Hirdetés

Az okostelefonok menthetik meg a gyalogosok életét



|

Közismert tény, hogy a mobilozó úrvezetők rengeteg balesetet okoznak világszerte. A Honda mégis úgy gondolja, hogy az okostelefonok biztonságosabbá tehetik a közlekedést.

Hirdetés

A Honda szerint a világszerte egyre több balesetet okozó okostelefonok a közúti tragédiák elkerülésében is fontos szerepet játszhatnak. A japán autógyártó kedden mutatta be Vehicle-to-Pedestrian (V2P) rendszerét, amelyről azt állítják, hogy a mobil eszközökbe épített GPS-chipek és egy dedikált rövidhullámú kommunikációs megoldás (DSRC) segítségével elkerülhetővé teheti a gyalogosgázolásokat.

A rendszer automatikusan figyelmezteti a sofőrt, ha fennáll a veszélye annak, hogy valaki váratlanul – például egy parkoló autó mögül – a kocsija elé lép. A V2P a GPS-adatok alapján méri be és veti össze a gyalogos és az autó helyzetét. Ha veszélyesnek ítéli a szituációt, figyelmeztető üzenetet küld egy, a kocsi műszerfalán elhelyezett képernyőre, illetve az óvatlan sétáló okostelefonjára. A DSRC-rendszert egy dedikált alkalmazás segítségével tudják beüzemelni a felhasználók.

Hirdetés

A Honda nem az egyetlen autógyártó, amelynek fontos a gyalogosok biztonsága: a General Motors mérnökei is hasonló megoldás kifejlesztésén dolgoznak. Igaz, a japánok egy lépéssel az amerikaiak előtt járnak – ők már az autó-motor karambolok elkerülését lehetővé tévő Vehicle-to-Motorcycle rendszert tesztelik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.