Hirdetés

Arctic Cooling hűtés a Radeon HD 4870 X2-re



|

Az alternatív hűtési megoldásokat kedvelők végre léghűtéses egységet is választhatnak a legerősebb két GPU-s Radeon kártyához.

Hirdetés

Örömteli látni, hogy a svájci Arctic Cooling nem ijed meg a csúcskategóriás kártyáktól, a bátor és elhivatott mérnökök szinte biztos, hogy előbb-utóbb kitalálnak valami egyedit a 100000 Ft környékén tanyázó grafikus vezérlők számára. A motivációt általában a referencia hűtések által kibocsájtott zaj, illetve - szerintük - az alacsony hatékonyság jelenti, mely két tényezőre mindenképp megoldást kell találni. Az Accelero Xtreme szériába eddig kizárólag olyan termékek tartoztak, melyek az ATI és az NVIDIA egy GPU-s csodáira lettek megtervezve, például az Arctic Cooling volt az első, aki az óriási fogyasztással és melegedéssel rendelkező HD 2900 XT-re is kínált alternatív megoldás.


Most egy újabb, rekordként is vehető lépést tett a gyártó, a legújabb Xtreme változat ugyanis nem másra, mint a két RV770-es grafikus magot magán hordozó HD 4870 X2-re készült. Elsőre hihetetlennek tűnik a termék hivatalos bejelentése, hiszen aki látott már X2-es VGA-t üzem közben, az tudhatja, milyen zajjal és hőtermeléssel jár akár egy szimpla 3D-s tesztprogram futtatása is. Az Accelero Xtreme 4870 X2-vel érdemes egy próbát tenni, ugyanis ha valóban olyan hatékonysággal működik, mint ahogy azt a gyártó weboldalán állítják, akkor referencia hűtések tömkelege fogja a kukában végezni.

 

4870x2_00l.jpg

 

Pontosan miről is van szó? Szemből nézve a hűtő, semmi meglepőt nem látni, az elődmodellekhez hasonlóan három ventilátor került az alumínium lamellák fölé. A 92 mm-es, ultracsendes légkavarók együttesen óránként akár 138 köbméternyi levegőt képesek átpréselni a fém bordázaton, PWM-vezérlésük révén fordulatszámuk 1000 és 2000 percenkénti érték között változhat. Felfordítva a hűtőt, pontosan nem látni, hány darab hőcső veszi át a meleget a két, réz alapú érintekezési pontról, a csonkok alapján mi magunk négy-négy csövet gondolnánk grafikus magonként. A szerkezet akár 320 W-nyi hőmennyiséggel is képes megbirkózni, azaz a gyárilag túlhajtott modellekre is nyugodtan rászerelhető a hűtő. A képeken ugyan nem látszik, de a csomag részét képezi a tápellátó áramköröket és a memória lapkákat hűtő bordakészlet is. Ami a méreteket és a tömeget illeti, nem estek túlzásba a mérnökök, a csupán 680 gramm tömegű hűtőt akár CrossFire rendszereknél is bevethetjük, két ilyen hűtővel felszerelt kártya mellé viszont szinte kizárt, hogy bármi más is beférjen.

 

4870x2_01l.jpg

 

Az Arctic Cooling Accelero Xtreme HD 4870 X2 március végén kerülthet leghamarabb a boltok polcaira, várható ajánlott ára körülbelül 14-15000 Ft lesz.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.