisszum olyan vásárlóknak, akik a megjelenésért cserébe hajlandók elfogadni ezeket, vagy egyszerűen másik számítógépük mellett nincs szükségük maximális funkcionalitásra. Az Air tipikus példa a „második számítógépre". Árából már kényelmesen kitelik egy jóval erősebb processzorral, 2 helyett 4 gigabájt memóriával, erősebb grafikus kártyával, optikai meghajtóval és gyorsabb merevlemezzel felszerelt MacBook Pro - bár az másfél kilóval nehezebb és vaskosabb. Döntenünk kell, hogy mi a fontosabb.

 

Adatok:

  • 1,6 GHz sebességű Core 2 Duo ULV processzor, opció: 1,8 GHz
  • 2 gigabájt operatív tár, legfeljebb 2 gigabájt
  • 80 gigabájtos merevlemez, opció: 64 gigabájtos SSD-meghajtó
  • 13,3 hüvelykes méretformátumú, LED-háttérvilágítású, 1280×800-as natív felbontású megjelenítő
  • N szabványú vezeték nélküli hálózati csatoló, beépített Bluetooth adó-vevő
  • Beépített mikrofon, iSight webkamera és monó hangszóró
  • Egy USB-csatoló, egy mini DVI-csatoló
  • Beépített - nem eltávolítható - akkumulátor


Értékelés: MacBook Air


Előny: szupervékony, modern megjelenés és beltartalom
Hátrány: méretéből adódóan erős kompromisszum, csak második gépnek megfelelő


Teljesítmény: 4/5
Szolgáltatás: 4,5/5
Ár/érték: 3,5/5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.