Hirdetés

Minden autóba kell(ene) egy ilyen

|

Filléres, nem is túl okos, mégis nagyon komoly tényező lehet egy balesetnél vagy karambolnál. Ha még nincs fedélzeti kamerád, irány a bolt, megmutatjuk, mire figyelj.

Hirdetés

Ki ne látott volna már a Youtube-on meghökkentő, elrettentő na és persze vicces közúti videókat "egészen véletlenül" elkapott balesetről, karambolról vagy egyéb történésről? Mindez nem annak köszönhető, hogy a vezető vagy az utas a kezében szorongatott mobiltelefonnal ült bármilyen eseményre várva, de nem is a véletlen műve - a dashcam, vagyis autós fedélzeti kamera rögzítette ezeket az eseteket. Persze mi most nem Youtube sztár-gyorstalpalóval készülünk, hanem egy olyan kiegészítőt mutatunk meg, ami nem túl drága, nem sokat fogunk vele foglalkozni, viszont amikor szükség van rá, aranyat ér.


Ezekre figyelj!

A fedélzeti kamera arra lett kitalálva, hogy egy-egy közúti balesetnél, karambolnál az esetlegesen vitás kérdéseket eldöntse, így nem kell attól tartanunk, hogy ha belénk is jöttek, a hibás fél kidumálja magát vagy a rendőrség rosszul méri fel a helyszínt és a balesetet. Arra is kiválóan alkalmas a kamera, hogy a leparkolt autónkból figyeljen észrevétlenül. A jó tulajdonságokat még lehetne sorolni, ötlet van bőven, de a belépőszintű modellek nagyjából ennyire képesek.

Hirdetés


A fedélzeti kameránál fontos, hogy a látószöge kellően nagy legyen, így az előröl-oldalról érkező veszélyt is rögzíti. A felhelyezésnek stabilnak kell lennie, a méret pedig legyen minél kisebb. Nem árt, ha kijelzőt is kapunk, amit nem kell folyton néznünk, de amikor szükség van rá, azonnal lássuk, mit rögzít a kamera. A felbontás, a tömörítés és a sebesség a kamera árával van egyenes arányban, de azért a HD-felbontás már alapszintű, és nem olyan drágák a full HD kamerák sem. Sajnos a tömörítés már nem minden esetben olyan jó, de azért arra szoktak figyelni, hogy az előttünk elhaladó kocsi rendszáma és talán típusa is pontosan felismerhető legyen. A videórögzítés SD kártyára történik, méghozzá körkörös módban, így a legrégebbi felvételt törli automatikusan a kamera.


Egyes kamerákkal állóképeket is tudunk rögzíteni, de erre nem igazán van szükség, ellenben az éjjellátást biztosító inframegvilágítás hasznos lehet. Persze ez nem helyettesíti a kellő fényérzékenységet, ahogy a sebességnél is elvárható a minimálisan 30 fps, hogy az esetleges történés jól látható, léptethető és kockázható legyen. Aztán kapunk még általában hangrögzítést is, de ez már kevésbé fontos tényező.

Hirdetés


A beépített, esetleg cserélhető akkumulátor nagyon hasznos és érdemes odafigyelni rá. Sajnos az olcsó kamerák csak pár percig bírják akkumulátorról vagy addig sem, viszont a drágább modelleknél az álló kocsiban is ott hagyhatjuk órákra, vagy akár fél napra a kamerát, az mindent rögzíteni fog.


Fontosabb extrák

Az extrákat belépőszinten nem osztják két marékkal. A drágább modellek képesek az előttünk álló autó távolságát is meghatározni és riasztani, amikor túl közel érünk, sőt, sávelhagyás-figyelésre is beállíthatók, vagy akár a mobilunkra is streamelik a videót, ahol könnyebb visszakeresni az eseményt.


A mozgásérzékelős-rögzítés különösen álló autóban, akkumulátorról üzemelő kameránál hasznos, így amint valaki meglöki (értsd: nekimegy) kocsinknak, a kamera rögzíti az eseményt. Ha tényleg profi a kameránk, azt is megadhatjuk, hogy a mozgás előtti néhány másodpercet is rögzítse az SD kártyára.

Hirdetés


Ha pedig tényleg bizonyító erejű, megkérdőjelezhetetlen videót szeretnénk, akkor a GPS is jól fog jönni. Ezek a kamerák a beépített GPS segítségével vízjelként illesztik a videóhoz a koordinátákat, hogy egészen biztosan ott rögzítettük az eseményt. Egyes modellek ilyenkor még az időt is így állítják be és adják a videóhoz. Végül néhány gyártó már tovább is lépett és több kamerát is ad csomagban, hogy ne csak elöl, hanem hátul is készüljön felvétel az esetleges karambolról.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.