Hirdetés

Így fogunk élni 2020-ban

|

Miközben izgalmas eszközökbe botlunk, az Intel már arról álmodozik (értsd: fejleszti), hogy mi jön ezek után. Meg is mutatták nekünk.

Hirdetés

Az Intel amellett, hogy megmutatta, már készen van a hatodik generációs processzorcsaláddal (minden cég standján van legalább 2-3 Skylake-es notebook, hibrid és asztali PC), azt is elárulta, hogy képzeli a jövőt 5 év múlva. Szerencsére ezt nem csupán unalmas diákkal illusztrálta, hanem működés közben is megmutatott sok újdonságot, miközben azt is megtudtuk, milyen együttműködések és szabványok megalapozásával szeretné mindezt elérni a cég.

Hirdetés


20 milliárdszor több adat lesz

Az előrejelzések szerint az adatrobbanás még csak most kezdődik és hamarosan 20 milliárdszor több adatot tárolunk digitálisan, mint eddig. Ez óriási szám, ráadásul azt is meg kell oldani, hogy mindez bárhonnan gyorsan, kereshető módon elérhető legyen. Az eszközeink száma is tovább fog nőni és 2020-ra kb. 50 milliárd, netre kapcsolódó okoskészülékkel számol az Intel.


Új felhasználói élmény

Nem elegendő elérni azt, hogy a kávésbögrétől a vázáig minden a netre kapcsolódjon és figyelje minden rezdülésünket, a felhasználói élményre is oda kell figyelni. Ezt sajnos sok cég elfelejti és csak a technológia megújításával törődik, a használhatóságot, praktikusságot a háttérbe szorítja. Az Intel jósai szerint a felhasználói élményt a már ismert tényezőkön felül (gyorsaság, mobilitás, ergonómia, ember-gép interakció stb.) a zsinórok teljes kiirtása emeli új magasságokba. Mindehhez négy területet fejleszt az Intel.


Wireless charging – egységes platform, bútorokba, pultokba, polcokba, vagyis mindenhová integrált töltőállomások és az okosórától a notebookig a zsinórnélküli töltés támogatása. A kávézóban vagy reptéren letesszük a táskánkat benne sok-sok okoseszközünkkel, és amikor felemeljük, minden eszközünk teljes töltöttségen lesz – legalábbis valami ilyesmi a cél.


Wireless data – a Wi-Fi már nem újdonság, de lehet jobban is csinálni: ezt az érezhető javulást a Wave 2-es, Beamforming, MU-MIMO eszközök hozzák el, amelyet minden eszközbe minél hamarabb el kell hozni. emellett a 4G és 5G hálózatok erősítése is cél, így 5 év múlva már olcsón, minden eszközünk szélessávú kapcsolattal csatlakozhat az internetre.


Wireless display – A WiDi és a WiDi Pro Miracast szabványra épülnek és az új Intel gépekben mind benne is lesznek, emellett a WiDi-vevő egységek már 40 dollárért kaphatók és egyre több gyártó integrálja tévékészülékeibe is.


Wireless docking – mobil eszközünket egy asztalra letéve szeretnénk nagyobb kijelzővel, fizikai billentyűzettel és leginkább szupergyors netkapcsolattal használni. A WiGiG a Wireless Gigabit Alliance, melynek oszlopos tagja az Intel és céljuk, hogy 60 GHz-en szupergyors adatkapcsolatot létesíthessenek egymással az eszközök.


Okos munkahelyek

A munkahelyek komoly változáson fognak hamarosan átesni. IT-tekintetben három, nagyon fontos területet emelt ki az Intel vezetője, Kirk Skaugen, amelyeket kiemelten kezelnek a jövőbemutató fejlesztések során.


Az első a biztonság, amelyben komoly előrelépésre van szükség. Elsősorban az adatkapcsolatok biztonságát kell garantálni, továbbá az eszközök védelmét is erősíteni kell. Ugyanakkor a beléptetésnél, azonosításnál már elavult a jelszó használata, ezért itt lehetséges megoldás a RealSense 3D kamera 3D képalkotási képessége, amely azonosítja és automatikusan belépteti a felhasználót, amint az a gép elé ül.


A kábeleket is száműzni kell a munkahelyről. Az új, intelligens asztal aljában egy töltőpad van, amely az asztal lapján fekvő összes eszközt képes egyszerre tölteni. Ez már ma is működik és egyre több cég száll be az Alliance For Wireless Power szövetségbe (jelenleg 170 tagja van).
Végül a harmadik kiemelt terület a közös munka. Itt egy Intel Unite platformot jelentett be a cég, amely egy kisméretű céleszköz, amelyre minden eszköz csatlakozik. Egy hat számjegyű kóddal lehet bekapcsolódni a megbeszélésbe akár több eszközzel is, és a kivetítő, kijelző képe automatikusan felosztódik, illetve a kijelölt gép képe látszik, amelyet akár szerkeszthetnek is a résztvevők, akár ott vannak a szobában, akár sok ezer kilométerrel arrébb.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.