Hirdetés

Nem lesz idén CarPlay-képes okosautó



|

A nagy gyártók sorra eltolták az olyan autóik megjelenését, amelyben CarPlay rendszer van.

Hirdetés

Az Apple csak hosszas mérlegelés után döntött idén úgy, hogy itt az ideje fejest ugrani az autóiparba is. 2014-re már nagy tervei voltak a CarPlay rendszerrel az almás vállalatnak, és meglehetősen sok autógyártót is találtak, amely mindebben partner lesz. Idén többek között a Mercedes-Benz, a Volvo, a Honda és a Hyundai is piacra akarta dobni az első olyan autóit, amelyek már az Apple okosított rendszerével jelennek meg. 

Hirdetés

A Computerworld jelentése szerint ugyanakkor változások vannak a menetrendben. A nagyobb gyártók sorra tolják el a következő autóik megjelenését 2015-re. Az ABI Research egyik elemzője, Filomena Berardi külön kiemelte a késések kapcsán, hogy egyelőre egyetlen gyártó sem dobta még piacra a szoftvert, és mindegyik, amelyik 2014-es megjelenést ígért, csak 2015-ben áll majd elő a termékekkel kereskedelmi forgalomban. 

 

 

A Mercedes-Benz már korábban megerősítette, hogy a CarPlayt csak 2015-ben adják ki, de a Volvo is követi őket a több hónapos csúszásban. A sorhoz legutóbb a Honda csatlakozott, tőlük is csak jövőre lehet számítani ilyen rendszerrel érkező új modellekre. A legutóbbi beszámoló konkrét típusokat nem említ, a Honda szóvivői egyelőre nem kívánták elárulni, hogy melyik modellek támogatják majd a CarPlayt. 

A CarPlay és a hasonló célt szolgáló, ugyanolyan elven működő Android Auto integrálása egyébként nem olyan nehéz feladat, a szakértők szerint inkább csak köztes appokról van szó, amelyek beépítése nem okozhat gondot az autógyártóknak. 

A jelenlegi állás szerint az egyetlen nagyobb márka, amely idén talán előrukkolhat a CarPlay-támogatással, az a Hyundai. A dél-koreaiak ráadásul nem is csak az Apple rendszerét kínálják majd a vásárlóik számára, hanem az Android Autót is beépítik az új modellekbe. A vállalat a saját bevallása szerint az utolsó hitelesítési folyamatoknál tárt, amelyeket a nagy megjelenések követnek majd. 

 

 

Az Apple igazán okos autókat ígér a CarPlay rendszerrel, amelyek gyakorlatilag egy iPhone képességeit bocsátják a rendelkezésünkre menet közben, de sokkal biztonságosabb és praktikusabb formában. Miután csatlakoztattuk a készüléket az autóhoz egy Lightning kábelen keresztül (a későbbiekben Wi-Fi segítségével is megoldható lesz ugyanez, de persze csak a drágább autóknál, prémium felszereltségként), a műszerfal iOS-es kezelőfelületre vált, majd gyártótól és a vételártól függően érintős vagy gombos vezérléssel lesz kezelhető. 

A CarPlay segítségével nem csak hívásokat lehet bonyolítani menet közben, hanem navigációs útmutatást is lehet kérni, illetve üzeneteket küldeni és fogadni, zenét hallgatni. A CarPlay platform optimalizálásában számos külső cég is részt vesz, így többek között a Beats Music, az iHeartRadio, az MLB At Bat, a Spotify és a Stitcher Radio is ott lesznek a startnál és az appok között. A CarPlay az iPhone 5, iPhone 5S és 5C, valamint a hamarosan érkező iPhone 6 modellekkel lesz kompatibilis. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.