Hirdetés

ASUS P7P55D Deluxe bemutató



|

A hamarosan bemutatkozó Intel Core i5-ös processzorokhoz passzoló P55-ös alaplap generáció első példánya érkezett meg hozzánk.

Hirdetés

A tavaly novemberben megjelent Intel Core i7 központi egységek és az LGA1366-os foglalat mellé hamarosan megérkeznek a Core i5 CPU-k is, melyek az LGA 1156 tokozásba illeszkednek majd. Tehát egy újabb foglalattal gazdagodik hamarosan az számítástechnikai piac, melyhez természetesen új lapkakészlet-generáció is dukál. Az P5x-ös széria első példányai már bevetésre készen állnak a nagyobb partnergyártóknál, így nem meglepő, hogy az ASUS több tesztdarabbal kopogtatott a hazai IT-sajtó ajtaján.


Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy a P7P55D Deluxe-nál erősebb, felszereltebb lap egyelőre nem lesz az ASUS-nál a Core i5 hivatalos startja idején, ezért amit most látunk, tekinthetjük kvázi maximumnak, amit a gyártó ki tudott hozni a P55-ös sztoriból. A haladó felhasználónak számító olvasóinknak minden bizonnyal feltűnt, hogy nem a szokásos lapkakészlet elrendezés látható a nyomtatott áramkörön, csupán a déli szekció van meg, amit egy széles és lapos borda fed. Nos, az egylapkás felépítés a platform sajátossága, ám a részletekkel egyelőre nem foglalkoznánk, mindent a maga idejében. Az LGA1156-os foglalatot viszont bárki megtekintheti a képen, lényegében egy kicsinyített Core i7-es CPU-ágy, a központi egység rögzítése azonban merőben eltér. A fém kallantyú kioldása hasonló, ám itt az egész keret felnyílik, elénk tárva az apró lábakkal zsúfolt, csupasz foglalatot.

 

p7p55ddeluxe_2.jpg
 

 


A processzorfoglalat köré 16+3 fázisú tápellátó áramköri réteget integrált az ASUS, melynek különösen melegedő alkatrészeit egy-egy kékre fújt alumínium borda hűt. A plusz három fázis kifejezetten a Core i5 processzorok Uncore részének stabilitásáért felel, illetve egyúttal nagyobb túlhajthatóságot is garantál. Az alaplap gyártása egyébként a gyártó nem is oly rég bevezetett Xtreme Design elvén alapul, mely javított hőelvezetést, adott esetben energiatakarékosabb működést vagy jobb tuningpotenciált, valamint hosszabb élettartamot jelent.

 

p5p55ddeluxe_1.jpg
 

 


A kétszer két memóriafoglalat révén kétcsatornás üzemmódban hajthatjuk DDR3-as memóriáinkat a P7P55D Deluxe-ban, a bővítést a videokártya kiszerelése nélkül is elvégezhetjük. A maximálisan támogatott üzemfrekvencia 2133 megahertz, a telepíthető mennyiség pedig 16 gigabájt. A grafikus kártyák számára három bővítőhely áll rendelkezésre, melyek sebessége a következőképpen alakul:

  • Egy kártya esetén a kék slot ×16-os sebességen fut.
  • Két kártya esetén a kék és a fehér slot ×8-os sebességre áll át.
  • A fekete PCI Express ×16-os sín csupán négyszeres sebességre képes.


Az egyéb bővítőkártyákat két egyszeres PCIe és két normál PCI foglalatba helyezhetjük. A P55-ös lapka natívan hat darab SATA 3.0 Gbps portot támogat, mely mellé három extra aljzatot kapunk. Ezekről és az egy szem PATA-csatorna kezeléséről két JMicron lapka gondoskodik, ellenben a SATA 6.0 Gbps kompatibilis vezérlőt lehagyták a mérnökök. Csakúgy, mint a hátlapi eSATA csatolófelületet, ám ez utóbbival csak annyi történt, hogy átköltözött egy olyan kivezetésre, amin két USB kapu is található. A két gigabites hálózati vezérlő Realtek gyártmányú, míg a nyolccsatornás hangért és a FireWire-eszközök kezelésért a VIA egy-egy lapkája felel.

 

p5p55ddeluxe_3.jpg
 

 


A túlhajtás szempontjából a P7P55D Deluxe-ra már most érdemes odafigyelni, hardveresen, BIOS-osan és a windowsos segédprogramját illetően is felkészülten várja az első Lynnfield processzorok megérkezését. A kezdő felhasználók a TurboV EVO szoftverrel próbálkozhatnak, a tuningban jártasabb egyéneknek azonban mindenképp a BIOS-os finomhangolás ajánlott. Extrém körülményeknél szükség lehet a memória foglalatok mellé helyezett három kis kapcsolóra, melyekkel magasabb feszültségértékek is elérhetővé válnak a processzor, a memóriák és a memóriavezérlő túlhajtásához. Ezzel a módszerrel például akár 2 volt feletti érték is adható a memóriáknak, ám továbbra is érvényben van a Core i7-eknél megismert feszültség limit, azaz 1,65 volt felett a processzor élettartama fokozatosan csökken.


Hogy a túlhajtás valóban ennyire jól megy-e majd a P7P55D Deluxe-nak, majd a konkrét tesztekből kiderül, további részleteket egyelőre nem árulhatunk el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.