Hirdetés

2500 W-os tápszörny eszik RTX 4090-eket reggelire az FSP-nél



|

Nem is oly rég még az 1 kW-os határ számított meghökkentő lépcsőfoknak, a computexen látott újdonságok alapján hamarosan a 3000 W körüli tartomány lesz a csúcskategória ismérve.

Hirdetés

Elnézve a mai napon véget érő kiállításon bemutatott tápegységeket, talán most jelenthető ki igazán, hogy beléptünk az ATX 3.0-s szabványú egységek korába. Az új generációs áramforrások a videokártyákra szabott egyedi tápcsatlakozás mellett hatásfokban és élettartamot tekintve picit többre lehetnek képesek, mint elődjeik, illetve korunk nagy fogyasztású asztali processzoraihoz is bátran ajánlhatók.

Az FSP nevét szerintünk senkinek nem kell bemutatni, évtizedek óta magas minőséget képesek biztosítani otthoni és vállalati felhasználási célokra is (jó-jó, olykor becsúszott némi hiba a komponensek kiválasztásába…), és a computexes megjelenésük egyik fő mottója épp a környezetbarát szemléletet és fenntarthatóságot tartalmazta.

Hirdetés

Ez pedig a marketingtartalom mellett fontos alap lehet a jövőre nézve, hiszen nagyon nem mindegy, az adott tápegységre milyen működési paraméterek mentén számíthatunk hosszú éveken át. A 80 Plus minősítések megadják a kellő bizalmat, de amikor a Cannon Pro típusú modellre tekintünk, akkor azért csak megnyílik az a fránya 'eco-friendly' multiverzum.

Négy darab RTX 4090-cel szép az élet?

A játékosok számára biztosan nem, hiszen a multi-GPU-s támogatottság gyakorlatilag teljesen kikopott a játékélmények megteremtéséből, a speciális feladatokra, számításokra hangolt konfigurációkban azonban a négy csúcsmodell sokszorosát képes teljesíteni annak, amire egy átlagos felső kategóriás PC képes lenne. Ehhez viszont óriási tápellátásra van szükség, és az FSP mérnökei úgy gondolták, nemcsak kicentizik az egyes hardverelemek tipikus fogyasztását, hanem jókora ráhagyással számolva, 2500 W-nál húzzák meg a határt.

ATX 3.0 és PCI 5.0 támogatás 80 Plus Platinum plecsnivel; ám ennél sokkal vonzóbb a szemnek a négy RTX 4090 meghajtására utaló szöveg
ATX 3.0 és PCI 5.0 támogatás 80 Plus Platinum plecsnivel; ám ennél sokkal vonzóbb a szemnek a négy RTX 4090 meghajtására utaló szöveg

A Cannon Pro nem az a tipikus RGB LED-es látványmodell, a kiállított tápegységek között nem is volt egyszerű elsőre megtalálni az újdonságot. A szürke, ebben a teljesítménykategóriában megszokott méretű vázon belül található az "erőmű", amiről a gyártó maga büszkén hirdeti a négy csúcs VGA támogatását. A moduláris kábelcsatlakozás ezt egyébként kétféle módon támogatja: a 12+4 tűs 12VHPWR csatolófelületből kettő használható, míg a másik két RTX 4090-es a hat darab 8-tűs PCIe tápátalakítóval kelthető életre.

Összesen nyolc csatlakozáson keresztül táplálhatod a modern VGA-kat, a 2500 W-os teljesítmény még a híresen sokat fogyasztó új Xeonokhoz is elegendő lesz
Összesen nyolc csatlakozáson keresztül táplálhatod a modern VGA-kat, a 2500 W-os teljesítmény még a híresen sokat fogyasztó új Xeonokhoz is elegendő lesz

Az egyediség (vagyis brutalitás) itt véget is ér, az alaplapi és CPU-tápellátás a megszokott csatlakozások mentén biztosítható, míg a perifériákhoz öt kivezetést terveztek. A 80 Plus Platinum plecsnit szintén kötelező specifikációs elemnek nevezhetjük, már 1 kW felett sem mindegy, hogy a táp hatásfoka mekkora. Az így garantált 89%-os érték 100%-os terhelésnél önmagában remek mutató, de azért ilyen kihasználtságnál ez 200 W körüli veszteséget jelent. Nem kevés, de ahol ezt a tápegységet képesek teljesen leterhelni, vélhetően nem okoz problémát a villanyszámla kifizetése.

Áramzabálás zölden

A Cannon Pro létezésével önmagában nincs probléma, de egyre nehezebb összeegyeztetni a "zöld informatikát" és fenntarthatóságot a PC-s komponensek elszabaduló áramigényével. Nem az FSP az egyedül, ki 2-2,5 kW összteljesítményű tápegységet állított ki a standján, a négy darab RTX 4090 meghajtása pedig egyfajta fétissé vált a Computexen.

Kétségkívül erős és látványos egy ilyen bemutató, de a kiállítás pompája és izgatottsága után jobb lenne ismét leszállni a földre, és racionálisabb megoldásokkal tervezni a PC-s jövőt.

Helyszíni tudósításunk a Computex szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.