Hirdetés

Bolti Windows 7 és mellékhatások



|

A hazai üzleteket elárasztották az OEM Windows 7 kiadások. Aki nem tudja, hogy az OEM pontosan mit jelent, azt később kellemetlen meglepetések érhetik.

Hirdetés

Az olcsóság nagy úr. Nincs ez másként a Windows 7 esetében sem, hiszen a tapasztalatok szerint a kereskedők leginkább az olcsóbb OEM kiadásokat helyezik előtérbe, míg a hagyományos dobozos változatok a magasabb áruk miatt egy kicsit mostohább fogadtatásra találtak (a Home Premium OEM például 29 900 forintos, a hagyományos dobozos megfelelője 64 900 forintos ajánlott áron vásárolható meg, a legális XP-vel vagy Vistával rendelkezők pedig 39 000 Ft-os áron vehetik meg a frissítésre jogosító licencet). Sőt a hazai Microsoft tájékoztatása szerint mindezt az eladási adatok is alátámasztják, és a korlátos - egyébként rendszerépítőknek szánt - OEM változatok sokkal jobban fogynak, mint a hagyományos kiadások.

 

win7oem-elol.jpg
 
Figyelmeztetés a doboz elején


A tájékoztatás sokszor elmarad


Természetesen ezzel semmi gond sincs, ha a vásárló tisztában van azzal, hogy pontosan mit is vesz. Ám a tapasztalatok nem ezt támasztják alá, hiszen például a hipermarketekben gyakran nem tájékoztatják megfelelően az OEM kiadások korlátjairól a betévedő vevőket. Az eladók kevesen vannak, s ráadásul túlterheltséggel is küzdenek a karácsonyi bevásárlási szezonban. Mindemellett az is előfordul, hogy az eladó pontosan tudja, hogy mit ad el, s erről tájékoztatja is a vevőjét, de ugyanakkor egy „el lehet azt intézni" kitétellel zsákutcába csalja a gyanútlan fogyasztót.

Fontos, hogy a fenti okok miatt nem érdemes a fogyasztóvédőket emlegetni, hiszen az OEM termékeken - amelyek már egy picit megtévesztően szintén dobozosak - pontosan rajta van a tájékoztató arról, hogy a felhasználó mit is vesz. A probléma csak az, hogy meglehetősen apró betűs a hátoldalon lévő jogi tájékoztató, amelyet egyrészt emiatt nehéz elolvasni, másrészt még az is nehezen találja meg benne az érintett kitételeket, aki egyébként tudja, hogy mit kell keresnie. Persze elfogadhatjuk ama védekezést, mely szerint az OEM termékek kapcsán semmi újdonság nincs, és a vásárlóknak illene tudniuk, hogy pontosan mit vesznek. Ám nagy valószínűséggel ez nincs így, és egy hipermarketben zajló felmérés során sokan megbuknának a „mi az-az OEM" viszontkérdéssel.


win7oem-hatul(k).jpg

Jogi szöveg a doboz hátulján
(a nagyobb felbontású változatért kattintson a képre)



OEM és dobozos


Mint utaltunk már rá, a dobozos szóhasználat már nem pontosan felel meg a valóságnak, hiszen az OEM kiadásokat is dobozban árusítják. Mi a jobb megértés érdekében mégis maradjunk a hagyományos megnevezéseknél. Fontos tudniuk ugyanis a vásárlóknak, hogy pontosan milyen feltételekkel rendelkeznek az OEM kiadások, illetve a már megvásárolt terméknél érdemes tisztában lennünk azzal, hogy pontosan mit is vettünk. Az említett olcsóbb kiadások ugyanis nem véletlenül kerülnek kevesebbe, mint a hagyományos társaik. A különbség a doboz elején lévő „csak rendszerépítőknek" feliratban keresendő, amely értelmében anno e termékeket leginkább csak a rendszerépítő, OEM partnereknek szánta a Microsoft, hogy azok gépeiket már Windowszal együtt tudják értékesíteni.

Ennek megfelelően az OEM Windows licenckulcsa minden esetben ahhoz a géphez kötődik, amelyre azt elsőként telepítették. Vagyis, ha valaki vásárolt egy OEM Windowst és később szeretne alaplapot cserélni gépében, akkor bizony utoléri majd a kellemetlen meglepetés, hogy ezzel elbukta a drágán megvásárolt operációs rendszerét. A második csapda szintén az OEM múltból következik, hiszen aki felbontja a Windows csomagolását, az válik a rendszerépítővé, és ezzel együtt felelőssé a terméktámogatásért. Így ha egy számítógépgyártó csomagolja ki, akkor később ő segédkezik majd a probléma elhárításban a vásárlóinak. Ellenben ha ezt egy magánszemély teszi, akkor az a faramuci helyzet áll elő, hogy ő maga számít majd rendszerépítőnek, és terméktámogatásért csak saját magához fordulhat, a Microsofthoz, illetve külső harmadik félhez nem. Pont ezen okból félő, hogy a nem megfelelően tájékoztatott vevők jelenleg még boldogan használják az operációs rendszerüket, de később tömegével háborodhatnak fel a tájékoztatás hiányán. Engedményre ugyanis nem számíthatnak.

Ezen okokból információink szerint a hazai Microsoft azt tervezi, hogy a jövőben plusz címkével látják majd el a Windows 7 OEM dobozokat, még jobban felhívva a figyelmet annak korlátjaira. Míg ez nem történik meg, addig mindenkinek érdemes odafigyelnie, hogy mit is vesz. Hiszen semmi baj nincs az OEM kiadásokkal, ha pontosan tudjuk, hogy mit is veszünk.


Update: Egy szemfüles olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a cikk alján egy olyan hirdetés található, amely egy hagyományos dobozos Windows 7 képével árul OEM kiadásokat. Ezen okból is fontos még leszögeznünk, hogy a fentebb leírtak az internetes vásárlásokra is igazak. Vagyis a webshopon belül is mindenképpen bizonyosodjunk meg arról, hogy pontosan milyen operációs rendszert vásárolunk. Alaposan informálódjunk, hiszen míg a PC World webáruházában például igyekszünk pontosan tájékoztatni vevőinket, addig a tapasztalatunk alapján nem minden kereskedő tesz így, és sokszor csak az utolsó, apró betűs részben  biggyesztik oda, hogy az árult portéka OEM Windows.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.