Hirdetés

Eltörölheti az USB-t a Thunderbolt 3: minden, amit tudni kell



|

Mutatjuk, hogy mit kell tudni az USB-C és a Thunderbolt házasságáról.

Hirdetés

Tegnap már beszámoltunk róla, hogy az Intel az új Thunderbolt 3-as csatlakozó keretében összekötötte a Thunderbolt és az USB-C típusú portokat. A házasság meghatározó fontosságú lehet a jövőre nézve, és akár le is moshatja a pályáról a sima USB-t. Éppen ezért most bővebben is megvizsgáltuk az egyesítés kérdését. 

Hirdetés

 

Mindent levált

Az új Thunderbolt 3 egyfajta szuperhost lesz az USB 3.1-es szabvány számára (teljes 10 Gbps-os sebesség mellett), emellett pedig a DisplayPort 1.2-t, a PCI Express harmadik generációját és a sima Thunderbolt szabványt is támogatja. Mindezzel ez lesz az első olyan számítógépes port, ami képes a thunderboltos eszközökhöz, a kijelzőkhöz és az USB-s kütyükhöz is összeköttetést biztosítani. 

 

Thunderbolt 3

 

A frissített Thunderbolt 3 egyébként már másodpercenként 40 gigabites átvitelt is támogat, ami bármilyen kábelhez mérten is négyszeres sebességnövekedést és kétszeres videós sávszélesség-növekedést jelent. Eközben ráadásul energiával is képes valamit ellátni, az USB 3.1 teljes támogatásának hála akár 100 wattal is tud szolgálni egy laptop töltéséhez. A 40 Gbps ráadásul lehetővé teszi egyetlen kábelen a két 4K-s monitor használatát, illetve a 10 gigabites Ethernet használatát is. 

Egy 1 órás GoPro-anyagot 4K-s felbontás mellett egy percnél is kevesebb idő alatt lehet átmásolni a szabvánnyal. Az Intel szerint még az idei év vége előtt felbukkannak az első eszközök, amiken már Thunderbolt 3-as csatlakozó van, jövőre pedig jön az egész pályás letámadás. 

 

Nem lesz drága

A Thunderbolt eddigi nagy problémája volt a magas gyártási és magas kábelköltség. A Thunderbolt 3 ezt a problémát is megoldja, ugyanis immáron a passzív kábelek is megérkeznek. Ezek USB-C típusú támogatást nyújtanak, de csak 20 Gbps-os sebességgel - tehát még mindig kétszer gyorsabban, mint az USB 3.1. A 40 Gbps-os kábel aktív rézkábel lesz, hosszabb távolságra pedig jövőre érkeznek az optikai kábelek. A laptopok, asztali PC-k és hibrid gépek mellett a minőségi táblagépeknél is be kívánják vezetni az újdonságot. 

 

Mindenben jobb

 

Nem csinált hülyeséget az Apple

Mindeddig sokan úgy gondolták, hogy az Apple túlságosan merész volt, amikor egyetlen USB-C portot tett az új MacBookjára. Amiatt is butaságnak tartották a húzást, mert így leszámoltak a Thunderbolt csatlakozóval, amit tulajdonképpen egyedül ők nyomtak a piacon. Az Intel mostani bejelentése viszont arra enged következtetni, hogy az Apple tökéletesen tisztában volt a tervekkel, és szándékosan tett úgy. Mivel 2011 óta az Intel és az Apple közösen dolgoznak a Thunderbolton, ezért mindez nem meglepő. 

A jelenlegi thunderboltos felhasználók adapterekkel használhatják tovább a mostani eszközeiket, természetesen oda-vissza, tehát mindegy, hogy a gép portja vagy az eszköz csatlakozója az elavult. A sima USB-C-től pedig úgy lesz megkülönböztetve a Thunderbolt 3 port, hogy a Thunderbolt logóját teszik rá. 

 

Thunderbolt logóval

 

Az Intel hatalmasat húzott ezzel az ötletével, és valóban egyesítheti a piac közel összes kábelét, egyetlen portban. Nem csak a gyártók, mi is jól járunk mindezzel, és még nagyon gyors is lesz. Az USB-C és az USB 3.1 teljes támogatásával pedig minden esély megvan rá, hogy a sima USB port feledésbe merüljön. 

Szerintetek így már elég lesz egy port egy laptopra?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.