Hirdetés

A gumi töltheti az elektromos autókat



|

A Goodyear több újdonságon is dolgozik, például az elektromos autókat töltő gumin.

Hirdetés

Az elektromos autók az elmúlt néhány évben óriási fejlődésen mentek keresztül, és egyre több márka jelzése alatt kezdenek feltűnni a közutakon is. Ma már egyáltalán nem kísérleti technológiákról vagy koncepciókról beszélünk, az elektromos autó elérhető valóság. 

Hirdetés

Van azonban az effajta autóknak egy gyenge pontja, amely egyelőre mindegyikre jellemző. Gyakorlatilag ugyanaz a probléma velük, mint a mai okostelefonokkal. Hiába egyre jobbak, egyre erősebbek, sajnos az akkumulátoruk nem bírja olyan sokáig, mint szeretnénk. Azt pedig valljuk be, egy benzinmotort berakni a csomagtartóba azért, hogy töltést generáljon az elektromos motorok számára, se nem zöld, se nem menő egy elektromos autónál. 

 

Segíthet a gumi

A Goodyear egy érdekes megközelítést alkalmaz a kérdéshez. A gumigyártó ötlete az, hogy menet közben, az aszfalton próbálja meg feltölteni az elektromos autók akkuit. Mindezt a BH03-as koncepcióval érnék el, amely egy speciális gumiabroncs. 

 

BH03

 

A BH03 a vezetés közben generált hőt alakítja át elektromos energiává, amelynek a segítségével már fel lehet tölteni az autó beépített akkumulátorait. A technikai részletek egyelőre nem teljesen tiszták, de azt tudni, hogy lesz belül egy réteg termo-piezoelektromos anyag. Ez alakítja át a hő által termelt energiát elektromossá, méghozzá normál vezetési körülmények alatt. 

A BH03-as abroncsot úgy tervezték, hogy ultra-fekete mintázatú legyen - ez azt a célt szolgálja, hogy az anyaga jobban elnyelje a fényt és a hőt. A napfény akár az álló, parkoló autón is képes lehet úgy felmelegíteni a gumikat, hogy azok állás közben is energiát állíthassanak elő a hőből. 

 

További kísérletek

A Goodyear egy másik koncepcióval is kísérletezik mostanában. Ebben az abroncsban gyakorlatilag három cső található, illetve egy belső pumpa, ami menet közben az útviszonyoknak megfelelően képes alakítani a gumi nyomását. 

 

A hőt hasznosítja

 

Egyelőre mindkettő koncepció formájában létezik. Bár bemutatták őket már kiállításokon is, igazából nem várható, hogy a közeljövőben megvásárolhatóak lesznek. Egyelőre inkább azt a célt szolgálják, hogy megnézhessük, milyen megoldásokat tartogatnak a jövő abroncsai. 

 

Szerintetek hogyan lehetne még megoldani az elektromos autók hatótáv-problémáját?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.