Hirdetés

Ilyen autót vezethetnek a francia 14 évesek



|

Elég lesz a robogós jogosítvány a legkisebb Renault Twizy hajtásához.

Hirdetés

Magyarországon nem kifejezetten elterjedt a Renault Twizy, hiszen a 2012-ben sorozatgyártásba került mini elektromos autóért átszámítva olyan 2 millió forintot kér a francia gyártó. Ezen összeg különösen a magyar piacon nem reális, hiszen használtan feleennyi pénzből kapni egy tisztességes műszaki állapotú, ráadásul teljes értékűnek nevezhető autót.
 

Hirdetés


A Twizy városi kisautónak készült, azonban a 2,3 × 1,2 × 1,45 méteres méreteivel ezek közül is az egyik legkisebb. Kétüléses járműről van szó, azonban az 1,2 méteres szélességéből sejthetően nem egymás mellett ülnek benne az utazók, az anyósülés a sofőrülés mögött található. Többféle motorral és akkuval felszerelt modell létezik belőle. Az alapnak tekinthető középső verzióba 13 kilowattos motor került, papíron ennek 80 km/h a végsebessége, egy töltéssel 100 km a maximális hatótávolsága. Utóbbi számot érdemes erős fenntartásokkal kezelni, a körülményektől függően a valós érték akár 30-40 százalékkal is kevesebb lehet.


A mérnökök elsősorban a biciklik és motorok ellen küldték csatába a Twizyt, ezek helyett kívántak egy biztonságosabb közlekedési alternatívát kínálni. A Twizy komoly üzleti sikernek mondható, ugyanis 2015 áprilisáig olyan 15 ezer darabot sikerült értékesíteni belőle, a legjobban teljesítő piacok a francia, német, olasz és spanyol voltak.


Örülhetnek a francia fiatalok

Franciaországban az EU-s jogharmonizációnak köszönhetően érdekes helyzetbe került a Renault Twizy, ugyanis kisebb motorikus butításokkal immáron képes lesz beleférni a quadricycle – motorizált négykerekű – kategóriába. Ennek köszönhetően 16 helyett már 14 évesek is képesek lesznek vezetni a járművet, amennyiben rendelkeznek a többek közt 50 köbcentis robogók esetében is elvárt jogosítvánnyal.
 


A Renault hamarosan egy spéci változatot fog elérhetővé tenni a Twizyből, amely teljes mértékben megfelel majd a szükséges jogi elvárásoknak. A kategóriába való beférés feltételei: maximum 45 km/h végsebesség, legfeljebb 4 kilowattos teljesítmény leadására képes motor, 350 kilogrammos önsúly.


Kérdéses itthoni helyzet

A magyar jogszabályokban nem vagyunk kimondottan járatosak, azonban a jelek szerint a butított Renault Twizy mopedautó vezetéséhez itthon is elég lehet majd 14 évesnek lenni, ugyanis a specifikációk alapján a jármű látszólag belefér az AM kategóriába. Ha rosszul gondolnánk, akkor maximum B1 jogosítvány kellhet hozzá, ehhez 16 évesnek kell lenni.


Ti örülnétek, ha 14 évesek is vezethetnének itthon kisebb mopedautót?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.