Hirdetés

Intel Atomos alaplap az ECS-től is



|

A tajvani kiállításon bemutatott alaplap különlegessége, hogy PCI Express ×16-os foglalat is található rajta.

Hirdetés

Szinte nem telik el úgy nap, sőt óra, hogy ne érkezne hír valamiféle új, Intel Atom processzorral felszerelt eszközről, asztali vagy hordozható konfigurációról. A komplett masinák vannak ugyan többségben a tajvani Computexen, ám egy-két gyártó az asztali platform alapjául szolgáló alaplapok bemutatását sem hanyagolta el. Teljesen érthető a döntés, hiszen megvan az a felhasználói bázis, amely érdeklődik az Atom iránt, ám ezt elsősorban a komponens oldalról teszi. Tehát nincs szükségük a gyártók által megalkotott gépekre, viszont az alapok segítségével hajlandóak lennének teljes PC-t építeni az Intel mini processzorára.

 

intel_atom_cpu.jpg
 

 


Nos, jó hír számukra, hogy az ECS is elkészítette saját Atomos alaplapját, azonban a 945GCD-M elnevezésű lap nem a megszokott összetevőkkel került legyártásra. A legszembetűnőbb újítást a tizenhatszoros PCI Express foglalat jelenti, amibe akár komolyabb 3D-s teljesítménnyel megáldott grafikus kártya is szerelhető, ezzel is segítve az újabb játékok, illetve a HD-felbontású filmek lejátszását. Sajnos arról egyelőre nincs információnk, hogy a slothoz tényleg eljut-e a tizenhat PCIe sáv, vagy csupán egy, a szabványt fizikailag teljesítő, ám de alacsonyabb sebességen kommunikáló bővítőhelyről van-e szó. Mi az utóbbira gyanakszunk, számos microATX-es 945G lapkakészlettel ellátott lapon csupán négyszeres sebességen üzemelt a teljes hosszúságú PCIe sín.

 

ecs_945gcd-m.jpg
 

 


A narancssárga foglalat mellé egy egyszeres PCIe és egy normál PCI bővítőhely is odafért, sőt, a nyomtatott áramköri lap szélén három SATA 3.0 Gbps csatolónak is maradt hely. További meghajtókat a két memóriaslot alá helyezett IDE csatlakozóra köthetünk. A hálózati vezérlő pontos sebessége nem ismert - vélhetően 10/100-as -, a hangkodek viszont a megszokott 6 csatornán keresztül szólal meg. A hátlapon az előbb említett vezérlők csatlakozásai mellett megtalálható még 4 USB 2.0-s, 2 PS/2-es, egy párhuzamos és egy soros port, valamint az integrált grafikus vezérlő D-Sub kimenete is.


Az átlagos hétköznapi felhasználáshoz tehát minden adott az ECS lapján, nagy kár viszont, hogy csak az egymagos, 1,6 GHz-en ketyegő 230-as Atomot integrálták rá.

Kíváncsi további Computex 2009 hírekre? Kattintson:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.