Hirdetés

4K-s streamelést demóz a CES-en a Youtube



|

Egyes új okostévék már képesek lesznek hardveresen dekódolni a VP9 kodeket.

Hirdetés

Az első „Ultra HD” televíziók és monitorok tavalyi piacra kerülésével hosszas átállási folyamat kezdődött el a megjelenítők világában, hiszen a csúfosan megbukott 3D-től eltérően a magasabb pixelszám valódi és látványos újítást hoz a képminőségben; idővel az 1080p helyett 4K lesz a de-facto szabvány a tévéknél.

 

Hirdetés


A brutális panellel szerelt megjelenítők terjedését momentán számos tényező hátráltatja: a legfontosabb az átlagos vásárlók számára megfizethetetlen árfekvés, de persze a 4K-s felbontásban rögzített tartalmak szinte teljes hiánya sem segít eladni azokat. Idővel ezen gondok meg fognak oldódni, a tévégyártók és tartalomkészítők mellett pedig a Youtube is készül az Ultra HD-s korszakra.


A Google kezében lévő szolgáltatással már hónapok óta lehetséges 4K-s videókat streamelni, azonban erre kizárólag a Flash-es lejátszójuk képes. Ez hamarosan meg fog változni, ugyanis a Youtube lassan megkezdi a Google VP9 videokodek használatát, azaz a HTML5-ös lejátszójukon keresztül is megtekinthetőek lesznek 4K-s mozgóképek.


A VP8-as kodekjük kudarcából tanulva az új megoldás nem csak a hatékonyságát tekintve világszínvonalú, de a Google számos hardvergyártóval együttműködve megoldotta, hogy azok új chipseteivel szerelt fogyasztóelektronikai eszközök a grafikus processzoraikkal legyenek képesek dekódolni a videókat, ezzel nyújtva magas felbontás mellett is zökkenőmentes lejátszást.


A GigaOM értesülései szerint a jövő héten megrendezésre kerülő Consumer Electronic Show-n az LG, Panasonic és Sony fogják bemutatni az első VP9-kompatibilis tévéket, sejthetően Youtube-os videókkal demonstrálva azok képességeit.


Kiváló hír, hogy a Google egyéb fontos hardveres partnerei közt megtalálható az ARM, Intel, Broadcom, Marvell Toshiba, Samsung és Sharp is, a feltételek látszólag adottak az ingyenes VP9 meghatározó kodekké válásához.


(Forrás: John Karakatsanis)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.