Hirdetés

Ezért veszélyes kihangosítóval mobilozni az autóban



|

Egy tanulmány bebizonyította, hogy kihangosítóval vagy headsettel sem jó telefonálni vezetés közben.

Hirdetés

Az egyértelmű, hogy vezetés közben nem szabad okostelefont nyomogatni, de azt hihetnénk, hogy kihangosítóval vagy headsettel már semmi gond nem lehet. 

Hirdetés

Egy új tanulmány, amelyet a Sussexi Egyetemen végeztek pszichológusok, arra jutott, hogy a kihangosítóval vagy headsettel történő telefonálás éppúgy megzavarja a sofőrt, rontja a teljesítményét és a reakcióidejét. 

A csoport arra koncentrált, hogyan dolgozza fel az agyunk a képi világot, vagyis mi történik, ha például egy ismerős a tegnap estéről kérdez. 

Amikor megpróbáljuk összerakni az emlékekből a képet, az agyunk igyekszik vizualizálni az eseményeket, eközben viszont értékes képességeket fordítunk a műveletre ahelyett, hogy az útra koncentrálnánk. 

A beszélgetésbe keveredő sofőrök reakcióideje majdnem egy másodperccel romlott azokéhoz képest, akik zavartalanul vezettek. Ez ugyan nem tűnik soknak, de 110 kilométer per óránál ez a megálláshoz szükséges távolságot 30 méterrel növelheti. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.