Hirdetés

A jövő WiFi hálózatát is megmutatta a Realtek a Computexen



|

A Realtek végpontoknál és routereknél is alkalmazható, WiFi kompatibilis chipeket, chip terveket mutatott be.

Hirdetés

Habár ma még a WiFi 6 sem számít teljesen elterjednek, már régóta "csőben" a WiFi 7 szabvány, amely a jelenlegi becslések szerint valamikor a jövő év során jelenhet meg kereskedelmi eszközökben. Nem meglepő tehát, hogy egyre több gyártó mutatja meg, milyen hardvereket tervezett a következő generációs WiFi hálózatokhoz.

A Realtek például kliens oldalon az RTL8922AE-vel képzeli el a jövőt; erre a chipre M.2 foglalatba illeszkedő adapter készíthető, míg routerekbe egy olyan megoldás készül, amelyet alaplapra kell integrálni. A Computexre egy bemutatót is összeállított a vállalat; a rögtönzött WiFi 7 hálózaton 1750 és 1950 Mbps közötti adatátviteli sebességet sikerült elérni - 2×2-es antenna kiosztással. Ez azt jelenti, hogy a WiFi 6 sebességét sikerült gyakorlatilag megduplázni, ráadásul a további optimalizációk révén még várható némi előrelépés is a sebesség ügyében.

Hirdetés

A chip a Realtek szerint elméletben akár 2800 Mbps-os tempóra is képes, ha az 5 és 6 GHz-es frekvenciasávokat párhuzamosan használja - kérdés persze, hogy mit fog tudni a technológia valós körülmények között. A Realtek RTL8922AE 160 MHz-es csatorna sávszélességet használ, és várhatóan az első generációs WiFi 7 chipek többsége is így tesz majd, noha maga a szabvány akár 320 MHz-es sávszélességet is lehetővé tenne.

A chip érdekessége még, hogy a Bluetooth 5.4 szabványt is támogatja, BLE Audio és Auracast támogatással egybekötve. A Realtek azt ígéri, hogy a vezérlő még ebben az évben elérhető lesz a partnerek számára, így ha minden jól megy, az első eszközök akár már a jövő év első felében piacra kerülhetnek.

Router fronton az első vezérlők szintén az év vége felé érkezhetnek; első körben a vállalat az olcsó termékekre fókuszál, így a 6 GHz-es támogatás kimaradhat - cserébe a LAN és WAN interfészek is 2,5 Gbps-os sebességre lehetnek képesek. A háromsávos routerek később érkezhetnek.

Helyszíni tudósításunk a Computex szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.