Az új TUF laptopokkal katonai minőséget kapnak a játékosok



|

A CES-en több más bejelentése mellett új TUF gamer laptopokat mutatott be az ASUS: az AMD alapokra épített modellek kifejezetten strapabíróak.

A ZenBook-széria kifejezetten stílusos felfrissítése mellett a játékosok sem maradnak ki a szórásból az ASUS év eleji felhozatalában. A notchos ZenBookról és a ROG Mothershipről már külön cikkben értekeztünk, de Las Vegasban, a Consumer Electronic Show keretében két új TUF laptopot is villantott a gyártó. A TUF Gaming FX505DY és a TUF Gaming FX705DY alapja az AMD Ryzen 5 3550H processzor, amelyhez Radeon grafika tartozik akár 32 GB RAM mellett. A kijelzők FreeSync-képesek, ráadásul az ezeket körülvevő káva is vékonyabb lett, hogy még kevésbé zavarjon a játék és egyéb tevékenységek közben. A katonai szabvány szerinti tartósság és a fejlesztett akkumulátoros üzemidő már csak hab a tortán.

AMD: Asztalról Mobilba, Durván!

Az ASUS szerint ideje, hogy a desktop gépeket már meghódító AMD Ryzen processzorok laptopokba is bekerüljenek, az új TUF Gaming modellek ebben az elsők a világon. Az FX505DY és FX705DY modellek Ryzen 5 3550H chipje négy maggal és nyolc szállal rendelkezik, a Picasso néven is ismert, második generációs Ryzen mobil APU pedig iparágvezető 12 nanométeres technológiával készül, ezért az ilyen alapokra épült laptopok kiválóan használhatók a mindennapi munka mellett a játékokhoz is.

A Vega-alapú integrált grafika lehetővé teszi az APU számára, hogy a laptopot egymaga hajtsa, amivel energiát takarít meg, és 1080p felbontású videó lejátszásakor több mint hét órára hosszabbítja meg az akkumulátor élettartamát az FX705DY modell, és közel hat órára az FX505DY esetében. A komolyabb gaming már dedikált GPU-t igényel, így amikor ennek jön el az ideje, az AMD Kapcsolható grafika technológia automatikusan aktiválja a dedikált Radeon RX 560X grafikus kártyát. A GPU simán teljesíti az olyan alapvető programok, mint a Fortnite és az Overwatch képfrissítési igényeit éppúgy, mint az esport klasszikusok, pl. a League of Legends és Dota 2 esetében.

A legtöbb belépő kategóriás gaming laptop képernyője rögzített képfrissítési sebességet kínál, ám az FX505DY és az FX705DY modell változtatható sebességű FreeSync képfrissítési technológiát alkalmaz, ami a kijelző frissítési sebességét hozzáilleszti a GPU frissítési sebességéhez. E két komponens szinkronizálása megszünteti a kép szaggatását, csökkenti a bemeneti késleltetést és csökkenti az akadozást, összességében emelve a játékélményt.

Nem halvány a látvány

Az FX505DY modellben 15,6 hüvelykes FHD IPS kijelző dolgozik, az FX705DY-ba pedig 17,3 hüvelykes került. Mindkettő körül keskeny NanoEdge káva található, a betekintési szögük pedig kifejezetten széles, ezért akkor is élénk színeket kínál, amikor nem pont szemből nézzük a kijelzőt. Bár mindkét modell panele képes a 40-60 Hz-es FreeSync tartományban működni, csak az FX505DY rendelkezik nagy frissítési sebességű opcióval, ami 48-120 Hz közötti, nagyobb képkockasebesség mellett biztosít simább teljesítményt. A 60 Hz-es panel nagyszerűen megfelel azon gamerek számára, akik nagyobb grafikai igényű játékokat játszanak, ahol e rendszerosztály számára amúgy sem reálisak a képfrissítés csúcssebességei. A 120 Hz-es változat a gyors tempójú FPS-ekhez javasolt, mint amilyen a CS:GO és az Overwatch.

TUF is cool

A gamer laptopok esetében kiemelten fontos a jól eltalált hűtés, hiszen a hardverigényes játékok futtatása közben az asztali gépeknél jóval kompaktabb gépházakban hamar izzasztóvá válik a hőmérséklet. Az új TUF modellekben a speciális HyperCool technológia dolgozik, amely mindegyik chiphez külön ventilátort rendel, így hűtve a CPU-t és a GPU-t. A légmozgás által megbolygatott porszemcséket speciális pormentesítő csatornák gyűjtik be és vezetik ki a laptop belsejéből, hogy ne tömíthessék el a hűtési útvonalakat. Így nem gyűlik fel a por a hűtőbordákon és kifúvónyílásokon, ezáltal kevésbé melegszik az eszköz.

Nem csak ez garantálja a hosszú távú megbízhatóságot, hanem a MIL-STD-810G katonai szabvány is: az FX505DY és az FX705DY szín- és anyagválasztása gondos fizikai tesztelés alapján ellenáll az extrém környezeti hatásoknak, például a rezgéseknek, ütődéseknek. Kibírja például, ha az íróasztalra ejtjük (oké, nem tíz emelet magasságból, de olyat mégis ki csinálna?), az FX505DY ráadásul még ennél nagyobb esést is túlél. A szerkezeti merevséget a laptopok aljának hatszögletű kialakítása is segíti.

Valamilyen szinten a strapabíráshoz kapcsolódik az erősre vett billentyűzet is: a HyperStrike pult egy asztali számítógépek által inspirált elrendezést kínál, különálló funkcióbillentyű-csoportokkal megkönnyítve a felismerést, és még a 15 hüvelykes modellen is egy teljes numerikus billentyűzet teszi gyorsabbá a számok bevitelét. További jellemzők a szélesebb szóközbillentyű, az eltolt nyílbillentyűk, az ívelt billentyűgombok és a kiemelt WASD-billentyűk. A vörös színváltozattal érkező laptopok billentyűzete is vörös háttérvilágítást kapott, míg az "arany acél" borítással rendelkező modelleken személyre szabható RGB világítást kapunk, amit az Armory Crate segédprogrammal állíthatunk kedvünkre, akár külön beállítható játékprofilokba rendezve.

Fontos apróságok

Mit nem mondtunk még el a két új TUF modellről? Vezeték nélkül Wi-Fi 5 (802.11ac) kapcsolat áll rendelkezésre, de persze a legkisebb lag érdekében az alaplapi Ethernet se maradt le. Három USB portot kapunk, szóval a gamer egeret nem kell kihúzni, ha egy pendrive-ot vagy külső tárhelyet szeretnénk csatlakoztatni. Mindkét modellben DTS Headphone X technológia dolgozik, a sztereó hangszórókon és fejhallgatókon megszólaltatható 7.1 virtuális surround képesség mellett. A hangszínt személyre szabhatjuk, vagy választhatunk az előre beállított játék, film vagy sport hatások közül. Persze külső megjelenítőhöz is csatlakoztathatjuk a laptopokat HDMI 2.0 porton keresztül, amely szintén támogatja a FreeSync-kompatibilis kijelzőket.

A TUF Gaming FX505DY és a TUF Gaming FX705DY 2019. 1. negyedévében érkezik, az árakról viszont csak később érkezik infó. A részletes hardveres specifikációkat addig itt lehet tovább bogarászni.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.