Hirdetés

Ilyen PC-kről álmodsz



|

Néma léghűtés, miniatűr, DIY Steam box, passzív Core i7 PC és a hangkártyák visszatérése - csodálatos újdonságokkal találkoztunk.

Hirdetés

Hatalmas az optimizmus a játék PC-kel és a miniatürizálással kapcsolatban – a tajvani gyártók éppen ezért mindkét témában igyekeztek lélegzetelállító dolgokat bemutatni. A komponensgyártók és egyéb cégek mellett a Microsoft és az Intel is nagyon bizakodóak, ahogy az AMD is számít a várva várt áttörésre CPU és VGA piacon egyaránt.

Hirdetés


Fractal Design Node 202

A nappaliba tervezett játék PC-k világát vette célba a Fractal Design legújabb házával. A 10 literes Node 202 mindössze 82 mm magas, amelyben a nagy alapmérete ellenére csak mini-ITX alaplap fér el. A ház kétkamrás és az alaplappal együtt találjuk a tápegységet is. A másik rész alulról porszűrős és végig rácsozott, ugyanis ide kerül a videokártya – az alacsony magasság miatt fektetve.


Ezt a trükköt leszámítva (amelyhez természetesen megfelelő PCIe fordító kártyát is kapunk) szupererős gépet is építhetünk csendes hűtéssel és GTX 980 Ti-vel. A Fractal mindehhez egy 450 Wattos tápegységet mellékel, de akinek ez kevés, kérheti a házat tápegység nélkül is és választhat bele erősebb modellt is, mindössze arra kell odafigyelni, hogy a tápegység nem lehet teljes méretű, csupán SFX szabvány.


Shuttle

Kevés, de annál érdekesebb újdonsággal találkoztunk a Shuttle standján. Az XPC-Plus félliteres minigép, ennek ellenére akár Core i7-es CPU-val is kérhető. A kis PC-be a szokásos csatlakozókon felül két darab M.2 foglalat is került, de nem is ez a legérdekesebb, hanem a gép alján található dokkoló port. Ezt kihasználva például egy külön videokártyát csatolhatunk a géphez, így már játékra is használható minigépet kapunk.


A DS57U7 is érdekes minigép, bár már inkább az ipari felhasználáshoz tervezték. A lényeg, hogy teljesen passzív hűtésű, masszív, fém házba szereltek egy Core i7-5500U CPU-t, amelyet passzívan hűtenek. Ennek ellenére az egész napos üzem alatt, egy műanyag kalitkába zárva is csupán 32 Celsius fokra melegedett a gép.


Asus

Asus termékekről már volt szó a héten, de a cég nem érte be ennyi újdonsággal – a játékosoknak is szeretett volna meglepetésekkel kedveskedni. A RoG vonalról van szó, ahol a showt természetesen mi más, mint a GTX 980 Ti nyitotta. Erre a kártyára már a DirectCU III hűtőrendszer került, amely hatékonyabb, mint elődje, dizájnban legalább olyan jól néz ki és itt is leállnak a ventilátorok alacsony terheltség mellett.


A másik érdekesség a Strix hangkártya család, amely három tagból áll és mindegyik kiváló hangminőségre képes. A legnagyobb, 7.1-es modell, a Strix Raid DLX külső vezérlőt is kap, a jel-zaj viszony pedig 124 dB, ami nagyon-nagyon jó érték.


A Computex rendezőinek és nekünk is a kedvencünk a 2,5 literes GR6 mini PC, amely RoG-os, vagyis játékra termett. Emiatt a Core i5 CPU-hoz egy GTX 960M GPU kapcsolódik, a gép pedig szabadon bővíthető 2,5 colos SSD/HDD-vel és még több SO-DIMM memóriával.


Noctua

A Noctua standja egészen kicsi volt idén, de annál érdekesebb megoldásokat láttunk az osztrák cég kínálatában. A néhány új CPU-hűtő mellett az új ventilátort is bemutatták, amely nagyobb hatékonyságra képes alacsonyabb zajszint mellett, de sajnos a megjelenésre még 2016 elejéig várnunk kell. Ennél izgalmasabb terület az évek óta fejlesztett ANC-technológia, vagyis az Active Noise Cancelling.


A cég azzal kísérletezik, hogy a ventilátor zaját a fejhallgatókban ismert módon nyomja el inverz zaj generálásával. Ehhez bonyolult vezérlésre, mikrofonokra, szinkronizálásra van szükség és az sem mindegy, hogy milyen hűtőbordára szereljük fel a ventilátort. Az elmúlt évben már eljutott oda a cég, hogy sikerült működő prototípust készíteniük úgy, hogy a standard 12×12×2,5 cm-es méretbe beleférjenek, de a mikrofon vagy mikrofonok elhelyezése még nem tisztázott és a hatékonyságot is javítani kell. Remélhetőleg jövőre már kész, dobos terméket is láthatunk a Noctuánál.


Kérdésünkre még egy érdekes információt elárultak a standon: jövőre vízhűtéssel jelentkezik a cég, ahol a ventilátort és talán a radiátort is ők fejlesztik, a pumpát pedig egy első osztályú, elismert gyártótól szerzik majd be. A tervezés már folyik, így minden esély megvan rá, hogy jövőre Noctua vízhűtést tesztelhessünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.