Hirdetés

Az LG a webOS-sel forradalmasítaná az okostévé-piacot



|

A dél-koreai gyártó a CES-en mutatta be a szép emlékű Palm operációs rendszerére épülő okostévéjét.

Hirdetés

A Palm a 2009-es CES-en hatalmas csinnadratta közepette mutatta be a webOS-t. A nyílt forráskódú operációs rendszert eredetileg mobil eszközökre szánták – de nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. A HP egy évvel később felvásárolta a Palm-t; a hányatott sorsú platform egyes elemeit tavaly februárban az LG-nek passzolták tovább.

Sokáig senki sem tudta, mit akar a dél-koreai gyártó a webOS-sel. Most végre megkaptuk a választ: a cég hétfőn, egy, a CES 2014-en tartott sajtótájékoztató keretében mutatta be legújabb okostévéjét, amely a Palm által kifejlesztett platform alaposan változatát használja.

Az LG célja az, hogy az újragondolt webOS-sel forradalmasítsa az okostévék világát. A cég fejlesztőinek határozott elképzelésük van arról, hogyan kellene működnie egy ilyen platformnak. Dieter Bohnt, a The Verge Las Vegasba delegált tudósítóját teljesen lenyűgözte a rendszer. Mint írta, „nagy hatással volt rám az a színtiszta elképzelés, amely az új interfész mögött áll. ”

Hirdetés

„Azzal a harci kiáltással vágtunk neki a munkának, hogy ’tegyük újra egyszerűvé a tévét’ – mondta a lapnak nyilatkozva Colin Zhao, az LG Szilícium-völgyben található laboratóriumának termékfejlesztési igazgatója. – Ezért a [megszokott] hálós elrendezés helyett a vonalat választottuk: horizontálisan helyeztük el az appokat a képernyőn.”

Az LG platformjának legnagyobb újdonsága az, hogy más gyártók megoldásaival ellentétben nem tesz különbséget az okostelefon-alkalmazások és a hagyományos TV-csatornák, illetve a csatlakoztatott eszközök között: valamennyi ugyanúgy, „kártyaként” jelenik meg a képernyőn. „Egységes felületet akartunk. Minden pontosan ugyanúgy néz ki – legyen az az Xboxod vagy valamilyen app – hangsúlyozta Itai Vonshak, a webOS termékmenedzsmentjéért és designjáért felelős vezetője. – Ha éppen a Netflixet nézed, és érdekel, mi történik éppen egy játékban, utána pedig még gyorsan ránéznél a YouTube-ra, mindezt igen könnyen megteheted."

Az okostévé navigációja az LG saját fejlesztésű, gesztusvezérelt távirányítójával irányítható. A képernyő közepén a kedvenc alkalmazásaikat, a jobb oldalán az összes telepített appot, a balon pedig a „historyt” vagyis a legutóbb megnyitott csatornákat és programocskákat érhetik el a felhasználók. A hírek szerint az LG hamarosan saját alkalmazásáruházat is indít, hogy minél több webOS-es szoftver között válogathassanak a felhasználóik.

A CES-sel kapcsolatos további híreinket, cikkeinket, összeállításainkat itt olvashatjátok.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.