Hirdetés

Elszabaduló CPU-hőfokokra kínál pazar megoldást a Noctua



|

Továbbfejlesztett NH-D15 és a jövő processzoraira tervezett megoldások szerepelnek a gyártó computexes repertoárjában.

Hirdetés

Mindig is üde színfoltnak számított a Noctua kiállítói megjelenése, hiszen az RGB-LED-ek és neon színek helyett mindvégig a megszokott, klasszikus színek és vizualitás dominált, és a mellébeszélésnek sem adtak helyet a standokon. Idén sem történt ez másként, a kiállított termékek mellett legalább annyira kiemelt helyet kaptak a különböző egyedi technológiák bemutatása, élő demonstrációja és magyarázata.

Reméljük, még sok-sok éven keresztül meghatározó szereplői maradnak a PC-piacnak, a felhasználói visszajelzések alapján továbbra is tökéletesen működik a LED-ekkel, hűtőkijelzőkkel és folyadékhűtésekkel szembemenő irány. A minél hatékonyabb passzív hőelvezetés és a lehető legcsendesebb légszállítást előállító ventilátorok kettőse szinte iparági szabványként fogható fel; olyan csúcsként, amit a versenytársak rendre megpróbálnak meghódítani, az esetek többségében azonban csúfos bukás vagy csak egy teljesen átlagos megoldás lesz a projekt vége.

Hirdetés

Nem csoda, ha méltán népszerű és számtalan díjat elnyerő NH-D15 utódjára voltak a legtöbben kíváncsiak, de emellett azért egyéb érdekességet is felfedezhettünk a standjukon.

Tovább a tökéletesség útján

Az NH-D15 második generációs kiadása várhatóan a jövő év egyik legnépszerűbb CPU-hűtője lehet, a két nagy tömbbe szervezett lamellákon alapuló dizájnhoz pont annyira nyúltak hozzá, hogy a lehető legkomfortosabb legyen a szerelhetőség, és a hűtő ne ütközzön bele sem alaplapi, sem pedig RAM-oldali túlnyúlásokba.

Innen nézve befejezettnek tűnik az NH-D15 utódja, a megjelenésig azonban majdnem egy évet kell várni
Innen nézve befejezettnek tűnik az NH-D15 utódja, a megjelenésig azonban majdnem egy évet kell várni

Ami még ennél is fontosabb, hogy a lamellák közti távolság a korábbi 1,9-ről 1,6 mm-re csökkent, aminek köszönhetően 20%-kal nagyobb hőleadó felületet sikerült generálni megegyező magasság és szélesség mellett. A hűtési hatásfok növekedését segíti továbbá a nikkel-bevonatú talpba integrált nyolc darab hőcső, ami kettővel több az előző generációhoz képest; szükség is lesz az extra csövekre, ha igazak a pletykák a 14. generációs Intel processzorok K-s verzióiról.

Sűrűbb lamellablokkok, nyolc darab hőcső és még fejlesztés alatt álló, ultracsendes 140 mm-es ventilátorok az újdonságon
Sűrűbb lamellablokkok, nyolc darab hőcső és még fejlesztés alatt álló, ultracsendes 140 mm-es ventilátorok az újdonságon

A bordára szerelhető 140 mm-es ventilátorokról egyelőre keveset árult el a gyártó, itt még vélhetően szükség van némi finomhangolásra a fordulatszámot és a lapátformák kapcsán. A SecuFirm 2+ lefogató mechanizmus viszont már ismert és bevált megoldás, mint ahogy az sem okoz meglepetést, hogy a hűtő mellé az NT-H2 hővezető pasztát csomagolják. E csomag megjelenésére azonban még várni kell, a kiállításon elhangzó információk szerint a kereskedelmi start valamikor 2024 második negyedévében lehetséges.

AMD Threadripperre éhesen

Egyelőre még csak prototípusként szerepelt, de már megtekinthető volt a következő generációs AMD Threadripper processzorokra illeszthető hűtő, ami az NH-U14S-TR4-SP3 továbbfejlesztése. A 70×56 mm-es talp tökéletesen illeszkedik a várhatóan ősszel megjelenő csúcsmodellekhez, a felszerelési procedúrát könnyítendő ezúttal az NH-12-es pasztát gyárilag felhelyezték a nikkel-borítású felületre.

Pletykálják egy ideje, itt most újabb megerősítést nyert, hogy idén ősszel jelenik meg az AMD Threadripper processzorok következő generációja
Pletykálják egy ideje, itt most újabb megerősítést nyert, hogy idén ősszel jelenik meg az AMD Threadripper processzorok következő generációja

Mivel várhatóan új foglalattal érkezik a friss platform, ezért a SecuFirm2 lefogatás is kap némi frissítést. Ezt azonban majd csak októbertől nézhetjük meg közelebbről, minden bizonnyal az AMD bejelentésével egy időben a Noctua is megejti a továbbfejlesztett modell bemutatását.

Helyszíni tudósításunk a Computex szervezője, a TAITRA támogatásával valósult meg. A Taiwan Trade Center budapesti kirendeltsége egyike a TAITRA 60 irodájának, amely segíti a magyar és tajvani vállalkozások közös munkáját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.