Hirdetés

5 hülyeség, amit egy sofőr elkövethet



|

Vannak, amiket jobb hanyagolni és vannak, amikre jobb fokozottan figyelni vezetés közben.

Hirdetés

Autót vezetni van, hogy veszélyes mulatság. Természetesen nem csak az okozhat bajt, ha valaki ittasan ül a volánhoz, vagy ha éppen túl gyorsan megy. Számos olyan dolog van, amit jobb hanyagolni a kormánynál - és rengeteg olyan is, amikre fokozottan érdemes odafigyelni vezetéskor. Következzen most ezekből néhány. 

Hirdetés

 

Vezetés fáradtan

Álmosan vezetni pont olyan veszélyes, mint részegen. Ha aludnunk kell, nincs sok választásunk - egy rövid ideig húzhatjuk egy erős kávéval, de valamilyen módon muszáj lesz pihenőt beiktatni. Akik ezt nem hajlandóak megtenni, csökkent reakcióidővel cirkálnak az utakon, és jó eséllyel előbb-utóbb el is alszanak menet közben. A végeredmény általában nem túl szép, ráadásul a sofőrök ilyenkor nem is próbálják meg kivédeni a balesetet a becsapódás előtt. A luxusautók gyártói egy ideje már számos módon próbálják kikényszeríteni az álmos autósokból a pihenőt. Ne próbálkozzunk fent maradni - ha aludni kell, aludni kell. Jobb odaérni néhány órával később, mint soha. 

 

Van, hogy a kávé sem elég

 

SMS, e-mail, Facebook, smink

Sokáig lehetne sorolni az üzenetküldéshez és sminkeléshez hasonló tevékenységeket, amelyek a piperetükörhöz és az okostelefonhoz kötődnek. A magunk és mások biztonsága érdekében mindkettő használatáról ajánlott lemondani a kormány mögül. Természetesen az evés és a gyerekekkel veszekedés sem segít a figyelem összepontosításában. Pontosan az ilyen sofőrök miatt van keresnivalója a robotautóknak, amiktől a gondosabb autóvezetők félnek. 

 

Ráér a parkolóig az e-mail és a Viber

 

Relatív gyorshajtás

Az a kisebb baj, amikor abszolút gyorshajtást követünk el, és be kell fizetni egy vaskos csekket. A nagyobb probléma akkor van, ha az időjárási körülményekhez mérten követünk el gyorshajtást. A balesetek elkerülése érdekében rossz időben a sebesség csökkentése és a fokozott figyelem lehetnek a legnagyobb segítségünkre. Ez alól kibújni még a jó gumik és az összkerékhajtás sem jelentenek hiteles indokot. Maradjunk inkább le még 5 méterrel az előttünk haladótól. 

 

Ködben és tükörjégen sem szégyen cammogni - a többieknek sem megy jobban

 

A kamion majd segít spórolni

A kamionok mögött haladva tényleg lehet spórolni némi üzemanyagot, ezt még a MythBusters szakértői is bebizonyították anno. Azonban nem mindenki jött a rali-vébéről vagy a NASCAR-ról: egy óriási kamion mögött minimális távolsággal haladva szinte nulla időnk van reagálni, ha a kamion sofőrje hirtelen fékezésre vagy irányváltásra kényszerül. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a sofőr nem lát minket a tükörből, a plató pedig egy személyautóban nem egy életbiztosítás. 

 

Lehet vele spórolni, de megéri?

 

Öv, az minek?

A légzsák nagyon hasznos biztonsági extra, de csak akkor működik jól, ha a biztonsági övvel együtt használjuk. Boruláskor és nagyobb sebességű ütközéskor egyaránt életet menthet, a becsatolása pedig nem olyan nagy fáradtság. Természetesen kisebb ütközéskor is komoly bajtól óvhat meg minket. Ha a forma-1-es versenyzők becsatolják magukat a sarki boltig, tegyük meg mi is. 

 

A sarki boltig is szükség van rá

 

Szerintetek mire kell a legjobban figyelni vezetés közben?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.